Ako vybrať hoblík na drevo? Je lepšie zaobstarať si ručný, elektrický či akumulátorový?

Ako vybrať hoblík na drevo? Je lepšie zaobstarať si ručný, elektrický či akumulátorový?
  • 14.07.2022
  • Michaela Kožáková

Na to, aby ste získali hladký povrch väčších či menších drevených plôch na chalupe, chate, dome alebo v byte, potrebujete vhodné náradie. Skvelým pomocníkom pri týchto prácach je hoblík. Hoblík nepatrí k úplne základnému náradiu. Ide o jednoúčelový špecializovaný nástroj určený na opracovávanie dreva. 

Ak patríte medzi domácich kutilov, ktorí radi majstrujú s drevom alebo ste remeselníkom a prácou s drevom sa živíte, určite pre vás hoblík nie je neznámym pojmom. Niektorí z nás ostávajú verní klasike a na ručný hoblík nedajú dopustiť. Avšak elektrický hoblík prácu zrýchľuje a uľahčuje. Existuje tiež ešte jedna alternatíva – akumulátorový hoblík.

Čo treba zvážiť pri výbere hoblíka? Čím sa pri jeho kúpe riadiť?

Neprehliadni: Sezóna grilovania: Aké náradie na grilovanie vám nesmie chýbať vo výbave?

Elektrický hoblík

Zdroj: shutterstock

Aký hoblík je dobrý?

Každý dobrý hoblík by mal mať niekoľko základných vlastností a znakov. Jedným z nich je rotačný vysokootáčkový valec (nožová hlava), do ktorého sa zväčša montujú dva nože. Valec nožovej hlavy, na ktorom je umiestnený systém uchytenia nožov, býva vyrobený zo zliatin ľahkých kovov. 

Nože hoblíka môžu byť vyrobené z rýchloreznej ocele – vtedy sú vhodné na opracúvanie mäkkého dreva. Bývajú tiež zhotovené z tvrdokovu, ktorý je ideálny pre tvrdé drevo. Pri bežných elektrických hoblíkoch je štandardom nôž s obojstranným ostrím. V prípade, ak sa nôž poškodí alebo otupí, môžete využiť jeho druhú stranu.

Nôž nemusí mať len rovnú reznú hranu. Atraktivitu opracovávaného dreva môžete dosiahnuť nožom s oblou alebo rustikálnou reznou hranou. 

Dobrý hoblík by mal mať plynulo nastaviteľnú hĺbku záberu, ktorá býva v rozmedzí 0 až 4 mm. Nastavovací prvok, ktorý sa nachádza v prednej časti hoblíka, má svoje využitie aj ako pomocná vodiaca rukoväť.

Na zrážanie hrán slúži vodiaca drážka tiahnuca sa zospodu stredom základnej dosky hoblíka. Hobliny sa pri väčšine typov hoblíkov odvádzajú vzduchom prúdiacim z ventilátora, cez otvory určené na ich vyhadzovanie.

V príslušenstve pri väčšine hoblíkov od rôznych predajcov nechýba podstavec alebo stojan pod hoblík. 

Ručný hoblík na drevo

Zdroj: shutterstock

Klasický ručný hoblík

Pre tých, ktorí berú prácu s drevom ako hobby alebo vášeň a nevyhnutne nepotrebujú niečo rýchlo opracovať, tak ručný hoblík je tou najvhodnejšou voľbou. 

Ručný hoblík sa skladá z dreveného tela, v ktorom je nôž. Nôž je vsadený tak, aby zľahka presahoval samotné telo. Najjednoduchšie hoblíky nemajú žiadny zložitý mechanizmus na nastavenie hĺbky hobľovania. Hĺbka rezu sa nastavuje ručne. Jednoducho ju zafixujete prítlačnou skrutkou.

Výhodou ručného hobľovania je dokonale hladký povrch. Ručné hobľovanie nezanecháva žiadne stopy nerovností. To však dosiahnete iba poriadne naostrenými nožmi. Pri opracovávaní ručným hoblíkom je drevo oveľa trvanlivejšie, pretože póry, ktoré vznikajú hobľovaním, sú uzavreté. Ručný hoblík je teda k drevu citlivejší a menej narúša samotnú štruktúru pórov dreva.

Pri práci s ručným hoblíkom je treba byť trpezlivý a mať určitú zručnosť. Celý proces opracovania dreva je však zdĺhavejší a namáhavejší. 

Zaujme ťa aj: Exotické palmy na záhrade: Ako ich vysádzať a správne sa o ne starať?

Hoblík

Zdroj: shutterstock

Elektrický hoblík

Pri práci s elektrickým hoblíkom zohráva dôležitú rolu rotujúca hobľovacia hlava s hobľovacími nožmi, ktoré sú vždy minimálne dva. Na základe toho, akú hĺbku záberu si nastavíte, bude hobľovanie prebiehať. Hobľovacie nože odoberajú vrstvu drevených vlákien v okamihu, keď prídu do kontaktu s dreveným povrchom.

Elektrickým hoblíkom pohybujeme dopredu a dozadu. To spôsobuje, že hoblík nie je v kontakte s plochou vždy rovnomerne. Preto na obsluhu elektrického hoblíka je potrebná určitá zručnosť, nakoľko je potrebné odhadnúť hĺbku záberu a tiež samotný pohyb.

Práca s elektrickým hoblíkom je pohodlná, bezpečná, omnoho rýchlejšia a menej namáhavá.

Pri výbere a kúpe elektrického hoblíka sa zamerajte na:

  • výkon a príkon – najvhodnejšie sú tie s výkonom 700 až 1 000 W, príkon 600 W je vhodný pre začiatočníkov, 1 700 W príkonom disponujú profesionálne modely,
  • hobľovacie nože – rozhodujúci je materiál (nehrdzavejúca oceľ, karbid). Všímajte si, ako sú nože osadené do hoblíka a či je možné ich manuálne otočiť,
  • úber / hĺbka hobľovania – čím väčší záber, tým je drevo opracované rýchlejšie. Pri hĺbke odborníci odporúčajú maximálnu nastaviteľnú hĺbku do 3 mm. Práca inak bude namáhavejšia a kvalita rezu nižšia,
  • prevedenie remeňa – prevodový remeň môže byť plochý, klinový alebo zubový. Jeho úlohou je prenášať výkon motora na hobľovaciu hlavu a poháňať hobľovacie nože. Remeň musí odolávať zmenám otáčok podľa záťaže,
  • hmotnosť hoblíka – je dôležitá pre komfortnú prácu s hoblíkom. Spravidla platí, že čím vyšší je výkon, tým väčšia je hmotnosť nástroja.

Elektrické hoblíky sa delia na hobby hoblíky, profesionálne, ktoré sú drahšie, a tesárske hoblíky, ktoré sa nazývajú i veľkoplošné.

Aku hoblík

Zdroj: shutterstock

Akumulátorový hoblík

Dnes na trhu môžete nájsť i akumulátorové hoblíky, ktoré sú však menej preferovanou voľbou. Ich najväčšou výhodou je fakt, že pre prácu s nimi nie je nutné pripojenie do elektrickej siete. Nie ste teda obmedzený dĺžkou kábla a pracovať s takýmto náradím môžete prakticky kdekoľvek. Stačí len, aby ste mali nabitý akumulátor.

Nevýhodou takéhoto hoblíka je kapacita batérie. Toto akumulátorové náradie je určené len na časovo kratšiu prácu. Z tohto dôvodu je lepšie, ak máte k dispozícii ďalší akumulátor na výmenu. 

Akumulátorový hoblík predstavuje veľmi kompaktné náradie s nízkou hmotnosť. Avšak takéto zariadenie disponuje i menšou šírkou záberu, ako aj menším úberom, preto je určené pre menej náročné práce. Nejedná sa teda o nástroj používaný na profesionálne účely. 

Pozri aj: Záhradné nožnice: Čím sa riadiť pri ich kúpe?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní