Šatníková skriňa: Čím sa riadiť pri jej výbere?

Šatníková skriňa: Čím sa riadiť pri jej výbere?
  • 23.01.2023
  • Michaela Kožáková

Základom každej upratanej domácnosti je dostatočne veľká, vkusne vyzerajúca a najmä praktická šatníková skriňa. Do skríň rôznych rozmerov môžeme ukryť všetko od oblečenia cez drogériu až po predmety, ktoré chceme, aby ostali skryté pred zvedavým okom návštevy. 

Šatníkové skrine do spálne či predsiene dokážu výborne nahradiť rôzne komody či skrine, šetria priestor a môžu krásne doplniť interiér vášho príbytku. Šatníkové skrine sú v dnešnej dobe veľmi obľúbeným kúskom, ktorý by nemal chýbať v žiadnom dome alebo byte. Na aké detaily sa pri výbere šatníkovej skrine zamerať? Z akých typov skríň si môžete vyberať?

Pozri aj: Ako sa zbaviť mastnoty v kuchyni? Stavte na tieto osvedčené triky našich babičiek

Materiál šatníkových skriň

Dnešná ponuka šatníkových skríň je skutočne široká. Vyberať si môžete z rohových skríň, policových skríň, plechový skríň či skríň s posuvnými dverami. Ak hľadáte najideálnejšie riešenie pre vaše priestory, tak určite si nechajte poradiť a vsaďte na vstavané skrine na mieru.

Nielen veľkosť, ale i farbu alebo odtieň tak môžete prispôsobiť vášmu nábytku v spálni alebo v inej miestnosti. Z akých ďalších materiálov sa vyrábajú šatníkové skrine? 

Drevené šatníkové skrine

Vstavaná skriňa do spálne z krásneho masívneho dreva dokáže byť nielen praktickým, ale aj dizajnovým doplnkom. Samozrejme, takéto skrine aj niečo stoja. Ak hľadáte lacnejší variant, môžete sa poobzerať po drevotrieskových doskách, dyhe, ktorá býva na prvý pohľad na nerozoznanie od pravého dreva a jej veľkou výhodou je tvarová stálosť, alebo staviť na fóliovanú drevotriesku, ktorá patrí medzi veľmi tvrdé a odolné materiály.

Laminové šatníkové skrine

K cenovo dostupnej možnosti patria aj šatníkové skrine z lamino dosky. Ide o lepenú drevotriesku potiahnutú špeciálnym druhom papiera, ktorý sa zalieva melamínovou živicou. Každý zákazník si dokáže vybrať z veľkej ponuky dekorov a designov. Výhodou tohto materiálu je odolnosť proti vrypom a ľahká údržba. Avšak, pri zvýšenej vlhkosti hrozí deformácia.

Šatníkové skrine so sklom

Najčastejšie sa so sklenenými skriňami môžeme stretnúť vo vstavanom prevedení. Ako výplňový materiál skriňových dverí a zrkadiel sa používajú mliečne sklá rôznej farby. Sklenené výplne by mali byť podlepené bezpečnostnou fóliou, ktorá v prípade rozbitia udrží črepy na svojom mieste.

Textilné šatníková skrine

Skladacie, modulárne alebo textilné skrine, skladajúce sa z nosnej, najčastejšie kovovej konštrukcie, na ktorej visí textilná časť, nie sú tým najtrendovejším kúskom. Hodia sa skôr do podnájmu alebo ako dočasné riešenie. Takéto typy skríň majú policovú aj tyčovú časť a tiež dvere, ktoré sa zatvárajú na zips alebo suchý zips, a chránia oblečenie pred nečistotami či prachom.

Pozri aj: Tabuľová farba - vkusné a praktické riešenie, ktoré si zamilujete

Na čo sa zamerať pri výbere šatníkovej skrine?

  • kvalita prevedenia: všímajte si spracovanie nosnej konštrukcie, ktoré by malo byť stabilné. Pri vstavaných skriniach neváhajte investovať do pevnejšieho hliníkového rámu. Kolieska by mali byť ložiskové. Tie vydržia jazdiť v tichosti po koľajniciach dlhé roky. 
  • dizajn: šatníková skriňa by sa mala hodiť do interiéru vybranej izby.
  • vnútorná výbava: zamerajte sa na počet poličiek, zásuviek, vešiakovú tyč, ktorá by mala byť dostatočne dlhá.
  • spôsob otvárania: podľa dostupného priestoru okolo skrine vyberajte vhodné typy dverí. Vyberať si môžete z krídlových, posuvných alebo skladacích dvier.
  • výška: skrine, najmä tie vstavané, môžu byť rovnako vysoké ako miestnosť. Doska najvyššej police by nemala presiahnuť hranicu 150 centimetrov.
  • šírka: závisí od veľkosti miestnosti, typu oblečenia, aký budete do skrine ukladať a vašich preferencií. Najužšie krídlové skrine majú približne 80 centimetrov, tie priestrannejšie môžu presiahnuť dva metre.
  • hĺbka: podľa odborníkov je minimum na hĺbku šatníkovej skrine 60 centimetrov. 
  • hrúbka stien: ideálna hrúbka prednej a bočnej steny by sa mala pohybovať okolo 18 milimetrov. 
  • nosnosť: samotná polica u väčšiny modelov unesie okolo 7 kilogramov, šatníkové tyče na ramienka približne 10 kilogramov.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Helena Povalova 10.02.23 20:13

HP
karma
107.00

Domáci majster to hravo zvládne.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní