Tieto potraviny sú pre vášho psa doslova TOXICKÉ!

Pes by mal mať vyváženú stravu, ktorá mu poskytne všetky potrebné živiny pre zdravý rast a vývoj. Avšak existuje niekoľko potravín, ktoré sú pre psov nebezpečné a ktoré by nemali konzumovať.

Pes môže konzumovať mäso, ryby, zeleninu a ovocie, ktoré sú bezpečné pre jeho tráviaci systém. Môže tiež jesť niektoré obilniny, ako je ryža alebo ovsené vločky.

Naopak, pes by nemal konzumovať čokoládu, cibuľu, avokádo, hrozno a niektoré druhy orechov, pretože sú pre neho toxické a môžu spôsobiť vážne zdravotné problémy. Je tiež dôležité nekŕmiť psa potravinami škodlivými pre jeho organizmus, ako sú sladkosti, alkohol či potraviny s vysokým obsahom soli. Je vždy dobré konzultovať s veterinárnym lekárom, ak máte nejaké pochybnosti o tom, čo môže váš pes jesť.

Prečo sú niektoré potraviny pre psov nebezpečné?

Niektoré potraviny pre psov môžu byť nebezpečné pre ich zdravie a život. Napríklad, niektoré potraviny môžu obsahovať toxické látky, ktoré sú pre psov jedovaté. Niektoré potraviny môžu tiež spôsobiť žalúdočné problémy alebo alergické reakcie u psov.

  • Niekedy môže konzumácia určitých potravín viesť k otrave psov, ktorá môže byť vážna a vyžadovať veterinárnu starostlivosť.
  • Preto je dôležité vedieť, ktoré potraviny sú bezpečné pre psov a vyhýbať sa potravinám, ktoré môžu byť škodlivé pre ich zdravie.

Ktoré potraviny sú nebezpečné pre psov?

Niektoré potraviny môžu byť pre psov nebezpečné a dokonca aj toxické. Medzi ne patria:

  • čokoláda a sladkosti,
  • hrozno a sušené hrozno,
  • cibuľa a cesnak,
  • avokádo,
  • citrusové plody,
  • orechy a lieskovce,
  • alkohol,
  • mlieko a mliečne výrobky,
  • káva a kofeín,
  • nedozreté zemiaky,
  • niektoré druhy zeleniny, ako napríklad paradajky a baklažán.

V prípade pochybností je vždy najlepšie poradiť sa s veterinárnym lekárom.

Neprehliadnite: Objavte 9 spôsobov, ako prevoňať celý váš domov bez chémie

toxické pre psov

Zdroj: Depositphotos

Čokoláda a sladkosti

Čokoláda obsahuje látku nazývanú theobromín, ktorá je pre psov toxická. Ich organizmy nevedia spracovať túto látku rovnako efektívne ako ľudský organizmus, a preto môže veľké množstvo čokolády spôsobiť vážne zdravotné problémy a dokonca aj smrť. Theobromín môže spôsobiť zvýšenú srdcovú frekvenciu, zvracanie, hnačku, svalové záchvaty a iné ťažkosti.

  • Pretože psi metabolizujú theobromín pomalšie ako ľudia, aj malé množstvo čokolády môže spôsobiť vážne zdravotné problémy až otravu u psa.
  • Symptómy otravy čokoládou u psov môžu zahŕňať zvracanie, hnačku, zvýšenú aktivitu, rozšírené zrenice, nepravidelné srdcové tepy a dokonca aj smrteľné následky.

Hrozno a sušené hrozno

Hrozno a a hrozienka sú pre psov nebezpečné preto, že obsahujú látku toxickú pre psov. Môže spôsobiť závažné problémy v tráviacom trakte psa vrátane zvracania, hnačky, slabosti, dehydratácie a dokonca zlyhania obličiek. Preto je veľmi dôležité nenechať psov konzumovať hrozno a ani sušené hrozno.

Odporúčame aj: Správne skladovanie zemiakov - TAKTO vám vydržia dlho čerstvé

nebezpečné potraviny pre psov

Zdroj: Depositphotos

Cibuľa a cesnak

Cibuľa a cesnak obsahujú látky, ktoré sú pre psov jedovaté a môžu spôsobiť vážne problémy. Obsahujú síričitan, ktorý môže poškodiť červené krvinky a spôsobiť otravu krvi a ďalšie zdravotné problémy.

Konzumácia cibuľky alebo cesnaku môže spôsobiť zvracanie, hnačku, slabosť a dokonca aj potenciálne ohroziť život vášho psa. Preto je dôležité zabrániť psovi v prístupe k týmto potravinám a vyhnúť sa ich podávaniu psovi v akejkoľvek forme.

Avokádo

Avokádo obsahuje látku nazývanú persin, ktorá môže byť pre psov toxická a spôsobiť im zažívací problémy ako hnačku, vracanie či dokonca zvracanie krvi.

POZOR - okrem toho, avokádo má vysoký obsah tuku, ktorý môže spôsobiť problémy s trávením a nadváhou u psov.

Citrusové plody

Citrusové plody, ako napríklad citróny, pomaranče, grep, mandarínky a limetky obsahujú látky nazývané psoralény a citrusové oleje, ktoré môžu byť pre psov toxické. Tieto látky môžu spôsobiť zažívacie problémy, ako napríklad hnačku, zvracanie, nadmerné slinenie a dokonca aj nervové poruchy. Okrem toho, citrusové plody obsahujú aj veľké množstvo kyseliny, ktorá môže spôsobiť podráždenie žalúdka a črevného traktu u psov.

Tip pre vás: Domáci urýchľovač kompostu: Potrebujete len 3 ingrediencie na jeho prípravu!

nebezpečné potraviny pre psov

Zdroj: Depositphotos

Orechy a lieskovce

Orechy a lieskovce sú pre psov nebezpečné, pretože obsahujú látky, ktoré môžu spôsobiť vážne zdravotné problémy. Okrem toho môžu orechy a lieskovce spôsobiť obštrukciu čriev alebo dokonca udusenie, ak sa pes pokúsi prehltnúť veľké kusy. Preto je dôležité zabrániť psom konzumovať tieto potraviny a udržiavať ich mimo dosahu.

Alkohol

Alkohol je pre psov veľmi nebezpečný, pretože ich organizmus nie je schopný spracovať alkohol rovnako ako organizmus človeka.

Dokonca už relatívne malé množstvo alkoholu môže spôsobiť vážne zdravotné problémy u psa vrátane intoxikácie, zvracania, ťažkostí s dýchaním, poklesu telesnej teploty, stratu koordinácie a v extrémnych prípadoch aj smrť.

Je dôležité nechať alkohol vždy mimo dosahu zvierat a dbať na to, aby sa pes nenapil alkoholu ani náhodou.

Prečítajte si aj: Čistiace prípravky: Ktoré by ste nemali kombinovať a prečo?

toxické potraviny pre psa

Zdroj: Depositphotos

Mlieko a mliečne výrobky

Mlieko a mliečné výrobky sú pre psov nebezpečné z viacerých dôvodov. Najčastejším dôvodom je intolerancia laktózy, čo znamená, že mnoho psov nedokáže spracovať laktózu obsiahnutú v mlieku a mliečnych výrobkoch. To môže spôsobiť tráviace problémy ako hnačka, zvracanie a nadúvanie.

  • Okrem toho mlieko môže obsahovať baktérie a parazity, ktoré môžu poškodiť tráviacu sústavu psíkov.
  • Mlieko tiež obsahuje veľa tuku a cholesterolu, čo môže viesť k obezite a srdcovým problémom.
  • Preto je pre psov lepšie vyhnúť sa konzumácii mlieka a mliečnych výrobkov a radšej sa zamerať na výživné potraviny určené pre psov.

Káva a kofeín

Pre psov je káva a kofeín nebezpečná, pretože obsahuje látky nazývané kofeín a teobromín, ktoré psov môžu veľmi škodiť a v niektorých prípadoch môžu byť aj smrteľné. Tieto látky môžu spôsobiť nervové, srdcové a tráviace problémy u psov, a preto by sa mali dbať, aby sa im tieto látky nejako nedostali do tela. Je dôležité zabrániť psovi v konzumácii kávy a kofeínu a mať na pamäti, že aj malé množstvo môže byť škodlivé. Ak máte podozrenie, že váš pes vypil kávu alebo kofeín, okamžite ho priveďte k veterinárovi.

Odporúčame: Mikrovlnná rúra neslúži len na zohrievanie - TAKTO ju môžete tiež využiť

toxické pre psov

Zdroj: Depositphotos

Nedozreté zemiaky

Nedozreté zemiaky obsahujú látku nazývanú solanín, ktorá je toxická pre psov.

Konzumácia nedozretých zemiakov môže spôsobiť zažívacie problémy, zvracanie, hnačku, nadúvanie, svalové záchvaty a dokonca aj poškodenie obličiek.

Preto je dôležité nechať zemiaky dozrieť predtým, než ich dáte vášmu psovi.

Zelenina - paradajky + baklažán

Baklažán a paradajky obsahujú látku nazývanú solanín, ktorá je pre psov toxická.

Nadmerná konzumácia týchto potravín môže spôsobiť zažívacie problémy ako hnačka, zvracanie a dokonca aj horúčka.

  • Solanín môže tiež ovplyvniť nervový systém psa a spôsobiť rôzne neurologické problémy.
  • Preto je dôležité vyhnúť sa paradajkám a baklažánom, to platí aj pre nezrelé paradajky.
0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE