Ako sa zbaviť mastnoty v kuchyni? Stavte na tieto osvedčené triky našich babičiek

Ako sa zbaviť mastnoty v kuchyni? Stavte na tieto osvedčené triky našich babičiek
  • 19.12.2022
  • Michaela Kožáková

Mastnota je častým a bežným problémom takmer v každej domácnosti. Usadzuje sa skoro všade a spolu s prachom vytvára vrstvu, ktorú len tak neumyjete vodou ani bežnými čistiacimi prostriedkami. Na úplné odstránenie mastnoty je potrebné oveľa silnejšie riešenie a trochu viac námahy a času. 

Kuchynská linka, digestor a sporák sú presne tie miesta, kde sa najviac ukladá nepríjemná mastná špina. Čistenie a odstraňovanie mastnoty je skutočným utrpením. Aj keď vo vašej kuchyni pravidelne upratujete, mastnota sa v nej vždy objaví. Vzniká pravidelným varením a pečením, ktoré produkujú vlhké a mastné pary. Tie sa usádzajú na miestach, ktoré dennodenne nečistíme. Skúste nazrieť na svoj digestor či vrchnú časť linky a uvidíte poriadne mastnú vrstvu prachu.

Zabudnite na agresívne chemické prostriedky, ktoré skôr ublížia vašej pokožke ako dôkladne odstránia mastnotu. Vyskúšajte radšej osvedčené triky, ktoré používali naše babičky.

Neprehliadni: 5 babských rád, ako zlikvidovať červotoče: Fungujú všetky!

Účinný prostriedok za pár eur

Čo nám prvé napadne, keď zbadáme lepkavú, mastnú vrstvu prachu na kuchynskej linke? Väčšina z nás asi rýchlo zájde do obchodu a kúpi najúčinnejší chemický prostriedok na odstránenie mastnoty, aký je momentálne na trhu. Tieto prostriedky nás možno spoľahlivo zbavia mastnoty, ale zamysleli ste sa niekedy nad tým, čo obsahujú a aký majú vplyv na nás a na naše životné prostredie? Nechceme vás strašiť, ale ich častým používaním môže dôjsť k podráždeniu očí, dýchacích ciest a tiež k vzniku kožnej vyrážky, ako aj k rozvoju astmy či rakoviny.

Naše babičky používali prostriedky, ktoré sú zdravotne nezávadné, neškodia životnému prostrediu a dokážu účinne odstrániť mastnotu, ktorá sa usadila nielen na kachličkách za varnou doskou či na kuchynskej doske, ale aj na stranách drevených kuchynských skriniek.

Sóda bikarbóna

Sóda bikarbóna je jedným z najuniverzálnejších pomocníkov, ktorý má všestranné využitie nielen v domácnosti. Pastu, ktorú si veľmi ľahko pripravíte z vody a sódy, môžete použiť nielen na odstránenie mastnoty, ale aj na odstránenie pripálených zvyškov jedla, zašlej špiny i vodného kameňa. Určite tento trik vyskúšajte, veď nemáte čo stratiť. Navyše, sóda bikarbóna je lacná a dostupná.

Kuchynský olej

Možno to znie trochu zvláštne, ale výborného výsledku pri odstraňovaní mastnoty docielite aj za pomoci oleja. Pár kvapiek minerálneho alebo bežného kuchynského oleja jednoducho naneste na suchú handričku a mastné miesto očistite. Čerstvý olej rozpustí ten starý, vaša kuchyňa bude čistá a vám ostane i čas na prečítanie obľúbenej knižky. 

Ocot

Skvelým pomocníkom je aj ocot, ktorý môžete zriediť vodou. Vyrobiť si tiež môžete ekologický čistiaci prostriedok tak, že spolu zmiešate jednu lyžicu octu, lyžicu vody a pol lyžice soli. 

Pokiaľ vám prenikavá vôňa octu prekáža a hľadáte prostriedok, ktorý zanechá príjemnú vôňu, potom vyskúšajte citrónovú šťavu s vodou.

Pozri aj: Viete, ako sa vyhnúť roseniu okien?

Ako zabrániť usadzovaniu mastnoty v kuchyni?

Najlepším riešením na mastnotu v kuchyni je prevencia. Aby ste sa nemuseli trápiť tým, ako odstrániť starú mastnotu, skúste usadzovaniu mastnoty predchádzať. Napríklad dvierka kuchynskej linky a varnú dosku radšej dočista utrite každý týždeň. Postačí vám mäkká handrička a klasický prípravok na riad. Je to oveľa jednoduchšie, než odstraňovať mesiace a roky zašlú špinu.

Počas upratovania v kuchyni nezabúdajte ani na digestor a vrch kuchynskej linky. Raz za dva týždne ich dôkladne umyte teplou vodou s mydlom. 

Tip: Pri varení, pečení a práci v kuchyni si pravidelne umývajte ruky. Vďaka tomu sa mastnota nedostane na dvierka linky a nebudete ju musieť zložito a namáhavo odstraňovať.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní