Moderná záhrada: Ktoré prvky by v nej nemali chýbať? Aké rastliny a materiály sú najvhodnejšie?

Moderná záhrada: Ktoré prvky by v nej nemali chýbať? Aké rastliny a materiály sú najvhodnejšie?
  • 24.04.2023
  • Michaela Kožáková

V dnešnej dobe majú záhrady nielen praktický účel, ale čoraz viac sa kladie dôraz na ich estetickú a relaxačnú funkciu. Priestory záhrady neslúžia už len na pestovanie ovocia a zeleniny, ale tiež na oddych a únik pred každodennou realitou. Je bežné, že súčasné záhrady disponujú oddychovou zónou, príjemným posedením so záhradným nábytkom či bazénom. 

Záhrada v mestskom prostredí by mala jej užívateľom ponúkať miesto, ktoré je funkčné, štýlové, hravé a najmä jednoduché na údržbu. Takáto záhrada sa môže stať obľúbeným priestorom všetkých členov rodiny. Stačí si vybrať tie správne materiály, skombinovať ich a doplniť vhodnou zeleňou. Inšpiráciou môže byť záhrada z Pinterestu, ale s návrhom záhrady vám radi pomôžu i odborníci.

Túžite po krásnej, modernej záhrade, ktorá by splnila všetky vaše očakávania? Čo by v takejto záhrade nemalo chýbať? Ktoré prvky sú kľúčové?

Neprehliadni: Záhrada v stredomorskom štýle: Ako si ju vytvoriť a čo by v nej nemalo chýbať?

Ako vyzerá moderná záhrada?

Presná definícia modernej záhrady neexistuje. Každý totiž považuje za moderné niečo iné. Moderná minimalistická záhrada, moderná záhrada s bazénom, moderné okrasné záhrady – všetci máme iné predstavy o tom, ako by mala vyzerať nadčasová záhrada. Niekto pod pojmom moderná záhrada rozumie luxusnú záhradu s vírivkou a veľkým altánom. Iný si zase predstavuje dokonale upravený trávnik a bezchybne vytvarované dreviny.

Moderná záhrada môže mať veľa podôb. To čo moderné záhrady spája je nový, súčasný pohľad na záhradný dizajn a funkcionalitu. Moderná záhrada môže mať aj prvky klasických záhrad, ako je pole s úžitkovými rastlinami, kompost či bylinková záhrada. Avšak do celého záhradného priestoru sú tieto prvky zakomponované novým, inovatívnym spôsobom a s využitím nových poznatkov o pestovaní rastlín.

V moderných záhradách sa často stretávame aj s prirodzeným štýlom bujných porastov drevín a rastlín, s doplnkami určenými na oddych a relaxáciu, okrasnými trávami či pôdopokryvnými rastlinami namiesto trávnika.

Typickými znakmi modernej záhrady sú opakovanie rovnakých prvkov v rôznych častiach záhrady, čisté línie, súhra s architektúrou, monochromatické farby, využívanie prírodných materiálov a vegetácia.

Záhrada

Zdroj: PINTERST/youtube.com

Materiály vhodné do modernej záhrady

Najčastejšie používanými materiálmi v moderných záhradách sú drevo, kameň a betón. Skúsený záhradný architekt sa nebráni ani ich kombináciám so sklom alebo dokonca plastom. Veľkým hitom sa stáva aj špeciálna oceľ s hrdzavejúcim povrchom s názvom corten. Obľúbeným materiálom je tiež hliník.

Betón predstavuje praktické riešenie v podobe nášľapov. Do modernej záhrady sa hodia i betónové kvetináče s ihličnanmi alebo mrazuvzdornými exotickými rastlinami. Kamene ozdobia zase modernú skalku. Drevo nájde svoje využitie v modernej záhrade ako oplotenie, podlaha na terasu alebo aj ako nášľapy (dubové trámy) či chodníky.

Kovy do modernej záhrady môžete zakomponovať v podobe umeleckých prvkov či plotov.

Rastliny do modernej záhrady

Štvorcové, obdĺžnikové či kruhové plochy s vysadenými rastlinami sa v moderných záhradách striedajú s plochami vysypanými riečnym štrkom, trávnikom alebo vodnými prvkami.

Pri výbere drevín a rastlín sa zamerajte na také, ktoré si nevyžadujú náročnú a častú starostlivosť. Vyberajte si z rastlín, ktoré väčšiu časť roka vyzerajú pekne, pútavo a sú opticky zaujímavé alebo netradičné. Stavte na stromy s pokrútenými konármi alebo farebnou kôrou, v blízkosti bazéna zase krásne vyniknú trsy okrasných tráv a bambusov. Výbornou voľbou sú aj vždyzelené dreviny alebo popínavé rastliny, ktoré ozdobia ploty, pergoly, altány či záhradné lavičky

V malej záhrade je efektívnym riešením vertikálne pestovanie v podobe závesných kvetináčov či policových stojanov. 

Pozri aj: Ako si vytvoriť súkromie na terase? Týmito šikovnými spôsobmi sa vyhnete neželaným pohľadom

Záhrada

Zdroj: PINTEREST/tenniswood.co.uk

Posedenie do modernej záhrady

V modernej mestskej záhrade nesmie chýbať pohodlné a štýlové posedenie. Materiál a dizajn záhradného nábytku by mal korešpondovať s celkovým vzhľadom záhradného priestoru. Dnes je ponuka záhradných stoličiek, hojdačiek, lehátok, lavičiek, stolov či sedacích súprav naozaj široká. Drevený záhradný nábytok je klasikou, ktorá nikdy nesklame. Záhradné posedenie z kovu sa hodí do skrytých, romantických zákutí. Praktickým a zároveň veľmi moderným doplnkom je záhradný nábytok z umelého ratanu.

Oddychovú zónu nezabudnite doplniť o osvetlenie, príjemné textílie či detaily v podobe slnečníka, chladiaceho stolíka či vkusných dekorácií. 

Záhrada

Zdroj: PINTEREST/architectureartdesigns.com

Záhrada

Zdroj: PINTEREST/youtube.com

Záhrada

Zdroj: PINTEREST/blog.jennasuedesign.com

Záhrada

Zdroj: PINTEREST/track.fiverr.com

Záhrada

Zdroj: PINTEREST/track.fiverr.com

Záhrada

Zdroj: PINTEREST/track.fiverr.com

Záhrada

Zdroj: PINTEREST/track.fiverr.com


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní