Chcete lacné a ekologické bývanie? Vyberte si z TOP 3 možností!

Ceny nehnuteľností dosahujú maximá, a tak mnoho ľudí hľadá alternatívne riešenia. Ideálom je lacné a ekologické bývanie. Čo si však pod tým predstaviť? Pod pojmom lacný dom chápe každý niečo iné.

Pripravili sme pre vás tri zaujímavé tipy na finančne dostupné stavby. Nejde pritom iba o lacné murované domy. Zameriame sa skôr na alternatívne bývanie, ktoré je navyše šetrné k prírode.

1. Drevodom

Drevodomy sú drevené nízkoenergetické montované domy, ktoré sú celoročne obývateľné. Nejde o zruby, ani klasické chalúpky z dreva, aj keď v prípade, že sa tak rozhodnete, môžu mať na pohľad aj takúto podobu.

Priemerná cena za meter štvorcový sa pohybuje okolo 900 eur, čím sa zaraďujú medzi najlacnejšie domy na kľúč. Ich kúpu či stavbu je možné financovať pomocou hypotekárneho úveru. Z času na čas sa dá získať po splnení stanovených podmienok aj príspevok od štátu.

Ako už napovedá názov, kľúčovým stavebným materiálom je drevo. To sa radí medzi obnoviteľné zdroje, nemá teda vyslovene negatívny dopad na životné prostredie. Okrem toho výborne izoluje teplo a neprepúšťa zvuk.

Obrovským benefitom je, že hrubá stavba montovaného drevodomu je hotová za krátky čas, hovoriť môžeme už o niekoľkých týždňoch. Stavbu taktiež nelimituje žiadne ročné obdobie.

Odporúčame: Vonkajší krb: Ako na jeho správnu údržbu na jeseň a v zime?

drevodom

Zdroj: Depositphotos

2. Mobilný dom

Ďalším z možných riešení je ekologický mobilný dom. Typický je prírodnou izoláciou, zväčša sa na tento účel používa ovčia vlna, využívaním biodosiek, tzv. preglejkok a vysokou mierou recyklácie. Firmy obchodujúce s mobilnými domami vám váš nový príbytok jednoducho privezú na miesto určenia, nainštalujú ho a prakticky hneď môžete bývať.

Lacné mobilné domy sú čoraz viac vyhľadávané, a to nielen pre prijateľnú cenu. Meter štvorcový je na trhu dostupný aj za menej ako 1000 eur. Slúžiť môžu ako celoročné bývanie, ale aj ako víkendová chata či záhradný domček.

Mobilný dom vybavíte bez stavebného povolenia a zdĺhavej byrokracie. Potrebujete iba súhlas majiteľa pozemku a v niektorých prípadoch aj susedov. Mobilný dom môže byť umiestnený aj na mierne svahovitom či úzkom pozemku.

Mobilné domy môžu byť menšie drevodomy na kľúč. Niekto do tejto skupiny zaraďuje aj takzvané kontajnerové domy. Pre tento typ bývania je charakteristická modularita domov, ktoré viete jednoducho spájať a rozpájať do väčších rozmerov.

Vyskúšajte: TOP 5 tipov ako správne vetrať, kúriť a zároveň šetriť peniaze!

mobilný dom

Zdroj: Depositphotos

3. Pasívny dom

Za pomerne lacné bývanie môžeme považovať aj pasívny dom. Najlacnejšie nízkoenergetické domy sa dajú kúpiť už za niečo cez 1000 eur. Pri stavbe sa kladie dôraz na energetickú úspornosť, zvýšené tepelnoizolačné vlastnosti použitých materiálov a technologické postupy, ktoré sa postarajú o výrazné zníženie mesačných nákladov na vykurovanie.

Pasívny dom môže byť murovaný alebo montovaný. V porovnaní s klasickým tehlovým domom môže byť v pasívnych stavbách spotreba tepla na vykurovanie až o polovicu nižšia. Pasívne domy majú platný energetický certifikát. Najčastejšie sa používa zateplenie minerálnou vlnou, rekuperačný systém, podlahové kúrenie s účinným a intenzívnym prenosom tepla, ako aj tepelné čerpadlo.

Prečítajte si: Najhoršie dizajnové trendy: Tomuto sa v interiéri radšej vyhnite!

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE