Ako vybrať sedačku? Podľa nášho postupu kúpite 100% tú pravú.

Konečne si odložili peniaze a pripravili príbytok na to, aby ste si mohli kúpiť novú sedačku. Ta stará už ošuntelá, presedená, možno zdedená a vy sa už neviete dočkať tej novej. Poviete si, veď čo je na výbere sedačky také komplikované?

Vyberiem si tú, ktorá mi padne do oka a môžem si dovoliť. Bodka. Vybavená vec. Existuje však veľa dôvodov, prečo by ste mali zvážiť viacero okolností pri výbere a nákupe sedačky, ako len vaše finančné schopnosti a vkus.

Poriadne si pozrite svoju obývačku

V prvom rade musíte urobiť hlboký nádych a výdych a pozrieť sa na priestor kam by sedačka mala ísť detailnejším pohľadom. Zoberte si obyčajnú stoličku a sadnite si do miestnosti, kam príde sedačka na rôzne miesta a navnímajte priestor. Po tom, ako to urobíte, krok číslo jedna je, či sedačku dáte na miesto starej sedačky alebo idete obývačku, či inú miestnosť kompletne poprehadzovať

Možno sa zamýšľate prečo by ste to mali robiť, ale keď rozhodnutie zreorganizovať celú obývačku príde veľmi spontánne potom, čo už bude nová sedačka doma, môžete natrafiť hneď na niekoľko nepríjemných vecí, ako je napríklad, kde máte dostatočné miesto na televíziu, aby vám na pozeranie nesvietilo priame svetlo cez okná, kde pôjdu skrinky, ostatný nábytok a podobne. Ak nemáte priestorové videnie dobre vyvinuté, určite si sadnite do obývačky kľudne aj na dlhú dobu a premýšľajte a kľudne aj pomaly presúvajte.

Odporúčame: TOP trendy pre interiérový dizajn ovládol minimalizmus!

Čo musím zvážiť pri výbere sedačky?

Správny, všeobecný manuál, ako si vybrať tú dokonalú sedačku práve pre vás žiaľ neexistuje. My však veríme, keď zvážite všetky pre a proti a všetky potrebné aspekty, vyberiete to najlepšie z najlepšieho a sedačka bude vašou oázou pokoja a najlepšou kamarátkou zároveň. Zbytočne sa neunáhlite a všetko si dobre zvážte. 

Je v podstate úplne jedno, či si budete kupovať sedačku za pár stovák alebo tisícok eur. To, či vyberiete správne, stojí len a len na vás a s tým koľko bude sedačka stáť to nemá nič spoločné. Budete vyberať samozrejme podľa svojich finančných možností, ale vybrať zlú sedačku, ktorá sa vám nehodí alebo je pre vás totálne nepoužiteľná za pár tisíc eur, je celkom nepríjemná vec. Zvážte preto nasledovné:

Dajte si načas

Máte čas. Nemusíte sa nikam ponáhľať. Sedačka bude pre vás. Vyberáte si niečo na dlhodobé používanie. Musí sa vám páčiť, mala by sa aspoň trocha hodiť do vášho interiéru a malo by sa dať na nej aj dobre a pohodlne sedieť. Možno sa teraz smejete, ale bežne sa stáva, že si ľudia si kúpia niečo, čo je katalógovo krásne,  ale napríklad sedačka je totálne nepohodlná, aj keď ulahodí oku. Vy predsa nepotrebujete sedačku, na ktorú sa budete iba pozerať. V dnešnom svete, kde je trh preplnený rôznym nábytkom, by kombinácia kvality, pohodlnosti aj príjemného výzoru nemal byť problém.

Ako vybrať sedačku

Zdroj: Depositphotos

Sedačku vyberáte pre seba, nie pre kamošov

Sedačku či pohovku si v prvom rade vyberajte pre seba. Vieme, že myslíte aj na návštevy a rôzne párty, ktoré budete doma usporadúvať, ale v prvom rade musí sedieť a páčiť sa vám. To, že myslíte aj na ostatných je super, ale v tomto myslite naozaj najskôr na seba. Ak chcete, aby ste mali dostatok miesta na sedenie, ale priestor nemáte na obrovskú pohovku, v kľude ju doplňte taburetkami, kreslami alebo inými doplnkami na sedenie. Bude sa vám s vašimi kamarátmi alebo známymi aj lepšie rozprávať.

Bude vás zaujímať: Ako vybrať správny matrac? Čo brať do úvahy pri jeho výbere?

 

Na čo využívate sedačku najviac?

Veľkosť nemusí závisieť len od priestoru, do ktorého ju dáte, ale aj od toho, na čo sedačku najviac využívate. Obývačku si určite premerajte niekoľko krát a zapíšte si maximálne rozmery sedačky, aby ste vedeli s čím pracovať. Tu by ste už mali mať predstavu, či chcete sedačku v tvare U, v tvare L alebo iba klasický obdĺžnik.

Ďalej je podstatné, či máte sedačku naozaj iba na sedenie, napríklad na vypitie kávičky alebo si na nej bežne zdriemnete. V tom prípade by ste mali napríklad vyberať dlhšie sedačky, s jedným panelovým dielom a bez bočných opierok. Preto naozaj stojí za zváženie, k čomu ju budete využívať.

Najpraktickejšie sú pohovky zložené z viacerých dielov, namiesto jedného veľkého. Či už sa jedná o manipuláciu, údržbu alebo čokoľvek iné.

Ako vybrať sedačku

Zdroj: Depositphotos

Materiál je kľúčový

Je veľmi dôležité si vybrať správne čalúnenie sedačky. Zase je rozhodujúce, na čo všetko ju využívate, či na nej napríklad zvyknete jedávať a či prípadne máte malé deti alebo domácich miláčikov, ktorí ľúbia byť na pohovke. Toto všetko by ste pri výbere čalúnenia mali zvážiť. Ak si vyberiete úplne najlačnejšie hocičo, budete mať s pohovkou viac starostí ako radosti. 

Pri deťoch aj zvieratkách vyberajte odolné a pevné materiály, ktoré nie sú náročné na údržbu. Vždy môžete voliť aj kožu, či ekokožu, tam však dávajte pozor na mačacie alebo psie pazúriky. Môže sa vám to ľahko vypomstiť. Ak si neviete vybrať sami, v každom nábytkárstve vám určite radi poradia. Pokiaľ prídete presne s tým, čo od sedačky očakávate.

Dôležitým prvkom pri výbere je aj výplň sedačky alebo rámy pod čalúnením. Určite sa pri vyberaní na nich opýtajte. Čím lacnejšie materiály boli použité, tým kratšie vám sedačka vydrží. Pokiaľ sú rámy z drevotriesky, pohovka nebude mať bohvieakú stabilitu. To platí aj pri lacnom a tenkom molitáne, teda výplni sedačky. V tomto platí, že radšej si ešte radšej nejaké peniažky prisporte a kúpte si niečo kvalitnejšie, ako by ste po roku alebo po dvoch museli meniť vysedenú alebo vyležanú sedačku.

Pozrite aj: Ako správne umiestniť posteľ a dopriať si kvalitný spánok? Tieto zásady treba dodržať!

 

Urobte z toho malé dobrodružstvo

V neposlednom rade, kým sa vyberiete na nákupy, urobte si prieskum. Dajte tomu dve hodinky a prebehnite si jednotlivé online obchody so sedačkami. Vytypujte si tie, ktoré sa vám páčia a spíšte si ceny. Budete mať orientačnú predstavu, koľko stoja. Keby vás potom v obchode chytil veľmi silný pocit, že nejakú pohovku musíte mať hneď, budete si istí, že cena je v pohode a nezaplatíte o stovky viac ako keby ste si ju objednali. 

Choďte si do viacerých obchodov s nábytkom na sedačky sadnúť. Určite to stojí za vyskúšanie a uvidíte,  čo sa vám hodí a čo nie. Je jasné, že tam sadá každý a že niektoré sedačky kvôli tomu budú trocha zničené, ale základné vlastnosti určite zistíte.

Overte si, ako je to s dopravou a skladovými zásobami. Majte na pamäti, že za dopravu si pravdepodobne priplatíte, prípadne, že pohovku nebudete mať doma hneď. Pokiaľ samozrejme nemáte k dispozícii dodávku.

Keď si dohodnete doručenie, určite sa uistite, či majú vynášku až do bytu. Táto služba je totiž tiež spoplatnená. Ak sa vám za to platiť nechce, tak sa aspoň uistite, že sused bude doma a pomôže vám. Nie je predsa nič lepšie a krajšie, keď vám príde domov tisíc eurová sedačka a musí ostať von pred panelákom a ešte aj zmoknúť.

Prajeme vám, aby ste si vybrali tú najlepšiu alternatívu pre vás a vašu rodinu a aby vám sedačka slúžila dlhé roky a nemuseli ste ju vymieňať za krátku dobu. Dúfame, že sme na nič nezabudli a pri výbere pohovky vám naše pomôžu.

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE