Kufor, box či organizér na náradie: Ako vybrať ten najideálnejší?

Kufor, box či organizér na náradie: Ako vybrať ten najideálnejší?
  • 18.07.2022
  • Michaela Kožáková

Každý kutil, majster, či už profesionál, amatér alebo občasný opravár, by mal mať vo svojom náradí poriadok. Mal by vedieť, kde má čo uložené a mal by to mať vždy po ruke.

K tomu môžu skvele slúžiť rôzne priehradky, samotne vyčlenený stôl alebo ponk a takisto i klasické nástenky, na ktoré je možné náradie pripevniť. Najefektívnejším riešením sú špeciálne kufre, zakladače, organizéry či boxy, kam sa okrem náradia zmestí aj ďalšie potrebné  príslušenstvo. Ako však vybrať ten najvhodnejší organizér na náradie a čím sa pred samostatnou kúpou riadiť?

Najlepší box na náradie

Ktorý box, kufrík či organizér na náradie je ten najlepší? Je ním ten, do ktorého bez problémov naskladáte všetko vaše náradie a pomôcky na opravu. Ten, ktorý sa dá pohodlne premiestňovať a ani pri hrubšom zaobchádzaní nedôjde k poškodeniu jeho funkčných prvkov.

Ponuka úložných kufríkov na náradie je naozaj široká. Jednotlivé modely sa líšia veľkosťou, materiálom, počtom priehradiek, nosnosťou, kvalitou a doplňujúcimi vlastnosťami ako je napríklad zámka, vodotesnosť či kolieska.

Výber je naozaj veľký a ceny sa pohybujú od devätnásť až po tristo eur. Či sa už rozhodnete pre lacnejšiu verziu alebo tú drahšiu, majte na pamäti, že správny kufor by mal spoľahlivo udržať všetko, čo do neho naskladáte – od kliešťov, skrutiek cez kladivo až po náhradné batérie či nabíjačku.

Ako vybrať správny kufor na náradie?

Pri kúpe boxu na náradie je potrebné rozlišovať, či nám ide len o to, aby sme mali doma všetky nástroje pohromade alebo budeme, v prípade potreby, kufor prenášať na chalupu, chatu či záhradu. Práve preto by ste mali prispôsobiť výber kufra tomu, ako často ho budete využívať. Riadiť by ste sa mali niekoľkými ďalšími základnými kritériami. 

Neprehliadni: Ako opraviť pokazené žalúzie? Tieto opravy zvládnete bez odborníka

Prevedenie kufra na náradie

Zdroj: shutterstock

Prevedenie úložného boxu na náradie

K dispozícii máte hneď niekoľko spôsobov, ako náradie usporiadať. Prvým z nich je klasický kufor s dômyselným vnútorným delením na sekcie a priehradky. Ak náradie budete prenášať, najvhodnejším a najpohodlnejším riešením je batoh, vďaka ktorému bude váha záťaže lepšie rozložená.

Vybrať si môžete i kufor na náradie, ktorý má kolieska, takže ho môžete ľahko ťahať za sebou bez toho, aby vás unavila váha náradia. V dielni vám zase najlepšie poslúži skrinka s viacerými zásuvkami alebo nástenný organizér. Ďalšou možnosťou pre garáž alebo dielňu je tiež pojazdný dielenský vozík či sada viacerých boxov uložených na sebe. Na výber máte aj tašku, brašňu cez rameno alebo opasok na súpravu náradia, ktorý máte stále poruke. 

Parametre kufra na náradie

Parametrom organizéru venujte potrebnú mieru pozornosti. Rozmery majú priamy dopad na to, koľko náradia ste schopní do kufra či boxu uložiť a odniesť. Vyberajte preto kufor s rozmermi, ktorý bude vyhovovať účelu používania kufra.

Pri kúpe zakladača na náradie si vždy všímajte aj nosnosť. Tá vyjadruje maximálne možné zaťaženie. Lacnejšie modely majú nosnosť len 10 kilogramov, zatiaľ čo profesionálnejšie modely môžete využiť napríklad aj ako schodíky a ich nosnosť dosahuje i viac ako 60 kilogramov. Myslite však na to, že väčší kufor znamená tiež ťažší kufor. Najľahšie organizéry vážia dokonca i menej ako 5 kilogramov. Štandardom je váha medzi 2 až 7 kilogramami.

Usporiadanie a vnútorná kapacity kufra na náradie

Vnútorný objem organizérov na náradie sa udáva v litroch. Menšie modely majú kapacitu okolo 10 litrov. Pre väčšinu majstrov sú vhodné tie s objemom 30 litrov. Najväčšie skrine a úložné boxy poskytujú až 70 litrov a viac.

Veľmi dôležité je aj členenie vnútorného priestoru. Štandardným vybavením boxov na náradie sú pevné priehradky. Tu platí pravidlo čím viac, tým lepšie – na skrutky, matice a ďalší drobný materiál. Užitočné sú tiež elastické vrecká alebo pútka, kam môžete svoje náradie uchytiť. Niektoré modely zakladačov na náradie sú viacposchodové s niekoľkými plátmi s vlastným priestorom, dokonca niektoré majú veko s úložnými priehradkami a plastovým uzáverom.

Materiál

Zdroj: pinterest.com

Materiál, z ktorého je kufor na náradie vyrobený

Akýkoľvek organizér, kufor či box na náradie musí byť pevný a odolný. Štandardom pre prenosné kufre na náradie je ABS plast. Tieto materiály sú odolné voči mechanickému poškodeniu, čo oceníte najmä v prípade pádu kufra na zem či pri náhodnom náraze, oškretí. ABS plast tiež vyniká odolnosťou voči vysokým teplotám, avšak nevyzerá až tak pekne ako hliníkové prevedenie.

Pružnejším variantom škrupiny ABS je HDPE, ktorý je najdrahším a zároveň najlepším materiálom. Kufor z HDPE ponúka odolnosť voči teplu, mrazu aj proti chemickým látkam, ako sú oleje, riedidlá a je vysoko pevný. Na druhej strane je však trochu ťažší.

K hlavným výhodám hliníka patrí nízka cena, dostupnosť, veľké množstvo priehradiek pri väčšine modelov a tiež atraktívny vzhľad. Nedostatkom tohto materiálu je rýchlejšie opotrebovanie a jeho nízka nosnosť. 

Rukoväte kufrov na náradie by mali byť protišmykové a dostatočne veľké na to, aby sa dali uchopiť i v rukaviciach. Kolieska sa nesmú zadrhávať na žiadnom materiáli, vnútorné priehradky by mali presne zapadať do vnútorného priestoru zakladačov a mali by poskytovať dostatok priestoru.

Doplnkové funkcie organizérov na náradie

Zaujímavým doplnkom sú kolieska, vďaka ktorým bude kufor pojazdný a vy nemusíte zdvíhať ťažké náradie. Užitočným bezpečnostným prvkom je zámka, ktorá môže byť klasická kľúčová alebo na číselný kód. Výborným riešením najmä pre tých kutilov, ktorí pracujú s drevom, je tzv. V-žliabok. Ide o drážku, do ktorej sa vloží lata a odreže sa tak oveľa ľahšie ako na kolene. Nemusíte so sebou nosiť žiadne pomôcky na rezanie dreva.

Ďalšou praktickou funkciou, ktoré majú niektoré modely väčších rozmerov, je vyberateľnosť vnútorných dielov. Tento prvok organizérov na náradie využijete najmä vtedy, keď potrebujete vybrať napríklad jedny kliešte a niekoľko kusov príslušenstva zároveň a preniesť na iné miesto.

Zaujme ťa: Vyberáme rastliny pre živý plot: Tieto skrášlia každú záhradu!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní