Poschodový dom alebo bungalov? Pre ktorý z nich sa rozhodnúť?

Kúpa alebo stavba domu je dôležitým rozhodnutím a míľnikom v živote každého človeka. Každý z nás má svoje predstavy o vysnívanom bývaní. Treba však byť realistickí a brať do úvahy ekonomickú a energetickú stránku stavbu a tiež charakter pozemku.

Plánujete stavať dom? Neviete sa rozhodnúť, či sa pustiť do stavby poschodového domu alebo bungalovu? Možno vám náš článok trochu napovie.

Neprehliadni: Chcete lacné a ekologické bývanie? Vyberte si z TOP 3 možností!

Bungalov

Zdroj: Depositphotos

Bungalov

Bungalovy, alebo prízemné domy, v posledných rokoch zaplavujú vo veľkom slovenské mestá, ale najmä obce. Ich moderný vzhľad a nadčasový dizajn si rýchlo získal popularitu najmä u mladých rodín a seniorov, ktorí preferujú bezbariérové bývanie. Bungalov je označenie pre dom, ktorý sa celý rozkladá na svojom prízemí. Všetky miestnosti sú prepojené a dovoľujú tak majiteľovi usporiadať si celý dom podľa svojich predstáv.

Prízemné domy sa v dnešnej dobe stavajú už s každým typom strechy – môžete si vybrať pultovú, plochú alebo sedlovú strechu. Pri sedlovej streche môžete využiť priestor na uloženie vecí.

Predtým, ako sa pre toto riešenie rozhodnete, mali by ste zvážiť, či je váš pozemok pre bungalov vhodný – mal by byť dostatočne veľký s rovinatým, prípadne mierne svahovitým terénom.

Medzi najväčšie nevýhody jednopodlažného domu patrí najmä finančná a energetická stránka. Keďže je celá stavba bungalovu realizovaná na ploche prízemia, ide o nákladnejšiu záležitosť ako pri poschodovom dome. Platíte viac aj za štvorcové metre kvôli zastrešeniu.

Vzhľadom na to, že bungalov má väčšiu ochladzovaciu plochu obvodových stien, stáva sa energeticky náročnejším v chladnom období, keď musíte vykurovať.

Poschodový dom

Poschodové domy, nazývané i viacgeneračné, majú u nás na Slovensku, ale aj v iných krajinách dlhú tradíciu. Výstavba dvoj a viacgeneračných domov prekvitala najmä počas minulého režimu, už v 60. a 70. rokoch sa takéto domy stavali, lebo rodičia dúfali, že deti ostanú bývať s nimi. V danom období bol vek vstupu do manželstva a zakladania si rodiny, s čím je úzko spojené i samostatné bývanie, oveľa nižší, ako dnes. Rodičia či starí rodičia boli väčšinou v ekonomicky aktívnom veku a nebolo ich treba opatrovať.

Časy sa však menia a s nimi aj životný štýl rodín. Mladí radšej 30 rokov splácajú byt v meste, než by mali žiť vo veľkom dome s rodičmi. Avšak, súčasné ceny nehnuteľností a celková ekonomická situácia by mohli spôsobiť návrat viacgeneračného bývania. Môže dôjsť k tomu, že budeme viac uprednostňovať bývanie vo viacbytových domoch z dôvodu energeticky úspornejšieho a ekologickejšieho riešenia. 

Najväčšou výhodou poschodových domov je ušetrený priestor na pozemku. Stavba je však technologicky a často aj finančne náročnejšia. Poschodový dom je vhodný pre rodiny s deťmi, kde sú väčšie nároky na priestor a súkromie. Izby na poschodí poskytujú ochranu pred neželanými a zvedavými pohľadmi z ulice. Poschodové domy sú energeticky úspornejšie. Ľahšie sa v nich udržiava teplo, ktoré stúpa z prízemia. 

Dvojpodlažný dom je skvelou alternatívou v prípade, ak plánujete bývanie pre viac generácií. Jednotlivé poschodia môžete rozdeliť na dva menšie byty so samostatnými vchodmi. Pri poschodovom dome je možné využiť zostatkový pozemok na vytvorenie okrasnej záhrady alebo pristavenie terasy či zimnej záhrady, výstavbu altánku, bazéna či ihriska pre deti. 

Pri stavbe domu je potrebné vopred zvážiť, či starší ľudia alebo deti nebudú mať problém so schodmi. 

Pozri aj: 3 výhody a nevýhody murovaného domu: Toto pred kúpou i stavaním zvážte!

 

Stavba domu

Zdroj: Depositphotos

Pre ktorý sa rozhodnúť?

Bungalov je ideálnym riešením pre bezdetné páry alebo pre páry s jedným dieťaťom, ktoré sú zvyknuté žiť spolu a nevyžadujú toľko súkromia. Ak je rodina početnejšia, vo viacposchodovom dome je jednoduchšie zabezpečiť súkromie a priestor pre každého obyvateľa domu.

Neexistuje žiadny návod, ktorý by vám uľahčil rozhodnutie alebo vás naviedol k správnej možnosti. Avšak, charakter pozemku vám napovie, ktorou cestou sa vybrať. Pri vypracovávaní projektu stavby je nevyhnutné tiež prihliadať na únosnosť pôdy či zaťaženie snehom podľa polohy pozemku. Spíšte si všetky požiadavky, ktoré od domu očakávate. Ujasnite si priority a podeľte sa s nimi s architektom alebo projektantom.

 

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE