Ako využiť podstielku do mačacieho záchoda? Týchto 5 spôsobov vás prekvapí

Napadlo vás niekedy, že piesok pre mačky alebo mačacie stelivo nepatrí len do mačacej toalety? Vďaka svojim absorpčným a antibakteriálnym vlastnostiam môže mať i rôzne praktické využitie.

Nielen majitelia rozkošných mačiek by mali zbystriť svoju pozornosť. Mačacia podstielka je všestranným pomocníkom v domácnosti. Poďte sa s nami pozrieť na zopár tipov, ktoré vás určite prekvapia. Ešte predtým si však posvietime na správne čistenie mačacieho wc.

Neprehliadni: Nevyhadzujte staré hlinené kvetináče - TAKTO ich ešte využijete

Ako čistiť mačací záchod?

Údržba a čistenie mačacej toalety je dôležitou súčasťou starostlivosti o mačku a udržiavania čistoty vo vašej domácnosti. Ako na to?

Potrebujete:

  • Rukavice na jednorazové použitie
  • Lopatku na mačacie stelivo
  • Plastové vrece
  • Mačacia podstielka (hrudkujúca podstielka, piesok pre mačky, bentonitové podstielky, silikátové podstielky)
  • Dezinfekčné čistiace prostriedky

Postup:

Tak ako aj návod na používanie mačacieho záchodu vaši domáci miláčikovia pravdepodobne ovládajú, tak údržba a čistenie wc pre mačky nie je žiadnou veľkou vedou.

  • Odstránenie výkalov: Nasaďte si rukavice a pomocou lopatky odstráňte výkaly z mačacej toalety. Podľa typu podstielky ich buď spláchnite alebo dajte do vreca na odpad.
  • Doplnenie steliva: Ak sa vám zdá, že nádoba s podstielkou potrebuje doplnenie, urobte tak. Mačka by mala mať čistú a čerstvú pieskovú vrstvu.

Úplná výmena mačacieho steliva

Kompletnú výmenu mačacej podstielky by ste mali robiť každé dva až tri týždne. Staré stelivo vysypte do vreca. Krytý mačací záchod či mačacie wc dôkladne umyte neutrálnymi dezinfekčným čistiacim prostriedkom. Predtým, ako nasypete do záchoda nový piesok alebo podstielku, uistite sa, že je suchý. Pozor, veľké množstvo podstielky vo wc pre mačku vám môže narobiť veľa neporiadku po tom, čo vaša mačka vykoná svoju potrebu.

Čistenie mačacieho záchodu by malo byť pravidelné, ideálne denne alebo každý druhý deň pre udržanie čistoty a hygieny.

Typy podstielok

Existujú rôzne typy podstielok pre mačky. Či už patríte k chovateľom začiatočníkom, alebo len zvažujete výmenu starého typu podstielky za nový, majte na pamäti to, že mačky nerady menia svoje zvyky. Vyberať môžete z nasledujúcich možností:

Silikátová podstielka

Silikátové podstielky pre mačky sú zložené zo silikagélu. Ide o materiál s veľmi dobrými absorpčnými schopnosťami. Niektorým mačkám by však mohli kryštáliky podstielky prekážať a tlačiť ich na labkách.

Táto podstielka do mačacieho záchoda sa tiež vyznačuje nízkou prašnosťou. Dopĺňanie mačacej toalety pri tomto druhu úsporného steliva je menej časté ako pri iných stelivách.

Bentonitové podstielky pre mačky

Bentonitové podstielky mačkám veľmi pripomínajú piesok. Tvorí ich prírodný bentonit s veľkým podielom ílu. Bentonitová podstielka pre mačky vizuálne pripomína hlinu s pieskom. Medzi nevýhody tohto typu podstielky patrí vyššia prašnosť niektorých značiek a vyššia hmotnosť.

Prírodné podstielky pre mačky

Táto hygienická podstielka pre mačky môže byť vyrobená z drevených vlákien, kukurice či tofu. Veľkou výhodou prírodných podstielok je, že sú ekologické a väčšinu možno splachovať do toalety. Organická podstielka je vhodná i pre mačiatka, ktoré všetko radi skúmajú a obhrýzajú.

Pozri aj: Nevyhadzujte ho! Reštaurovanie starého nábytku môže byť zábava a my vieme, ako na to!

Podstielka

Zdroj: Depositphotos

Mačacie záchody - na čo treba myslieť?

Výber mačacej toalety nepodceňujte. Myslite na nasledovné skutočnosti:

  • Umiestnenie mačacej toalety: vyberte miesto s ľahkým prístupom a v súkromí, kde sa vaša mačka bude cítiť bezpečne
  • Veľkosť mačacej toalety: veľkosť mačacieho záchodu závisí od veľkosti a veku vašej mačky - mačacia toaleta pre mačiatko, toaleta pre veľkú mačku, toaleta pre viac mačiek
  • Výber mačacieho záchodu podľa prevedenia: krytý záchodík, nekryté toalety
  • Správna podstielka do mačacej toalety: rôzne typy podstielok, nie každá však môže vašej mačke vyhovovať
  • Cena mačacej toalety: väčšina mačacích záchodov nezrujnuje váš rozpočet, ale dnes môžete na trhu nájsť aj inteligentné kryté toalety pre mačky, ktorých ceny sa pohybujú od 100 eur

1. Podstielka do mačacej toalety proti zápachu

Rôzne typy podstielky pre mačky skvele pohlcujú pachy a zápachu tak dokážu zbaviť nielen mačacie wc, ale aj vaše topánky, ktoré navyše zbavia aj vlhkosti. Stačí, ak mačacie stelivo nasypete do starej ponožky a vložíte do topánok. Týmto spôsobom sa môžete zbaviť aj zatuchliny v skrini alebo cigaretového zápachu z kabelky.

2. Mačacie stelivo ako výborný pomocník pri grilovaní

Podstielka do mačacieho záchoda vám môže pomôcť aj pri grilovaní. Dokáže totiž predísť nežiaducemu šľahaniu plameňov spôsobenému kvapkajúcou mastnotou. Pokiaľ chcete podobnej nehode predísť, dno záhradného grilu alebo záhradného krbu vysypte mačacou podstielkou, ktorá mastnotu absorbuje.

Zaujme Ťa: Ako využiť piliny v záhrade či domácnosti? Vyskúšajte týchto 9 spôsobov

Telefón

Zdroj: Depositphotos

3. Mačacie stelivo na vysušenie telefónu

Už sa to stalo aj vám? Spadol vám telefón do záchoda alebo bazéna, do vody alebo sa vám ho podarilo obliať? Dobrou pomôckou je vložiť ho do nádoby s ryžou. Zistilo sa však, že najlepšie vlhkosť pohlcuje práve mačacie stelivo, ideálne so silikagélom. Tým môžete vysušiť aj ďalšiu elektroniku.

Predtým však svoj telefón vypnite, zložte všetky odnímateľné kryty, pokiaľ je to možné, vyberte aj batériu. Telefón utrite od vody. Následne ho nechajte ponorený v uzatvárateľnej nádobe so stelivom aspoň po dobu 24. Nakoniec ho skúste zapnúť.

4. Podstielka do mačacieho záchoda na odstránenie mastných škvŕn

Schopnosť mačacej podstielky absorbovať olej môžete využiť aj v garáži, na príjazdovej ceste alebo kdekoľvek, kde došlo k úniku oleja. Tento trik výborne funguje na čerstvé olejové škvrny, ale dá sa použiť aj na tie staršie.

Ako na to? Kým je olej ešte čerstvý, vezmite stelivo pre mačky a nasypte ho na škrvny. Mačacia podstielka absorbuje olej a značne uľahčí proces čistenia. Následne len podstielku pozametajte. V prípade starších olejových škvŕn budete musieť podstielku nechať nejaký čas odležať.

5. Bentonitová podstielka pre mačky proti svrbeniu

Ak ste sa vyhádzali zo žihľavy alebo vás doštípali komáre, dobrým pomocníkom je bentonitová podstielka pre mačky. Pozor, pred jej použitím na pokožku sa presvedčte, že je 100% prírodná a nazávadná.

Zmiešaním jedného dielu bentonitového ílu obsiahnutého v podstielke s jedným dielom vody si vyrobte pastu. Túto zmes rozotrite po všetkých oblastiach, ktoré vás svrbia. Pasta pomôže zmierniť svrbenie a jej antimikrobiálne vlastnosti urýchlia hojenie po uštipnutí hmyzom.

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE