3 výhody a nevýhody murovaného domu: Toto pred kúpou i stavaním zvážte!

Murovaný dom má na Slovensku dlhú tradíciu. Tehla ako stavebný materiál sa využíva už desaťročia a pre mnohých, ktorí rozmýšľajú nad kúpou alebo stavbou domu, je automaticky prvou voľbou.

Ako všetko, aj murovaný rodinný dom má okrem výhod aj isté nevýhody. Prečítajte si, prečo sa oplatí investovať práve do takéhoto druhu stavby. Pre objektívnosť sa však pozrieme aj na jeho mínusy.

1. výhoda: Dlhá životnosť, odolnosť a skvelé tepelné a zvukovoizolačné vlastnosti

Stavba domu z tehál je známa svojou dlhou životnosťou a odolnosťou. Tento fakt sa spomína aj v rozprávke o troch prasiatkach, kde práve dom z tehál zachránil jedného z hlavných hrdinov a poskytol mu bezpečný úkryt pred vlkom. Tehlové domy sa v minulosti stavali ako viacgeneračné.

Murované domy nepotrebujú ochranu vo forme pravidelných náterov, čím šetria životné prostredie aj peňaženku. Ide o stabilné stavby, ktoré dokážu odolávať aj nepriaznivým poveternostným či teplotným podmienkam.

Masívne murované steny dokážu výborným spôsobom regulovať príjem a výdaj tepla. Múry vyrovnávajú teplotné rozdiely medzi dňom a nocou. Využívajú tiež slnečnú energiu, čím prispievajú k príjemnej vnútornej klíme domu. Zjednodušene povedané, v letných horúčavách je vo vnútri príjemne chladno a v zime naopak teplo. Preto môžete ušetniť na investícii do klimatizácie, a otestovať si bývanie bez nej. Možno nebude vôbec pre vás potrebná.

Tehlové stavby poskytujú taktiež dobrú zvukovo-izolačnú ochranu. Pevné múry lepšie zachytávajú zvukové vlny, čím chránia pred hlukom vznikajúcim vnútri i mimo domu. V prípade požiaru poskytujú tehlové steny dostatočný čas na útek do bezpečia.

Odporúčame: TOP 5 tipov ako správne vetrať, kúriť a zároveň šetriť peniaze!

tehla

Zdroj: Depositphotos

2. výhoda: Variabilita stavby

Tehly svojou veľkosťou a tvarom umožňujú vytvárať rôzne dispozičné riešenia stavieb. Výstavba murovaného rodinného domu preto nijak zásadne nie je obmedzená vlastnosťami a tvarom stavebného materiálu. Mnohí zveria túto úlohu do rúk stavebných firiem, ktoré zhotovia murovaný dom na kľúč, teda presne podľa požiadaviek.

Po odovzdaní stavby je možné sa do nehnuteľnosti okamžite nasťahovať. Architekti majú s týmto tradičným materiálom bohaté skúsenosti a preto vedia, čo presne od neho môžu očakávať. Výhodou tiež je, že mnohé domy sú podpivničené, a teda poskytujú ďalší priestor pre uskladnenie vecí či potravín.

3. výhoda: Financovanie a hodnota

Obrovskou výhodou rodinného domu z tehál je možnosť financovať kúpu i stavbu prostredníctvom hypotekárneho úveru. Ide o tradičnú formu bývania, s financovaním ktorej banky zväčša nemávajú problém.

Ak sa rozhodnete práve pre tento typ nehnuteľnosti a žiadate o úver, máte vo finančných inštitúciách veľkú šancu na úspech. Hodnota murovaného domu pri predaji je navyše štandardne vyššia ako napríklad pre drevodomoch.

Inšpirujte sa: Staviate váš vysnívaný dom? Na čo by ste nemali zabudnúť pri interiérovom dizajne

vlhké steny

Zdroj: Depositphotos

1. nevýhoda: Cena

Prvou zo značných nevýhod murovaných domov je ich cena. Ide o jeden z najdrahších typov stavieb. Cenu dvíha predovšetkým množstvo a kvalita materiálu potrebných na jeho vybudovanie, ako aj čas potrebný na stavbu. Čím dlhšie výstavba trvá, tým dlhšie musíte platiť stavbárom.

2. nevýhoda: Doba výstavby

Stavba domu z tehál je proces pomerne náročný na čas. V prípade, že si tehlu zvolíte za hlavný konštrukčný materiál, množstvo prác bude závisieť od priaznivého počasia a ročného obdobia. Ak porovnáme čas výstavby potrebný pre montovaný drevodom a murovaný dom, jasným víťazom je práve prvý menovaný. Na jeho vybudovanie totiž stačí niekedy iba pár mesiacov.

Pri murovanom dome ide o klasické postupy výstavby. Súčasťou je množstvo mokrých procesov, ktoré si vyžadujú technologické prestávky. Je potrebné dodržať predpísaný čas schnutia či vyzretia. Týmto však dostávajú stopku ostatné procesy. Hrubú stavbu domu je vhodné nechať prezimovať, aby dobre sadla.

3. nevýhoda: Nekvalitná práca môže spôsobiť vlhnutie a praskanie stien

Posledná nevýhoda, ktorou je možné vlhnutie a praskanie stien, sa, samozrejme, nemusí týkať všetkých domov. Ak boli pri stavbe riadne odizolované základy a všetky stavebné postupy boli dodržané, nemali by sa tieto problémy vôbec objaviť.

Problém väčšinou býva pri starších rodinných domoch, keďže v minulosti neboli stavebné normy také prísne ako dnes. Treba si tiež dať pozor na stavebné firmy, ktoré používajú najlacnejšie a nie príliš kvalitné materiály. Vlhkosť v dome i praskanie stien sa dá riešiť dodatočne, zbytočne vás však tieto úkony oberú o financie, ktoré by ste mohli využiť na iné veci.  

Pozri aj: TOP rady, ako si vybaviť hypotéku na bývanie

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE