Ako prilákať užitočný hmyz do vašej záhrady? Vysaďte mu kvety!

Naša záhrada nie je len miestom pre oddych či večerné posedenie s priateľmi. Predstavuje tiež priestor, kde žijú rôzne druhy hmyzu. Aj keď nám mnohé z nich robia starosti, ničia rastliny či znepríjemňujú pobyt vonku, sú jednoducho neoddeliteľnou súčasťou každej záhrady. 

Možno sa to nezdá, ale tá dotieravá včela, ktorá si chce pochutnať na čerstvom jablkovom závine, má v záhrade nenahraditeľnú úlohu. Užitočný hmyz opeľuje kvety, je potravou pre iné živočíchy a tiež nemilosrdným dravcom, ktorý zachraňuje naše rastliny pred škodcami.

Včely, zlatoočky, čmeliaky, motýle, lienky a ďalší hmyz by určite nemal vo vašej záhrade chýbať. Pozvite ich teda k vám a vytvorte im vhodné podmienky. 

Neprehliadni: Okrasné trávy do záhrady: Ako ich pestovať a ktoré sú tie najobľúbenejšie?

Včela

Zdroj: INSTAGRAM/lori_metcalfe_photography

Užitočný hmyz v záhrade

Užitočný lietavý hmyz by mal byť bezpodmienečne súčasťou každej záhrady. Do skupiny opeľovačov sa zaraďujú medonosné včely, motýle, nočné motýle, čmeliaky, pestrice, niektoré muchy i druhy chrobákov.

Lienky patria k prirodzeným ničiteľom vošiek. Túto úlohu plnia i larvy zlatoočiek, lumčíky a niektoré bzdochy. Usilovné mravce si zase radi pochutnajú na voškách, ktoré cudzopasia na ružiach či iných úžitkových rastlinách.

Výbornými pomocníkmi sú aj pavúky. Tie vedia zničiť veľké množstvo škodlivého hmyzu. Križiak so svojou sieťou dokáže vychytať viac ako 1000 okrídlených vošiek. Pavúky tiež slúžia ako potrava pre iných prospešných dravcov ako samotárske osy, murárky či žaby.

Bystrušky sú nápomocné pri odstraňovaní slizniakov, ktorí by vám mohli zničiť celú úrodu. Ucholaky zlikvidujú vošky či strapky. Chutia im však i larvy motýľov. 

Dravé zlatoočky sa živia voškami, červcami, larvami múch, malými húsenicami, roztočmi, minerkami a tiež vajíčkami iného hmyzu. Jedna larva zožerie počas svojho života 200 až 500 vošiek, behom jednej hodiny 30 až 50 roztočov.

Hotel pre hmyz

Zdroj: INSTAGRAM/mindziu_

Ako prilákať užitočný hmyz do záhrady?

Intenzívna poľnohospodárska činnosť, stavanie kamenných plotov namiesto vysádzania živých, používanie chemických prípravkov a dláždenie záhradných plôch ohrozuje užitočný hmyz. 

My ho však môžeme do našich záhrad prilákať a vytvoriť mu jeho prirodzené prostredie. Jednou možnosťou je ponechať neudržiavanú časť záhrady bez pravidelného kosenia, kde nájde užitočný hmyz svoje útočisko, stravu, prezimovanie. 

Do svojej záhrady môžete umiestniť i domček pre hmyz. Ten neplní len užitočnú, ale i dekoratívnu funkciu. Ďalšou možnosťou je pozvať užitočný hmyz do svojej záhrady výsadbou pestrej zmesi kvetov, ktoré sú bohaté na nektár. 

Rastliny pre užitočný hmyz

Umiestnite do svojej záhrady niekoľko osvedčených kvitnúcich rastlín, ktoré malé opeľovače vyhľadávajú. Takýmto spôsobom urobíte službu záhrade aj životnému prostrediu. Tieto rastliny doplnia to, čo už v záhrade rastie, a zároveň pomôžu hmyzu prežiť a plnohodnotne pracovať.

Práve správna kombinácia rastlín v okrasnej či úžitkovej záhrade vám pomôže prilákať užitočný hmyz do vašej záhrady. Tieto rastliny bežne dostanete kúpiť v záhradníctvach a starostlivosť o ne nie je vôbec náročná ani zložitá. Zväčša sú to dekoratívne a dlho kvitnúce trvalky. 

Rastliny môžete vysadiť do priestrannejších črepníkov, najlepšie v skupinách. Črepníky rozmiestnite po záhrade. Takýmto spôsobom vytvoríte dokonalú symbiózu a vaša záhrada i užitočný hmyz sa vám odvďačia. 

Ktoré z rastlín bude užitočný hmyz zbožňovať?

Odporúčame: Úložné koše a boxy v domácnosti: Ako ich všestranne využiť?

Rebríček

Zdroj: INSTAGRAM/plantingmad

Rebríček (Achillea)

Rebríček láka opeľovačov svojimi žltými, ružovými, bielymi, oranžovými alebo fialovými súkvetiami. Vôňa týchto kvetov pripomína vôňu harmančeka. Tieto trvalky sa vyznačujú dlhým kvitnutím a odolnosťou voči slnečnej páľave. Rebríček v záhrade ocení nielen užitočný hmyz, ale i vy. Rebríček obyčajný alebo myší chvost, ako sa ľudovo nazýva, si dokáže poradiť s takmer každým ženským neduhom. Dokonca zlepšuje trávenie, pomôže mastnej pleti a uvoľní upchatý nos a dutiny.

Veternice

Zdroj: INSTAGRAM/whileiwasoutdoors

Veternice (Anemone)

Veternice podobajúce sa sedmokráskam divo rastú na krajoch lesov a hájov. Poznáme však aj viacero vyšľachtených veterníc, ktoré sú krásnou ozdobou záhonov a skaliek. Kvety veterníc sú biele, purpurové, ružové alebo fialové a hojdajú sa na vyšších stonkách. Rod veternica má pomerne široké zastúpenie. Zahŕňa desiatky druhov trvaliek, ktoré môžeme rozdeliť podľa doby kvitnutia na skoré jarné, letné a tie, ktoré kvitnú od konca leta do jesene.

Neprehliadni: Vertikálne pestovanie rastlín: Prečo by ste sa doň mali pustiť i vy?

Kapucínka

Zdroj: INSTAGRAM/nomenclaturabotanica

Kapucínka (Tropaeolum majus)

Táto atraktívna letnička je výnimočná rastlina so všestranným využitím v úžitkovej ako aj v okrasnej záhrade. Pestuje sa ako jedlá rastlina, ktorej listy, kvety aj semená sú vynikajúce na prípravu šalátov a iných jedál, takže si na nej pochutia včielky, ale aj vy. Kapucínka je zároveň liečivou bylinkou s antiseptickými účinkami. Táto dekoratívna rastlina má tiež niekoľko druhov, ktorej kvety hrajú rôznymi farbami od oranžovej, cez červenú až po bielu. 

Ibištek

Zdroj: INSTAGRAM/irchickk

Ibiš (Alcea)

Ibiš so svojimi nádhernými kvetmi upúta nielen užitočný hmyz, ale i pohľady všetkých okoloidúcich. Rastlina však nemá len dekoračné vlastnosti. Obsahuje totižto niekoľko vzácnych látok, ktoré napomáhajú zdraviu. Dnes poznáme viac ako 200 druhov ibiša. Tieto majestátne rastliny môžu v ideálnych podmienkach dorásť až do výšky dvoch metrov.

Ďatelina

Zdroj: INSTAGRAM/offthebook_asma

Bystrušky sa potešia, ak im v záhrade vysadíte ďatelinu a láskavec. Osiam vyhoviete anízom, trebuľkou, zelerom, feniklom, púpavou, mätou či brečtanom. 

Lienky nepohrdnú nátržníkom, zbehovcom, aksamietnicou, slnečnicou, veronikou. Pestriciam sa zase páči kôpor, koriander, lobelka, betonika či mrkva.

Pozri aj: Návrh záhrady podľa vlastného vkusu. Zvládnete to bez architekta!

 

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE