Nevyhadzujte staré hlinené kvetináče - TAKTO ich ešte využijete

Určite všetci z nás majú doma zopár starých kvetináčov, ktoré nám zbytočne zaberajú priestor na záhrade alebo v domácnosti. Keramické kvetináče je nám často ľúto vyhodiť, avšak tie hlinené zväčša končia v smetnom koši. Prasklina, nepekné biele povlaky a nánosy z nich nerobia práve nádoby na záhradné či izbové rastliny, ktorými by sme sa radi pýšili. 

Staré kvetináče nevyhadzujte. Môžete ich využiť vo vašej domácnosti i v záhrade, či už praktickým alebo dekoračným spôsobom. Pohrajte sa s terakotou, zapojte svoju fantáziu a premeňte staré hlinené kvetináče na krásne umelecké diela či užitočné predmety. Prinášame vám zopár skvelých nápadov.

Neprehliadni: Čo so starým bicyklom? Premeňte ho na originálny doplnok záhrady!

Ako očistiť hlinené kvetináče?

Rôzne vápenaté nánosy či nánosy zo soli a vodného kameňa na hlinených kvetináčoch sa objavujú najmä preto, že pri zalievaní používame príliš tvrdú vodu a pôda sa postupne mení z kyslej na zásaditú. Ďalším dôvodom môžu byť aj hnojivá, ktoré musíme používať, aby nám kvety dobre rástli. Rôzne minerály s postupom času dokážu preniknúť hlinenou stenou kvetináča a práve preto začnú vznikať nie veľmi estetické rôznofarebné mapy.

Ako sa zbaviť týchto nánosov? Najjednoduchšie je zaobstarať si nové kvetináče. To však nerobte. Staré kvetináče rozhodne nevyhadzujte. Ponorte ich na niekoľko dní do suda s mäkkou dažďovou vodou. Mierne kyslá dažďová voda vápenaté usadeniny rozpustí a ich zvyšky z nádob odstráňte kefou.

Ako nemáte k dispozícii ďažďovú vodu, nepekné fľaky na kvetináčoch môžete odstrániť i octom alebo kyselinou citrónovou. Črepníky namočte do roztoku vody a octu alebo kyseliny. Môžete použiť i rozprašovač a následne nádoby na vonkajšie či izbové rastliny poriadne prejdite kefou. 

Originálne kvetináče

Staré hlinené kvetináče, ktoré majú prasklinu, sú poškodené alebo ťuknuté môžete ešte stále použiť ako nezvyčajné nádoby napríklad na sukulenty. Zničené črepníky môžete rozbiť a v nepoškodenej hlinenej nádobe vytvoriť zaujímavý kvetináč tak, že za pomoci črepín vytvoríte mini záhradku. Pridajte substrát, drobné kamienky a rastliny. 

Vezmite tri, štyri hlinené kvetináče rôznych tvarov alebo i rovnakých veľkostí a zaobstarajte si i dlhšiu palicu alebo kovovú tyč. Jednotlivými kvetináčmi a dierami na odtok vody preveďte tyč. Kvetináče nahnite a naplňte substrátom. Nasaďte do nich obľúbené kvety. Takýmto spôsobom si vytvoríte originálne kvetináče, ba dokonca krásnu bylinkovú záhradku.

Svietniky z hlinených črepníkov

Skrášlite svoju terasu alebo balkón nápaditými svietnikmi z hlinených kvetináčov. Budete potrebovať len starší črepník, piesok alebo jemný štrk na upevnenie sviečky v nádobe a dekoratívne kamene, mušle či mach. Odložte si zopár kvetináčov i na zimu a vytvorte si unikátny adventný veniec so sviečkami. 

Záhradné postavičky z kvetináčov

Ak sa radi venujete DIY projektom, vyskúšajte si vyrobiť nezvyčajné záhradné postavičky. Podľa veľkosti a počtu kvetináčov vytvoríte krásne a zaujímavé kúsky, ktoré sa stanú pýchou vašej záhrady. Začať môžete s malými, jednoduchšími postavičkami, ktoré budú zložené z malého počtu črepníkov. Spájať ich môžete šnúrkou alebo lepidlom. Následne sa pustite do zdobenia kvetináčov farbou. Nezabudnite ozdobiť kvetináč peknou maľbou.

Takto môžete svoju záhradu skrášliť rôznymi zvieratkami či majákom so svetlom. Stačí len zapojiť trochu fantázie a kreativity. 

Kŕmidla pre vtákov z kvetináčov

Potešte i spevavých návštevníkov vo vašej záhrade a z kvetináčov im vyrobte kŕmidla. Najmä v horúcom a suchom počasí tieto zvieratá ocenia i vtáči kúpeľ, ktorý tiež jednoducho vyrobíte z hlinených kvetináčov. S týmto projektom vám určite s radosťou pomôžu i deti, ktoré sa nielen zabavia, ale aj niečo naučia. 

Pozri aj: Najkrajšie kvety na balkón a terasu, ktoré potešia vaše oko i dušu

 

Hotel

Zdroj: PINTEREST/gern-im-garten.de

Ďalším výborným nápadom, ako dať starým kvetináčom druhú šancu je vyrobiť si jednoduchý hotel pre hmyz, ktorý môžete zavesiť na strom do vašej záhrady.

Očistené kvetináče môžete použiť ako závesný kvetináč na bylinky či menšie popínavé rastliny. Pútavé kvetináče do interiéru vytvoríte technikou decoupage či zdobením kvetináča s rôznymi materiálmi, ako napríklad lano, prírodné materiály, kamienky či kôra. 

črepník

Zdroj: PINTEREST/mungfali.com

Črepníky

Zdroj: PINTEREST/Susan Rosa

Črepníky

Zdroj: PINTEREST/m.facebook.com

Maják

Zdroj: PINTEREST/discover.hubpages.com

Črepník

Zdroj: PINTEREST/etsy.com

Črepníky

Zdroj: PINTEREST/leroymerlin.fr

Črepníky

Zdroj: PINTEREST/leroymerlin.fr

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE