Ako odstrániť pleseň v kúpeľni? Stačí vám odstraňovač, ktorý naozaj funguje

Pleseň je neslávne známa predovšetkým tým, že produkuje spóry, ktoré pri vdýchnutí môžu spôsobiť rôzne zdravotné ťažkosti: od vyrážok cez bolesti hlavy až po problémy s dýchaním. Rizikové skupiny sú najmä deti, starší ľudia a osoby s oslabeným imunitným systémom, alergici a astmatici

Existuje mnoho druhov a farieb plesní. Čierna pleseň “Stachybotrys” má povesť obzvlášť toxickej, ale nezáleží na tom, s akým typom plesne máte dočinenia – všetky typy, ktoré nájdete vo vašej domácnosti so sebou prinášajú isté riziko zdravotných problémov a mali by ste ich okamžite odstrániť.

Pozri aj: Poradíme ako na zmenu správcu domu.

Kde sa vyskytujú plesne?

Najčastejšie môžete nájsť pleseň v kúpeľni, na miestach ako sú priestory vyplnené škárovacou hmotou, okolo odtokov a na stenách. Dôležité je zakročiť okamžite. Ak máte upchatý odtok v kúpeľni nenechávate si tento problém na neskôr. Rovnako rýchlo treba zakročiť aj pri plesniach, okamžite aplikovať vhodný prípravok, a tak zabrániť tomu, aby sa plesne vo vašej kúpeľni začali množiť. Našťastie sa kúpeľňová pleseň čistí veľmi ľahko.

trvalé odstránenie plesne

Zdroj: Depositphotos

Ako sa zbaviť plesní?

Ak chcete odstrániť pleseň z tvrdých povrchov, postupujte nasledovne:

  1. Zaobstarajte si kvalitný odstraňovač plesní. Existujú viaceré možnosti. Ak hľadáte skutočnú kvalitu, na trhu nájdete prostriedok v spreji: HG odstraňovač plesne, ale aj penu v spreji: HG penový odstraňovač plesne v spreji. Aký je medzi nimi rozdiel? Pena zostáva na povrchu dlhšie, čo znamená lepšie a dlhšie pôsobenie a má tiež menej prenikavý zápach.
  2. Prípravok nastriekajte na povrch zo vzdialenosti od 3 do 5 cm.
  3. Nechajte pôsobiť 30 minút a potom opláchnite alebo vyčistite špongiou a vodou.

Pleseň by mala, po tomto ošetrení, zmiznúť sama od seba, ale ak náhodou zostanú nejaké miesta s “tvrdohlavou” plesňou, ktorá sa len tak nechce vzdať, použite kefu (na väčšie plochy) alebo starú zubnú kefku (na tie menšie), aby ste pleseň jemne vydrhli. Potom povrch dôkladne opláchnite vodou.

ako odstrániť pleseň z kúpelne

Zdroj: Depositphotos

Tip od nás:

Nezabúdajte, že odstraňovač plesne má bieliaci účinok. Preto najskôr vykonajte skúšku na čo najmenej viditeľnom mieste. Ak nie ste zástancom bielidiel, vyskúšajte biely ocot alebo sódu bikarbónu.

Sú dobrými prírodnými náhradami, ktoré zabíjajú pleseň, ale nemusia byť rovnako účinné ako profesionálny výrobok. Ocot je celkovo dobrým pomocníkom v domácnosti, napríklad aj keď riešite dilemu ako odstrániť vodný kameň.

Vyskúšaj: Šetrí čas a financie. Správne umiestnenie umývačky maximalizuje jej využitie.

ako odstrániť vodný kameň

Zdroj: Depositphotos

A čo prevencia?

Všetky plesne majú spoločnú jednu vec a to je, že na ich existenciu je potrebná stála vlhkosť. To je dôvod, prečo je práve kúpeľňa miestom, kde sa im darí najviac. Existujú však preventívne opatrenia, ktoré môžete urobiť, aby ste zabránili rastu plesní. Kľúčom je kontrola vlhkosti. Uistite sa, že kohútiky a ventily v kúpeľni netečú a odtoky nie sú upchaté. Opravte všetky netesnosti v potrubí alebo v stenách.

Mimoriadne náchylná na rast plesní je škárovacia hmota, pretože je porézna a zachytáva vlhkosť. Raz za rok vymeňte tmel, aby ste zabránili rastu plesní. Po každom kúpaní odstráňte vodu zo sprchovacieho kúta alebo vane pomocou stierky. Uistite sa, že vzduch v kúpeľni voľne prúdi. Nainštalujte odsávací ventilátor (ak ho ešte nemáte) na odvlhčenie miestnosti.

Mäkké materiály nachádzajúce sa v kúpeľni, ako sú uteráky, kúpeľňové predložky a sprchové závesy, sú hlavnou živnou pôdou pre plesne. Po každom použití ich nechajte poriadne vyschnúť a pravidelne ich perte.

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE