Tieniace clony na plot: Je lepšia prírodná clona, sieť alebo živý plot?

Záhrada predstavuje miesto, kam chodíme načerpať nové sily, kde si radi posedíme s priateľmi, kocháme sa krásou rozkvitnutých kvetov, trávime svoj voľný čas. Je to akési útočisko pred uponáhľaným svetom. Radi sa natiahneme na záhradnej lavičke a v tieni stromov si prečítame svoju obľúbenú knižku. Tí, ktorí záhradu majú, čo i len maličkú, vedia oceniť ticho, kľud a pokoj. Jednou z hlavných požiadaviek, ktorú by mala mať každá záhrada, je súkromie. Nachádza sa vaša záhrada pri frekventovanej ceste na predmestí alebo pri rušnom cyklistickom chodníku? Chcete sa efektívne zbaviť zvedavých pohľadov? Ak je vaša odpoveď jednoznačná, mali by ste si zaobstarať tieniacu clonu. Ako však vybrať tú správnu?

Výhody tieniacich clon

Tieniace clony so sebou prinášajú hneď niekoľko výhod. Clony poskytujú spoľahlivé súkromie či už pred okoloidúcimi alebo susedmi. Ďalším plusom tieniacich clôn je, že v blízkosti prašných ulíc a ciest slúžia ako bariéra proti prachu a nečistotám. Ak máte záhradu väčších rozmerov, určite oceníte ochranu proti vetru. Práve tú poskytne clona, ktorá výborne znižuje veternosť. Tieniace clony na plot tiež spoľahlivo chránia pred slnečným žiarením, a to nie len vás, ale aj rastliny, a tak zabraňujú ich spáleniu či vysušeniu.

Ako vybrať tieniacu clonu na plot

V kamenných predajniach i na internete môžete nájsť široký výber tieniacich clôn na plot. Pri kúpe clony si dajte pozor na jej hmotnosť, ktorá sa ráta v gramoch/m2, pretože práve tá rozhoduje o tienivosti. Premyslite si, aké tienenie vyžadujete, pretože od toho záleží, koľko svetla daný úplet prepustí či neprepustí dovnútra. Vyberajte tiež také clony, ktoré majú možnosť uchytenia v strede, v spodnej a hornej časti, aby sa vám v prípade silného vetra neuvoľnili a nepotrhali, a ešte aj nezničili rastliny nachádzajúce sa pri plote. Pri výbere tieniacej clony nezabudnite skontrolovať i jej UV odolnosť. Predídete tak jej rozpadu pri pôsobení intenzívneho slnečného žiarenia. 

Neprehliadni: Pestovanie uhoriek v slame: Vyskúšajte tento spôsob a tešte sa na bohatú úrodu!

Tieniaca sieť

Zdroj: shutterstock

Tieniaca sieť na plot

Tieniaca tkanina alebo sieť je látka obvykle vyrobená z plastového materiálu. Tieniaca sieť môže byť buď pletená alebo tkaná. Pletená tieniaca sieť je vyrobená z polyetylénovej zmesi, ktorá odráža teplo a svetlo. Vyznačuje sa ľahkosťou, jednoduchou inštaláciou, odolnosťou voči bežnému opotrebovaniu a pomerne dlhou životnosťou. Tkaná tieniaca sieť je vyrobená zo 100 % polypropylénu, ktorý je ťažší a má širšiu škálu využitia z dôvodu vyššej odolnosti voči UV žiareniu.

Inštalácia tkanej tieniacej siete je trochu náročnejšia, pretože je ťažšia. Tkané tieniace siete sa využívajú skôr pri pestovaní zeleniny a niektorých druhov ovocia. V najhorúcejších letných mesiacoch môžete zakryť steny skleníka alebo fóliovníka tieniacou sieťou a tým rastliny vo vnútri ochrániť pred horúčavou. Môžete ju však využiť i na zatienenie terasy či koterca pre psa. Častejšie sa však používa tieniaca sieť ako vizuálna bariéra. Väčšinou sa môžeme stretnúť so zelenými tieniacimi sieťami, ktoré pôsobia upokojujúco a výborne zapadnú do prírodného prostredia záhrady. Prichytenie tieniacich sietí je jednoduché vďaka sponám alebo plastovým páskam, ktoré sú recyklovateľné, a vrúbkovaná štruktúra zaručí spoľahlivé udržanie zväzku. 

Tieniace clony z prírodných materiálov

Pútavým a príjemným dojmom pôsobí clona v podobe bambusu. Tento druh tieniacej clony sa vyrába zo štiepaného bambusu, ktorý možno lakovať a natierať. Vďaka cenovej dostupnosti, trvanlivosť a estetickému vzhľadu sa clony z bambusu tešia veľkej obľube. Táto prírodná forma zatienenia vyniká nielen praktickosťou, ale tiež môže krásne doplniť a ozdobiť záhradný priestor. Bambusové clony môžete pripevniť pomocou pozinkovaného viazacieho drôtu, ale vďaka ich odolnosti a pevnej štruktúre je vhodné použiť i klince. V mokrých oblastiach však bambus nie je veľmi efektívnym riešením, pretože rýchlo hnije a napáda ho hmyz. Najvhodnejšie v tomto prípade je umelé rákosie, ktoré ponúka vysoké tienenie, je dekoratívne a ľahko sa inštaluje. Clona z umelého rákosia tiež odoláva vetru a atmosférickým vplyvom a nevyžaduje si pravidelnú údržbu.

Ďalšou alternatívou je clona z umelého bambusu. Jedná sa o imitáciu bambusového plotu, pomocou ktorého je možné jednoducho a rýchlo vytvoriť súkromie na záhrade, balkóne a tiež oplotiť stavbu či zakryť časť pozemku. Plot je tvorený zvyslými dutými ploskými tyčkami z plastu, ktoré sú spletené do rohože pomocou horizontálne vedených nylonových šnúr. Od prírodného bambusu sa ten umelý líši trvanlivosťou, UV rezistennciou, odolnosťou voči pliesniam, vode, vetru i mrazu, vyššou životnosťou, a dokonca je umývateľný.

Imitácia živého plotu

Zdroj: shutterstock

Imitácia živého plotu

Hľadáte bezúdržbové a pritom estetické zatienenie plotu, ktoré vás ochráni pred zvedavými pohľadmi? Stavte na umelý živý plot. Imitácie živých plotov začínajú byť u nás celkom populárne, zatiaľ čo v zahraničí patria medzi používané prvky záhradnej architektúry. Už nemusíte čakať roky na to, kým vám vyrastie pravý živý plot a poskytne vám požadované súkromie. 

Výhodou tohto druhu tienenia je veľmi realistické prevedenie často až k nerozoznaniu od prírodných živých plotov, veľmi jednoduchá inštalácia na existujúce pletivo či stenu a prakticky žiadna následná údržba.

Umelý živý plot nevyžaduje zálievku, úpravu a strihanie, a nepotrebuje ani pôdu, do ktorej ho treba zasadiť. Oplotenie z umelej imitácie živého plota je takmer nepriehľadné a vyzerá ako dobre strihaný živý plot z okrasných drevín. Imitácie živých plotov môžete nájsť vo forme zelenej steny, ihličnatej a listnatej clony či stavebnicovej clony, kde nosnú kostru tvoria zelené plastové dielce z PE, ktoré sú vybavené klipmi pre jednoduché spájanie do veľkých plôch.

Pozri aj: Záhradné trendy pre rok 2022: Nápady a inšpirácie, ktoré si zamiluješ!

Zdroj foto:

Zdroj foto – úvodná fotografia: pinterest.com

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE