Jar je tu! Zistite, ako správne strihať ovocné stromy

Strihanie ovocných stromov a presvetlenie ovocných stromov na jar je dôležitý proces, ktorý pomáha udržiavať zdravie a produktivitu stromov. Pokiaľ chceme mať bohatú úrodu, je dôležité stromy pravidelne orezávať a tvarovať.

Je tiež dôležité si uvedomiť, že strihanie ovocných drevín na jar by sa malo uskutočniť pred začiatkom rastu, aby sa minimalizovalo riziko poškodenia stromu. Odporúča sa vykonať orezanie ihneď po zimnom období, pred tým, než sa začnú objavovať nové púčiky. Správny rez je preto veľmi dôležitý.

Strihanie stromov v záhrade - prečo je to dôležité?

  • Prvým krokom pri strihaní ovocných stromov na jar je odstránenie mŕtvych, poškodených alebo chorých vetiev. Tieto vetvy môžu spôsobiť šírenie chorôb alebo škodcov a môžu brániť väčšiemu množstvu slnečného svetla a vzduchu, čo môže obmedziť plodnosť stromu.
  • Ďalším dôležitým krokom je tvarovanie stromu. Cieľom je vytvoriť silnú a zdravú štruktúru, ktorá bude schopná niesť ťažké plody. Je dôležité odstrániť vetvy rastúce príliš priamo, príliš nízko alebo príliš blízko k ostatným konárom.

Celkovo je strih ovocných stromov na jar dôležitým prvkom starostlivosti o tieto stromy a môže mať veľký vplyv na ich zdravie a plodnosť. Je dôležité sa naučiť správnej techniky na orezávanie stromov alebo využiť služby odborníkov, aby ste dosiahli maximálne výsledky vo vašej záhrade.

Základné druhy rezov - ako na to?

Kultivácia ovocných stromov je dôležitá pre zabezpečenie zdravého rastu a bohatého ovocného plodenia. Jedným z najdôležitejších opatrení, ktoré treba vykonať na jar, je orezávanie ovocných stromov. Existuje viacero druhov rezov, ktoré sa vykonávajú na jar:

  • Tvarujúci rez: Tento druh rezov sa používa na formovanie ovocných stromov do požadovaného tvaru. Týmto spôsobom sa ovocné stromy udržiavajú kompaktné a zdravé.
  • Udržiavací rez: Údržbový rez sa vykonáva na odstránenie starých, poškodených alebo chorých konárov zo stromu. Tento typ rezov sa vykonáva na zlepšenie cirkulácie vzduchu a svetla vo vnútri stromu, čo pomáha zabrániť chorobám a škodcom.
  • Rez podľa plodnosti: Tento druh rezov sa vykonáva na podporu väčšieho ovocného plodenia. Odstraňujú sa slabé konáre a vetvičky, aby sa zlepšila kvalita a kvantita ovocia.
  • Zmladzovací rez: Ten sa vykonáva na obnovenie starých a zničených ovocných stromov. Staré konáre sa odstraňujú a nové výhonky sa podporujú, čo vedie k zdravému a silnému rastu stromu.

Pri rezaní ovocných stromov je dôležité dbať na správny postup a techniky rezania, aby sa minimalizovalo poškodenie stromu. Je tiež dôležité vykonávať orezávanie v správnom čase a za vhodných poveternostných podmienok. Ak si nie ste istí, ako správne orezať ovocné stromy, odporúča sa obrátiť sa na odborníka na záhradníctvo.

Neprehliadnite: Moderná záhrada: Ktoré prvky by v nej nemali chýbať? Aké rastliny a materiály sú najvhodnejšie?

rez ovocných stromov

Zdroj: Depositphotos

Jarné strihanie a jarný rez ovocných stromov

Jarné strihanie a pravidelný rez stromov sú veľmi dôležité pre správny rast a plodnosť stromov. Jarné strihanie sa vykonáva pred rozkvitnutím stromov, keď sú ešte v stave spánku. Cieľom strihania je odstrániť staré, poškodené alebo choré vetvy, aby sa zlepšil prietok vzduchu a svetla do stromu.

  • Jarný rez ovocných stromov sa uskutočňuje v čase, keď sa stromy pripravujú na nový rast a tvorbu ovocia.
  • Pri reze je dôležité odstrániť nadbytočné vetvy, aby sa stromy mohli správne vyvetrávať a svetlo dosiahlo všetky časti rastliny.
  • Tým sa zabezpečí lepšia kvalita ovocia a zároveň sa predchádza šíreniu chorôb a škodcom.

Jarné strihanie a rez ovocných stromov vyžadujú určitú znalosť a skúsenosti, preto je vhodné obrátiť sa na odborníka alebo záhradnícku firmu, ktorá vám pomôže správne ostrihať a zrezať vaše ovocné stromy. Správne strihanie a rez prispievajú k zdraviu a plodnosti stromov, čo sa prejaví vo väčšej úrode a zdravom ovocí.

Ako prerezávať ovocné stromy?

Prerezávanie ovocných stromov je dôležitou časťou starostlivosti o ne, pretože správne prerezávanie môže zlepšiť výnos a zdravie stromu.

Tu je postup, ako správne prerezávať ovocné stromy:

  • Začnite odstránením odumretých, chorých alebo poškodených konárov. Tieto konáre môžu predstavovať hrozbu pre zdravie stromu a ich odstránením môžete pomôcť stromu rásť zdravo.
  • Odstráňte všetky konáre, ktoré rastú smerom k vnútru stromu a spôsobujú prekrývanie konárov. Tieto konáre môžu brániť prieniku slnečného svetla a zhoršiť rast ovocia.
  • Ďalej sa pozrite na tvar stromu. Odstráňte konáre, ktoré sú príliš nízko alebo príliš vysoko a upravte akýkoľvek neprirodzený rast.
  • Prerezávajte stromy v zime alebo skoro na jar, keď sú stromy v stave odpočinku. Vyhnite sa prerezávaniu počas obdobia, keď sú stromy v plnom raste, pretože to môže spôsobiť nadmerné krvácanie.

Je dôležité mať správny nástroj pre prerezávanie ovocných stromov, ako sú ostré nožnice alebo píly, aby ste mohli ľahko a presne ostrihať konáre. Ak si nie ste istý svojimi schopnosťami alebo ak máte obavy, skúste si najskôr poradiť s odborníkom na záhradnú starostlivosť.

Odporúčame aj: Najkrajšie kvety na balkón a terasu, ktoré potešia vaše oko i dušu

strihanie ovocných stromov

Zdroj: Depositphotos

Správne orezávanie stromov - aké sú zásady?

Správne orezanie stromov je dôležité pre ich zdravie a estetický vzhľad.

Niektoré zásady správneho orezávania stromov sú:

  • Orezávajte stromy v čase, keď je to pre ne najlepšie - väčšina stromov sa orezáva koncom zimy alebo na jar pred začiatkom rastu nových výhonkov.
  • Používajte správne náradie - pre orezanie stromov je dôležité používať ostré nástroje, aby bol rez čistý a aby sa minimalizovalo poranenie stromu.
  • Odstraňujte odumreté, poškodené a choré konáre - tým sa zabezpečí lepší prietok vzduchu a svetla do stromu a zabráni sa šíreniu chorôb.
  • Udržujte správnu tvar stromu - orezanie môže pomôcť stromu udržať správnu výšku a tvar, čo je dôležité pre jeho stabilnosť a zdravie.
  • Neorezávajte príliš veľa - ak orezávate príliš agresívne, môžete poškodiť strom a oslabiť jeho odolnosť voči chorobám a škodcom.
  • Konzultujte sa s odborníkom - ak nie ste si istí správnym spôsobom orezania stromov, je lepšie konzultovať sa s odborníkom, ktorý vám poskytne potrebné rady a odporúčania.

S dodržiavaním týchto zásad a odbornou starostlivosťou môžete zabezpečiť zdravý rast a krásny vzhľad vašich stromov.

Aký je jarný rez jabloní a hrušiek?

Jarný rez jabloní a hrušiek je veľmi dôležitý krok pre správny rast a plodenie ovocných stromov. Tento rez sa zvyčajne vykonáva na jar, keď sú stromy ešte v stave spánku a nerastú nové listy. Cieľom jarného rezu je odstrániť odumreté alebo choré konáre, zlepšiť priechod vzduchu a svetla do korún stromov a podporiť tvorbu nových výhonkov.

  • Tento rez tiež pomáha udržať stromy vo forme a odstraňuje nadbytočné konáre, čo môže zvýšiť plodnosť a kvalitu ovocia.
  • Je dôležité postupovať opatrne a mať na pamäti správne techniky rezu, aby sa minimalizovalo riziko poškodenia stromov.

Tip pre vás: Objavte 9 spôsobov, ako prevoňať celý váš domov bez chémie

jarný strih ovocných stromov

Zdroj: Depositphotos

Rez stromových egrešov

Rez stromových egrešov je dôležitá činnosť, ktorá pomáha udržiavať stromy zdravé a produktívne. Egreše sa pestujú pre svoje chutné bobule, ktoré sú bohaté na vitamíny a antioxidanty. Rezy stromových egrešov sa vykonávajú najlepšie na jar, predtým, než začnú stromy kvitnúť.

  • Pri reze stromových egrešov je dôležité odstrániť staré a odumreté konáre, aby sa podporil rast nových výhonkov a zlepšila sa priechodnosť vzduchu a svetla vo vnútri stromu.
  • Tiež je dôležité, aby sa odrezali príliš silné a prekrížené konáre, ktoré by mohli brániť rastu a tvorbe plodov.

Rez stromových egrešov tiež pomáha udržiavať ich tvar a veľkosť pod kontrolou, čo znižuje riziko poškodenia stromu a zlepšuje celkovú úrodu. Je dôležité používať ostré a čisté nástroje pri reze stromových egrešov, aby sa minimalizovalo poškodenie a riziko infekcie.

Celkovo je rez stromových egrešov dôležitou praxou pre udržanie zdravia a produktivity stromov. Ak sa vykonáva správne a pravidelne, môže sa zlepšiť kvalita a množstvo plodov a zabezpečiť dlhodobý úspech v pestovaní týchto užitočných rastlín.

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE