Nevyhadzujte ho! Reštaurovanie starého nábytku môže byť zábava a my vieme, ako na to!

Máte doma stoličku alebo stôl, ktorý je celý obitý a ošúchaný? Trpezlivo si šporíte na nový nábytok, ale stále vám to akosi nevychádza? Skúste obnoviť starý nábytok a ušetriť kopu peňazí na niečo iné. Renovácia dreveného nábytku vôbec nie je taká zložitá, ako by ste si možno mysleli a zaručene vás to chytí za srdce. 

Môžete si vybrať farby a stať sa na chvíľu návrhárom a dizajnérom nábytku v jednom. Môžete nábytok obnoviť a vdýchnuť mu len život miernymi zásahmi alebo ho kompletne pretvoriť na hypermoderný kúsok. Ak máte nábytok zničený až príliš, aj ten môžete využiť, iba na niečo iné.

Nie ste si istý aký nábytok je vhodný na repasovanie?

Každý kus nábytku, ktorý stratil svoju funkciu, je zničený, pokazený alebo iba zavadzia a nepoužíva sa, môže byť repasovaný alebo mu iba nájdete nové využitie. Trendom dnešnej doby je všetko vyhadzovať. Nerobte to preto a radšej sa pustite do reštaurovania nábytku vlastnými rukami a silami. Nemusíte byť nejak obzvlášť skúsený. Potrebujete iba chuť, odhodlanie a správne náradie. 

To dokonca ani nemusíte vlastniť, môžete si ho prenajať. Ak neviete ako obnoviť starý nábytok, na internete dnes nájdete milión návodov, inšpirácii a postupov. Renovácia starého nábytku môže byť aj veľmi relaxačná záležitosť, pri ktorej vypnete. Takže, ak máte doma vhodných kandidátov, premyslite si, aký by mal byť finálny výsledok a hor sa do práce!

Odporúčame: Podsedáky a vankúše na záhradný nábytok: TAKTO predĺžite ich životnosť

 

Ako obnoviť starý nábytok bez stresu?

Obnovovať starý nábytok je niekoho dokonalým hobby a pre iných nočná mora, lebo sa boja, že niečo pokazia alebo zničia. Ak niečo zničíte, je to predsa starý nábytok. Aj tak by ste ho pravdepodobne skôr či neskôr vyhodili. Preto sa nemáte čoho obávať. Ako si nábytok obnoviť? Základom je premyslieť si, čo a ako chcete s daným kúskom spraviť. Pokiaľ ste to nikdy nerobili a neviete, kde začať, určite vám pomôže, keď si pozriete nejaké videá alebo postupy, ako na to.

Ale vo väčšine prípadov je to naozaj veľmi jednoduché. Neočakávajte, že bude nábytok vyzerať presne tak, ako keď ste ho kúpili, nie ste predsa profesionálny reštaurátor. Ale ak si troška naštudujete, ako opraviť starý nábytok, výsledok bude stáť za to. Alebo nemusíte mať jasnú predstavu. Nechajte svojej kreativite rozlet a uvidíte, čo z toho vo finále bude.

Reštaurovanie starého nábytku

Zdroj: Pinterest/ Family Handyman

Ako na renováciu starého nábytku?

Ako renovovať starý nábytok? Môžete to spraviť viacerými spôsobmi. Môžete ho maľovať, tapetovať alebo prečalúniť. Existujú rôzne lepiace fólie, spreje a iné zaujímavé veci, ktoré môžete pri renovácii použiť. Maľovanie vychádza ako najjednoduchšia metóda. Bude potrebné brúsenie dreva, čistenie povrchu nábytku a následné nátery a lúhovanie tých správnych farieb a fermeží.

Oprava dreva spočíva v tom, že nájdete všetky prehĺbeniny a zárezy a brúsením sa ich budete snažiť eliminovať. Ak by to nakoniec nefungovalo, môžete finálne na hlbšie ryhy použiť aj tmel na drevo. Renovovať starý drevený nábytok tak môžete sami alebo s partnerom. Repasovanie nábytku vám dvom pôjde jednoduchšie.

Bude vás zaujímať: Ryhy na laminátovej podlahe: Ako sa ich zbaviť jednoducho a rýchlo?

Reštaurovanie starého nábytku

Zdroj: Pinterest/SelectedCrafts

Musíte vedieť, ako správne odstrániť starý náter na nábytku

Starého náteru sa zbavíte brúsnym papierom alebo správne zvolenou brúskou. Podľa toho, koľko a akých hrubých náterov máte na nábytku, musíte zvoliť správnu zrnitosť brúsneho papiera, aby ste si nábytok namiesto renovácie nezničili ešte viac. Potrebujete použiť aj správne náradie a teda správny typ brúsky. Brúsenie dreva je veľmi ukľudňujúca činnosť.

Reštaurovanie starého nábytku

Zdroj: Pinterest/ Home Decorations

Ako natrieť starý nábytok tak, aby vyzeral ako nový? Maľovať starý nábytok vás bude baviť

Reštaurovanie starého nábytku spočíva aj v správnom nátere. Ak chcete maľovať starý nábytok, mali by ste zvoliť správne farby, vhodné buď na drevo alebo na materiál, z akého je nábytok vyrobený. Náter starého nábytku spočíva vo viacerých vrstvách, môžete ho natrieť klasicky maliarskym štetcom alebo ho jednoducho nastriekať.

Ak sa vám teda pozdáva renovácia nábytku, môžete kombinovať aj viacero techník ako na to, nemusíte použiť len nový náter.

Pozrite aj: Drobné opravy v domácnosti: Ktoré z nich zvládnete ľavou zadnou?

 

reštaurovanie starého nábytku

Zdroj: Pinterest/ Market House Restorations

Ako repasovať cennú starožitnosť? Renovovať starý nábytok svojpomocne sa v tomto prípade nevypláca

Pokiaľ ste o svoj cenný kúsok histórie pravidelne starali, prípravkami na to určenými, nebude to až také strašné. Aj tak by sme v prípade starožitností zvolili pomoc profesionálneho reštaurátora. Je to pre vás lepšia možnosť, pokiaľ si nie ste svojimi zručnosťami úplne istí.

Reštaurovať nábytok vlastnými silami je síce fajn, ale ak máte doma kúsok, ktorý je v hodnote pár tisíc euro, určite ho nechcete zničiť. Opravovať starožitný nábytok je naozaj komplikovanejší projekt. Dobre si to preto zvážte.

Ako sa pustiť napríklad do opravy stola? Reštaurovať nábytok môžete čiastočne, ale aj kompletne

Oprava stola? Žiaden problém. Keď sa naladíte na tú správnu vlnu, zvládnete aj to. Pokiaľ je stôl drevený, údržba dreva nie je taká náročná. Keď sa oň starali pravidelne, nebudete mať až toľko práce. Pokiaľ je však zanedbaný niekoľko rokov, trochu sa s ním potrápite. Čistenie a brúsenie je potrebné aj v takomto prípade.

Odporúčame však prebrúsiť jednotlivé časti zvlášť a teda aj demontovať nohy stola, ak je to možné. Opraviť nábytok, či je stôl alebo stolička nie je naozaj také zložité. Je ešte dobré zvážiť, či bude využívaný v interiéri alebo ho posuniete na záhradu. V tom prípade by sme volili lepšiu impregnáciu dreveného nábytku a viac náterov.

Reštaurovanie starého nábytku

Zdroj: Pinterest/ mydiyhappyhome.com

Ako obnoviť drevený nábytok?

Hlavnou otázkou je, či budete robiť renováciu nábytku v interiéri a teda v nejakom byte alebo v exteriéri, na záhrade. Budete potrebovať viacero vecí: 

  • Ochranný odev 
  • Staré noviny alebo fóliu na ochranu podlahy
  • Brúsny papier alebo vibračnú brúsku
  • Správne štetce, valčeky a iné potreby na natieranie
  • Prípravky na impregnáciu dreva, napríklad fermež. V prípade použitia nábytku v exteriéry, odporúčame aj impregnáciu proti škodcom.
  • Správnu farbu, prípadne lak. Ak milujete prírodnú farbu dreva, lak s vysokým leskom je skvelý. Na nábytok v exteriéri vám skvele poslúži napríklad lodný lak. Aj celkom dlho vydrží.

Ako využiť starý nábytok?

Ak sa vám reštaurovanie starého nábytku nepodarilo úplne podľa vašich predstáv, stále ho môžete využiť iným spôsobom. Využite ho na záhrade, ako kvetináče, dekorácie alebo si na starú stoličku primontujte kolieska a vytvorte si grilovací, servírovací stolík.

Alebo môžete spojiť viacero kúskov dokopy a vytvoriť si jedinečný kúsok napríklad na sedenie alebo ako držiak na kvetináče. Možností máte nekončené.

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE