Ako využiť kávovú usadeninu v domácnosti? Vyskúšajte TIETO účinné spôsoby

Milovníci kávy si nevedia predstaviť ani jedno ráno bez tohto horkastého tmavého moku. Šálka lahodnej a kvalitnej kávy dokáže vzpružiť organizmus, dodať energiu a poskytnúť chuťový zážitok s príjemným osviežením. Tento nápoj však poslúži telu nielen zvnútra, ale i zvonka, dokonca dokáže byť skvelým pomocníkom i v domácnosti alebo v záhrade.

Kávová usadennina vo väčšine domácností končí v smetnom koši. Počuli ste o tom, že použitá kávová usadenina vám môže ešte výborne poslúžiť? Zabudnite na vyhadzovanie kávovej usadeniny a využite ju vo svojej domácnosti. My vám poradíme ako.

Neprehliadni: Ako sa zbaviť myší? Vyskúšajte tieto účinné spôsoby

Ako využiť kávovú usadeninu pri upratovaní domácnosti?

„Čierne zlato", ako niektorí kávovú usadeninu prezývajú, dokáže vyriešiť viacero problémov v domácnosti, ale i v záhrade. A to účinne a zadarmo.

 

Odpudzovač a ničiteľ škodcov v podobe slimákov, mravcov či vošiek, pomocník pri pestovaní hlivy ustricovej, odstránenie zápachov z koberca, použitie v kozmetike, odohnanie nechcených zvierat - aké sú ďalšie spôsoby, ako využiť použitú kávovú usadeninu? 

1. Kávová usadenina na poškriabaný nábytok

Použitie kávovej usadeniny môže byť niekedy skutočné prekvapujúce. Keďže je usadenina z kávy oveľa jemnejšia ako piesok, výborne sa hodí na zahladzovanie nedostatkov na tmavom drevenom nábytku, ako sú škrabance, vyblednuté miesta či iné odreniny vzniknuté bežným používaním.

Ako na to? Z trochy vody a kávovej usadeniny si vytvorte miešaním hustejšiu pastu a pretrite ňou poškodené miesta na nábytku. Následne je vhodné ešte preleštiť nábytok vhodným prípravkom, najlepšie takým, ktorý obsahuje včeli vosk.

2. Prírodný univerzálny čistič

Vedeli ste, že kávová usadenina sa dá použiť ako čistič tuku, mastnoty a špiny?  Tento univerzálny, účinný, prírodný čistiaci prostriedok a lacná alternatíva drahých čističov vám uľahčí práce v domácnosti.

Čistenie pripálených nečistôt na hrncoch alebo varnej doske dokáže potrápiť aj tie najostrieľanejšie gazdinky. Ak chcete mať čisté hrnce či varnú dosku bez nepekného poškriabania, vyskúšajte použiť kávovú usadeninu. Naneste malé množstvo kávovej usadeniny na hubku, vlhkú handričku a vyčistite ňou špinavé a pripálené miesta.

Kávová usadenina sa dá použiť aj na čistenie umývadla, sporáka, drezu, vane či iných povrchov v byte či dome.

Pozri aj: Cukor je skvelým pomocníkom! Spoznajte 15 tipov, ako ho využiť netradične

Káva

Zdroj: Depositphotos

3. Kávový grunt ako lapač pachov

Použitá kávová usadenina skvele poslúži ako pohlcovač pachov. Vďaka nej sa hravo zbavíte nepríjemného zápachu v chladničke. Suchú usadeninu nasypte do misky a vložte do chladničky. Zápach by mal čoskoro z chladničky zmiznúť.

Pomocníka v podobe kávovej usadeniny oceníte aj keď vás trápi zápach cibule, cesnaku alebo rybiny z rúk. Naberte si trochu a ruky si s ňou dôkladne pretrite. Odstránite tým zápach, ale aj zjemníte pokožku, keďže usadenina pôsobí aj ako prírodný peeling.

4. Kávová usadenina na odpudzovanie hmyzu

Otravné octomilky sa objavujú v nejednej domácnosti i viackrát za rok. Ako proti ním bojovať? Odpoveďou je kávová usadenina. Tá totiž obsahuje okrem iného zlúčeniny, ktoré sú pre hmyz vysoko toxické a ktoré mu smrdia. Nastražte malé misky či nádoby so zvyškami kávy blízko ovocia alebo miest, ktoré pôsobia ako lákadlo pre tento hmyz.

Niektoré izbové kvety a bylinky tiež môžu priťahovať octomilky či iný nezvaný hmyz. Kávovú usadeninu preto nasypte do hliny rastín.

5. Čistenie krbu

Kávová usadenina, ktorá je ešte vlhká, alebo ju tiež môžete navlhčiť, vám skvele poslúži i na vyčistenie záhradného krbu. Pred jeho čistením rozsypte na popol vlhkú kávovú usadeninu. Tá viaže prach a popol, takže počas čistenia sa bude menej prášiť a vy si tak aspoň trochu uľahčíte prácu.

Zaujme Ťa: Biela pleseň na dreve v interiéri aj exteriéri: Vieme, ako sa jej zbaviť!

Káva

Zdroj: Depositphotos

Čo s použitou kávovou usadeninou - kde a ako ešte používať kávovú usadeninu?

Rastlinné hnojivo

Vďaka mierne kyslému pH je použitá kávová usadenina ideálna ako hnojivo pre rastliny, ktoré obľubujú kyslú humusovú pôdu. Medzi takéto kyslomilné rastliny patria paradajky, cukety, pivonky, ruže či rododendrony. Kávová usadenina vyniká i bohatým obsahom draslíka, dusíka a fosforu, ktoré podporujú rast a zdravie rastlín.

Zlepšovač kompostu

Vedeli ste, že kávová usadenina poslúži aj ako cenná súčasť kompostu? Niektoré štúdie dokázali, že kompost, ktorý obsahuje zmes kávovej usadeniny a kuchynského odpadu je bohatší na živiny ako kompost vyrobený iba z odpadu.

Použitá kávová usadenina - ako ju skladovať?

Či už využijete kávovú usadeninu proti škodcom alebo ako čistiaci prostriedok, môžete si ju dokonca uskladniť. Ako na to? Použitú kávovú usadeninu rozprestrite v tenkej vrstve na plech a nechajte vysušiť na vzduchu. Plech umiestnite na teplé, slnečné miesto, aby ste proces urýchlili. V chladnom období môžete použiť rúru a nechať ju hriať na nízku teplotu.

Keď je kávová usadenina dôkladne vysušená, môžete ju skladovať v igelitovom vrecku alebo v sklenenej nádobe.

Odporúčame: Umiestnite toto pod posteľ a pritiahnite si podľa Feng shui peniaze v norom roku 2024!

Káva

Zdroj: Depositphotos

Zopár ďalších tipov ako využiť kávovú usadeninu

Anticelulitídny peeling (píling proti celulitíde), čistiaci píling, peeling na tvár
Voňavý peeling na zjemnenie a hydratáciu pokožky
Prípravok proti kruhom pod očami
Maska na vlasy, čistič vlasov
Prírodný dezodorant
Prírodný repelent, odpudzovanie hmyzu - ochrana pred osami, proti mravcom
Prírodná farba - farbenie kraslíc
Využitie kávovej usadeniny ako prostriedok proti blchám
Použitá kávová usadenina pre zjemnenie chuti mäsa
Zimný posyp na zľadovatelé chodníky

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE