Kedy je treba rastliny presadiť? Pozor na týchto 5 znakov!

Izbové rastliny sú peknou a vkusnou ozdobou interiéru. Dotvárajú príjemnú atmosféru, ale aj prečisťujú vzduch a zachytávajú prach. Pre to, aby boli zdravé a krásne si vyžadujú určitú starostlivosť. Hnojenie izbových rastlín, správna zálievka, vhodný kvetináč a umiestnenie - toto sú základné podmienky pre to, aby ste mali doma vitálnu izbovú rastlinu.

Avšak časom rastliny vyrastú a budú tiež potrebovať presadiť preto, aby i naďalej prosperovali. Ako vám rastliny dávajú najavo, že si vyžadujú presadiť? Aké sú znaky rastlín? Ako na správne presádzanie rastlín? 

Neprehliadni: Púštna ruža spája to najkrajšie z oboch- nechajte sa ňou očariť

Ako zistiť, či izbová rastlina potrebuje presadiť?

Nemusíte študovať a zisťovať o každom druhu rastliny, kedy si vyžaduje presadiť. Mnohí sa riadia tým, že na jar potrebujú izbové rastliny nový kvetináč či substrát a jednoducho začnú s presádzaním. Každá jedna rastlina však dokáže dať najavo, kedy potrebuje presadiť. Stačí byť len trochu pozorný.

Ktoré znaky vám napovedia, že veľké rastliny, malé druhy či mladé prírastky vo vašej domácnosti je vhodné presadiť?

1. Korene rastliny vyrastajú z drenážneho otvoru v kvetináči

Ak začnú korene prerastať a vytláčať sa cez drenážne otvory črepníka, je to jasný znak toho, že rastlina potrebuje viac priestoru pre rast. Ten správny čas, kedy presádzať rastliny spoznáte aj podľa toho, keď sa v kvetináči dvíha vrchná vrstva pôdy. Presadením do väčšieho kvetináča korene rastlín a koreňový systém získa priestor a živiny, ktoré potrebuje pre ďalší vývoj a rast.

Ak nechcete, aby vám rastlina rástla rýchlo, nechajte ju v rovnakej nádobe. V tomto prípade však je potrebné vymeniť substrát rastlín, pretože je už takmer bez živín.

2. Spomalenie rastu rastliny

Spomalenie alebo úplné zastavenie rastu, žiadne kvitnutie či stagnácia môže byť spôsobené vyčerpaním živín v pôde. Nepomôže tu však len vymeniť vrchnú časť zeminy. Nový substrát plný živín obnoví potrebnú rovnováhu, rastový cyklus rastliny a stimuluje nový rast izbových rastlín.

3. Voda preteká cez pôdu príliš rýchlo

Ak voda po zalievaní rýchlo pretečie cez pôdu, znamená to, že korene zaplnili všetok dostupný priestor. Opätovná výsadba a výmena pôdy za čerstvú a kyprú zabezpečí lepšie zadržiavanie vlhkosti a prevzdušnenie koreňov.

Pozri aj: Fikus prežije všetko a darí sa mu u každého. TAKTO ho ale treba pestovať!

Listy

Zdroj: Depositphotos

4. Opadávanie a viditeľné zmeny na listoch rastlín

Zožltnuté listy rastlín, strata pružnosti, opadávanie alebo iné zmeny vzhľadu listov môžu byť znakmi toho, že rastline chýbajú živiny alebo je vystresovaná z nedostatku priestoru. Ide o spôsob, ako sa rastlina, ktorá je dlho v jednom kvetináči, snaží prežiť - obmedzuje svoju nadzemnú časť. Presádzanie dopomôže k zlepšeniu stavu listov a celkovému zdraviu rastliny.

5. Veľké rastliny a kvetináč, ktorý je malý

Väčšina izbových rastlín si vyžaduje určitú pozornosť, niektoré i špeciálnu starostlivosť (kľudové obdobie, hnojenie rastlín, konkrétny tvar a veľkosť črepníka), zatiaľ čo ostatné izbové rastliny sú tak húževnaté, že i napriek stiesneným priestorom dokážu prosperovať a narásť do veľkých rozmerov. Takéto veľké rastliny potrebujú oporu, sú opreté niekde v kúte z toho dôvodu, aby sa nezlomili alebo neprevrátili. Rastlinu je preto vhodné presadiť do väčšieho a stabilnejšieho kvetináča.

Ďalšie znaky rastlín, ktoré potrebujú presadiť

  • preliatie rastliny
  • rastline nerastú kvety
  • ak má rastlina, ktorú ste si kúpili rašelinový kvetináč
  • substrát má zlú kvalitu
  • na povrchu pôdy je biely povlak
  • v črepníku sa objavili parazity

Zaujme Ťa: Smútivky: Ako sa ich spoľahlivo a nadobro zbaviť?

Presádzanie

Zdroj: Depositphotos

Ako správne presádzať izbové rastliny?

Pri presádzaní rastlín logicky nepoužívame kvetináč rovnakej veľkosti. Vyberáme vhodnú veľkosť kvetináča. Nový črepník, kvetináč by mal byť o dva až päť centimetrov širší ako súčasný kvetináč. Takisto doprajte rastlinám správny substrát. 

Ako na presádzanie rastlín?

  1. Opatrne vytiahnite rastlinu z jej kvetináča tak, že nádobu nakloníte nabok a jemne uvoľníte rastlinu aj korene. Položíme ju na čistý povrch a odstránime všetku zeminu nahromadenú okolo koreňového balu. Čistými a ostrými nožnicami odstrihneme všetky odumreté, zhnité korene.
  2. Na dno kvetináča uložíme drenážovú vrstvu. Vytvoriť si ju môžete z piesku, drobných kamienkov alebo keramzitu. Drenáž zabezpečí potrebný odtok vody.
  3. Rastlinu uložíme do stredu kvetináča. Pozor, aby korene rastliny neboli deformované. Následne korene zasypeme vhodným substrátom a jemne pritlačíme. Nový substrát by mal končiť približne 1- 2 centimetre pod horným okrajom kvetináča.
  4. Nakoniec rastlinu zalejeme a doprajeme jej dostatok vody.
0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE