RECEPT: Orechovo-ríbezľová penová torta z Pečie celé Slovensko

RECEPT: Orechovo-ríbezľová penová torta z Pečie celé Slovensko
  • 20.11.2022
  • Redakcia .

    • Zdieľaj:
  • 0

Život je príliš krátky na to, aby sme sa neustále držali len toho starého a nikdy nevyskúšali niečo nové. Ak ste neskúsili nejakú netradičnú verziu dobre známej penovej torty, tak je určite čas to napraviť. Napríklad táto kombinuje v sebe ríbezle a orechy. No neznie to skvele? Ríbezľovo-orechovú penovú tortu pripravil v relácii Pečie celé Slovensko súťažiaci Tomáš. Ako sa mu podľa vás podarila?

Suroviny na cesto:

  • 6 bielkov
  • 450 g kryštálového cukru
  • 2 PL octu
  • 2 PL kukuričného škrobu

Ríbezľový krém:

  • 400 ml mlieka
  • 6 žĺtkov
  • 1 pudingový prášok
  • 2 ks vanilkového cukru
  • 2 PL práškového cukru
  • 250 g masla
  • 4 PL ríbezľového džemu
  • 200 ml šľahačky 33 %

Orechový krém:

  • 300 g masla
  • 120 g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 180 g mletých orechov
  • 120 ml mlieka
  • 30 ml vaječného likéru

Postup prípravy penovej torty:

  1. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh, postupne prišľaháme po lyžiciach cukor. Sneh šľaháme nad vodným kúpeľom kým sa cukor úplne nerozpustí, mixujeme cca 15minút. Keď je cukor rozpustený dáme misku preč a primiešame ocot a na záver zľahka kukuričný škrob s nasekanými orechmi.
  2. Na papier na pečenie si nakreslíme štvorce tak, aby bola medzi nimi dostatočná vzdialenosť. Podľa predkreslených štvorcov lyžicou alebo plniacim vreckom rozotrieme sneh.
  3. Rúru predhrejeme na 120 stupňov, vložíme snehové korpusy do rúry a sušíme cca 40 minút. Rúru počas sušenia neotvárame, ak máme vysušené korpusy, tak ich necháme vo vypnutej rúre.
  4. Korpusy sú krehké preto ich prekladáme opatrne.
  5. Na ríbezľový krém rozmiešame žĺtky a vanilkový cukor v mlieku spolu s pudingovým práškom. Preložíme do vodného kúpeľa a za stáleho miešania zahrievame, kým nevznikne hustá hmota ako puding.
  6. Vezmeme z vodného kúpeľa, pridáme práškový cukor, rum a necháme vychladnúť. V inej miske našľaháme zmäknuté maslo a po lyžiciach vyšľaháme do žĺtkového krému. Na záver prišľaháme ríbezľový džem.
  7. Necháme stuhnúť v chladničke a na koniec primiešame vyšľahanú šľahačku.
  8. Pripravíme si orechový krém. Mlieko a vanilkový cukor uvaríme, pridáme pomleté orechy a vychladíme.
  9. Maslo a práškový cukor vyšľaháme do peny a potom pridáme likér.
  10. Postupne zašľaháme vychladenú orechovú zmes a vyšľaháme na hladký krém.
  11. Na prvý korpus nastriekame striedavo krém. Najprv ríbezľový a potom orechový, na to môžeme dať trošku ríbezľového džemu, prekryjeme druhým korpusom a postup opakujeme. Na vrch ozdobíme ovocím a jedlými čokoládovými kvetmi. Navrch opatrne položíme posledný korpus.
  12. Roztopíme si bielu čokoládu, zafarbíme ju na červeno a spravíme si z nej mašľu, ktorú opatrne položíme na horný korpus.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko


    • Zdieľaj:
  • 0
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Čo čítajú ostatní

Tekuté tapety: V čom spočívajú ich výhody?
INTERIÉR

Tekuté tapety: V čom spočívajú ich výhody?

  • 0
  • 28.11.2022
Umývanie okien: Takto to zvládnete rýchlo a bez šmúh!
INTERIÉR

Umývanie okien: Takto to zvládnete rýchlo a bez šmúh!

  • 0
  • 21.09.2022
Ktoré 3 typy žalúzií vám ušetria najviac tepla?
INTERIÉR

Ktoré 3 typy žalúzií vám ušetria najviac tepla?

  • 0
  • 06.10.2022