TOP tipy pre starostlivosť: Takto vianočná ruža vydrží krásna!

TOP tipy pre starostlivosť: Takto vianočná ruža vydrží krásna!
  • 18.12.2023
  • Veronika Nemčeková

Počuli ste už niekedy o rastline s názvom prýštec najkrajší? Pod týmto málo známym pomenovaním sa skrýva obľúbená vianočná ruža, ktorá nám robí radosť predovšetkým počas sviatkov radosti a pokoja.

Poradíme vám, ako sa o tento výnimočný kvet pochádzajúci z Mexika starať, aby vydržal čo najdlhšie. Vieme, aké sú preň vhodné podmienky, akú zálievku preferuje a pozrieme sa aj na spôsob, ako sa dá rozmnožiť.

Obľúbený vianočný kvet

Vianočná hviezda, ako mnohí túto rastlinku volajú, je najčastejšie dostupná v zeleno-červenej kombinácii. Šľachtením sa podarilo vytvoriť nové rôznofarebné odrody od žltej, bielej, ružovej, oranžovej až po fialovú. Pomerne jednoducho sa teda ladí k zvyšnej vianočnej výzdobe.

Farebné časti však nie sú kvetmi v pravom slova zmysle, hoci mnohí si to o listoch kopijovitého tvaru myslia. Kvety sú v skutočnosti nenápadné, žltozelené, veľké zhruba ako hrášok. Dostupné sú aj vianočné ruže s panašovanými, teda škvrnitými listami. Rastliny sa predávajú ako väčšie kultivary na kmienku alebo miniatúry.

Vianočná ruža - pestovanie a starostlivosť

Starostlivosť o vianočnú ružu, latinsky Euphorbia pulcherrima, sa začína už v obchode. Na kúpu a prenos do príbytku sú vhodné rastliny, ktoré nemajú premočený substrát. Všímajte si tiež, či nemajú pokrčené a suché listy. Prenos domov by mal byť čo najrýchlejší, zmeny teploty totiž kvetu neprospievajú.

Vhodné je zabaliť ju do novín, ktoré ju aspoň z časti ochránia pred prudkými teplotnými výkyvmi pri prechode z interiéru predajne do exteriéru až na finálne stanovisko v dome či byte. Vyhovuje jej teplota 15 – 22 stupňov Celzia. Čím stabilnejšia bude, tým sa ruži bude lepšie dariť.

Odporúčame: Orchidea: Najznámejšie druhy a TOP rady pre pestovanie a množenie

Aká je starostlivosť o vianočnú ružu?

Keďže je vianočná ruža pôvodom teplomilnejšia rastlinka, veľmi zle reaguje na chlad, s ktorým môže byť konfrontovaná napríklad pri prevoze z obchodu.

Pred mrazom ju teda treba dobre zabezpečiť obalmi, inak by mohla „prechladnúť“ a za pár dní by jej opadali všetky listy.

  • Rovnako treba dbať na postupnú aklimatizáciu po príchode domov a hneď ju nerozbaľovať.
  • Vianočnú ružu taktiež nevystavujte prievanu, cigaretovému dymu a sálavému teplu v kombinácii so suchým vzduchom, ktorý je typický pre parapety nad radiátormi.
  • Tu svoju vianočnú ružu teda neumiestňujte.

Ako sa starať o vianočnú ružu?

  • Tejto typicky vianočnej rastlinke sa zavďačíte, ak ju umiestnite na svetlé miesto s teplotou 18 – 20 stupňov Celzia.
  • Pri zálievke dbajte na to, aby substrát nebol premokrený.
  • Ideálne je polievať ju menej, ale v častejších intervaloch.
  • Jedenkrát do týždňa je dobré pridať aj hnojivo pre kvitnúce rastliny, čo zabezpečí intenzívnejšie zafarbenie listov.

Neprehliadnite: Palivové drevo - ktoré druhy dreva sú vhodné a ako ich správne spracovat a skladovať?

vianočná ruža

Zdroj: pinterest.com/SlávkaMúcsková

Ako pestovať vianočnú ružu?

Výber stanoviska je veľmi dôležitý. Poteší sa umiestneniu na parapetnej doske okna orientovaného na východ. Vhodná je aj južná či západná strana. Mala by mať minimálne päť hodín svetla denne. Listami by sa nemala dotýkať okna, sklo zohriate slnečnými lúčmi by ich spálilo.

Nesvedčí jej prievan, studený vzduch z otvoreného okna, ani sálavé teplo radiátora či zafajčené prostredie. Umiestniť ju môžete niekde na stolík na svetlé miesto. Vianočnej ruži vyhovuje ľahký a dobre priepustný substrát. Samozrejmosťou je drenážna vrstva na dne kvetináča. Použiť môžete zeminu s prídavkom rašeliny určenú na pestovanie tropických rastlín.

Živiny jej dodáte prostredníctvom hnojiva na izbové rastliny zriedeného s vodou, v pomere 1:1. Nič nepokazíte ani kávovou usadeninou alebo výluhom zo zeleného čaju. Rastlinu je vhodné hnojiť počas neskorej jari a leta, počas obdobia kvitnutia, teda v decembri a januári hnojenie prerušte.

Odporúčame aj: Údržba exteriéru: Ako pomôcť vašej záhrade alebo terase prežiť krutú zimu?

vianočná ruža

Zdroj: pinterest.com/mirevista.com

Zálievka vianočnej ruže

Viete ako polievať vianočnú ružu? Ak to chcete robiť správne, pamätajte si, že menej je v tomto prípade viac. Substrát udržujte vlhký. Vlahu môžete dodávať rastline 2 až 3x do týždňa, rozhodne by však v miske na spodku kvetináča nemala stáť voda. Mohlo by dôjsť k odumieraniu korienkov i úhynu rastliny.

Ak rastline žltnú listy, môže ísť o znak preliatia. V prípade, že ruža vädne a opadávajú listy, pravdepodobne nemá dostatok vlahy. Môžete ju rosiť alebo výdatne zaliať a prebytočnú vodu nechať odtiecť a vyliať.

Inšpirujte sa: Borovicové šišky ako malý zázrak: Pripravte si čaj, likér či med!

Rozmnožovanie vianočnej ruže

Najvhodnejším spôsobom ako rozmnožiť vianočnú ružu je urobiť to pomocou odrezkov s rozmermi 7 – 10 cm. Z rastliny ich odoberáme počas leta.

Zapichnite ich do zmesi piesku a substrátu, odložte do tieňa a substrát udržiavajte vlhký pokým sa odrezky nezakorenia, teda zhruba 3 týždne.

Následne presaďte do väčších kvetináčov.

Tip pre vás: Aróma difuzér vo vašej domácnosti – vytvorte si vďaka nemu z domova voňavú oázu a objavte účinky aromaterapie

vianočná ruža

Zdroj: pinterest.com/sweetmomentslove.tumblr.com

Kvitnutie vianočnej ruže

Aby ruža počas Vianoc zakvitla, potrebuje rastlina počas jesene 14 hodinovú úplnú tmu každú noc. Zníženie dávky svetla stimuluje ruže k tvorbe kvetných pukov a k sfarbovaniu vrchných listov.

Prísunu svetla zamedzíte napríklad vložením do krabice. Po 14 hodinovej tme doprajte rastline každý deň 6-8 hodín jasného svetla, ktoré dodá listom jasné farby. Vianočná ruža by vás mala odmeniť kvitnutím a zdravým vzhľadom.

Mnoho ľudí však nemá čas alebo trpezlivosť na takýto typ opatery, a tak rastlina často po vianočných sviatkoch skončí v smetiakoch. Do príbytkov si potom prinesú nové rastliny opäť až krátko pred ďalšími sviatkami.

Pozri aj: DIY kŕmidlo pre vtákov: Nekupujte, ale recyklujte a vyrobte si originálne kŕmidlá!

vianočná ruža

Zdroj: pinterest.com/ediva.gr

Čo robiť po odkvitnutí vianočnej ruže?

Pri dobrej starostlivosti môže v našich domácich podmienkach vianočná ruža kvitnúť od decembra až do februára, prípadne aj o niečo dlhšie.

Keď rastlinka odkvitne, listy stratia farbu a začnú opadávať, obmedzte zálievku a už ju nehnojte. Po definitívnom opadaní listov a 3-týždňovom „oddychu“ skráťte konáriky na cca 1 cm a doprajte ruži jej klasickú starostlivosť, ktorú sme už spomínali vyššie.

Neskôr je vhodné vianočnú ružu presadiť do väčšieho črepníka a čerstvého rašelinového substrátu. Bez problémov ju môžete v lete umiestniť niekde na tienistejšie miesto do záhrady alebo na balkón. Výhonky redukujte tak, aby zostalo vždy maximálne päť výhonkov.

Čo robiť, aby vianočná ruža stále a opäť kvitla?

Ak chcete mať vianočnú ružu krásne vyfarbenú a rozkvitnutú v čase nasledujúcich Vianoc, mali by ste ju už od októbra trošku oklamať a umiestňovať ju na 12 – 14 hodín na tmavé a teplé miesto (napríklad do skrine či do kartónovej krabice).

Pri dodržaní tohto postupu máte veľkú šancu tešiť sa z vašej vianočnej ruže aj počas nasledujúcich Vianoc.

- Anketa

TVORÍ VIANOČNÁ RUŽA SÚČASŤ SVIATOČNEJ ZIMNEJ VÝZDOBY U VÁS DOMA?

Odpovedalo 24 ľudí  

áno
100%
nie
0%

Aktualizované na 18.12.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní