Jedlá burina: Ktoré divorastúce rastliny by ste mali zaradiť do svojho jedálnička?

Jedlá burina: Ktoré divorastúce rastliny by ste mali zaradiť do svojho jedálnička?
  • 04.06.2022
  • Michaela Kožáková

Pri vyslovení slova „burina" asi každý záhradkár inštinktívne chytá do ruky motyku. Tieto druhy rastlín nám dokážu poriadne zavariť. V jednu slnečnú sobotu ich odstránite zo záhonu s cesnakom, v utorok zaprší a vo štvrtok môžete znova začať s plienením.

Väčšina z týchto rastlín končí v komposte. Vedeli ste však, že niektorými divorastúcimi rastlinami si môžete spestriť váš jedálny lístok? Za netradičné chuťové zážitky nemusíte minúť polovicu výplaty v exotickej reštaurácii. Stačí zájsť do neobrábaného kúta vašej záhrady, na lúku, pole alebo do lesa. 

Smažený lopúchový koreň, čaj z pýru, šalát z hviezdice prostrednej – ktoré buriny by nemali chýbať na vašom tanieri či v čaji?

Burina - plná prospešných látok

Prečo vlastne jesť burinu, keď máme toľko druhov zeleniny? Mnohé buriny majú viac prospešných látok ako vypestovaná zelenina. Obsahujú množstvo vitamínov, stopových prvkov, minerálov, chlorofyl, fytohormóny, flavonoidy. Ich koncentrácia je dokonca oveľa vyššia ako v zelenine, ktorú bežne pestujeme v našich záhradách. 

Ak sa rozhodnete konzumovať burinu a nešľachtené druhy rastlín, začnite s malými dávkami. Je dobré, aby si telo na ňu zvyklo. Postupne množstvo môžete zvyšovať.

Okrem priaznivých účinkov na naše telo, burina tiež prináša pestrosť do nášho jedálnička. Mnohí z nás poznajú zdravé plodiny, ktoré rastú v iných krajinách, ale tie naše lokálne prehliadame. Ďalšou výhodou konzumovania jedlej buriny je i menej práce v záhrade s jej vykopávaním a odstraňovaním.

Pozri aj: Okrasné trávy do záhrady: Ako ich pestovať a ktoré sú tie najobľúbenejšie?

Pýr plazivý

Zdroj: shutterstock

Pýr plazivý

Pýr plazivý poznáme všetci. Pre svoju odolnosť a schopnosť ľahko sa rozmnožovať nie je vôbec vítaným hosťom v našich záhradách. Podľa mnohých záhradkárov sa jedná o najhoršiu burinu.

Rozhodne by bola veľká škoda rastlinu úplne zatracovať. Jej koreň, respektíve podzemok, totiž pozitívne vplýva na vylučovanie vody a prečistenie organizmu. Prispieva tiež k udržaniu normálneho fungovania močových ciest a obličiek. Preto je možné ho vyskúšať pri redukčných diétach a kontrole telesnej hmotnosti. Pýr má tiež pozitívne účinky v oblasti kardiovaskulárneho zdravia a napomáha normálnemu tráveniu.

Pýr obsahuje inositol, minerálne soli (hlavne draselné), sacharidy, silice s agropyrénom, kyselinu kremičitú, polyfruktózu, saponíny, inulín, triticín, enzým mesoinosit a iné látky. Môžete ho nájsť na poliach, záhradách, lúkach i v priekopách. 

Skúste si z pýru uvariť čaj. Pripravuje sa z koreňov, ktoré umyjete od zeminy a dva až tri dni ich sušíte. Jednu polievkovú lyžicu sušeného koreňa povarte 5 až 10 minút v 1/4 litri vody. Odvar užívajte 4x denne.

Lopúch

Lopúch sa vďaka tomu, že obsahuje proteíny, inulín, polysacharidy, silice, horčiny, bielkoviny, živice, kyselinu palmitovú a stearovú, tuky, sulfáty a fosfáty vápnika, draslíka i horčíka, zaraďuje medzi liečivé rastliny. 

V ľudovom liečiteľstve je lopúch vysoko cenený a využíva sa okrem iného pri liečbe dny, cukrovky, zápalov kĺbov, reumy. Lopúch pôsobí proti stafylokokom vyvolávajúcim infekcie. Je tiež skvelým čistiacim prostriedkom pri kožných problémoch, akné, impetingu, plesniach, ekzémoch, lupinách a abscesoch. 

Lopúch sa využíva celý – listy i korene. Môžete si uvariť čaj zo usušených listov. Vynikajúcou pochúťkou je aj čerstvý lopúchový koreň smažený na oleji. Zo sušeného lopúchového koreňa si zase môžete pripraviť účinnú tinktúru alebo lopúchový obklad. 

Valeriánka poľná

Zdroj: shutterstock

Valeriánka poľná

Valeriánka poľná, tiež známa ako poľníček, je šalát, ktorý je svojou chuťou podobný hlávkovému šalátu. Poľníček je však omnoho bohatší na vitamíny, dokonca jeho chuť je výraznejšia. Tento druh rastliny má krehké zelené listy. Výborne odoláva mrazu, a preto sa dá zbierať počas celej zimy.

Poľníček si môžete zakúpiť balený v obchode. Ale na čo by ste ho kupovali, keď si ho môžete nazbierať? 

Rastlina obsahuje veľké množstvo vitamínu C, dokonca viac ako citrón, a taktiež vitamíny A a E či betakarotén. Poľníček je tiež výborným zdrojom železa, draslíka, horčíka, vápnika a kyseliny listovej. 

Vďaka ďalším prospešným látkam táto rastlina posilňuje imunitu, zlepšuje sústredenie, čistí obličky. Taktiež aktivuje látkovú výmenu v bunkách, zvyšuje odolnosť proti stresu a posilňuje celkovú duševnú vitalitu. 

Poľníček môžete konzumovať surový a použiť ho i do nápojov. Pripravuje sa z neho polievka, pridáva sa do zemiakového šalátu i do zeleninových šalátov.

Kostihoj lekársky

Vedeli ste, že kostihoj lekársky môžete i jesť? Jeho veľké listy sú bohaté na bielkoviny a hodia sa na vyprážanie v cestíčku, do ktorého môžete pridať strúhaný syr. Nasekané ich môžete používať podobne ako petržlenovú vňať do šalátov a na dochutenie či ozdobu jedál. 

Mnohé divorastúce rastliny neznesú tepelné spracovanie. Takýmto spôsobom strácajú chuť alebo štruktúru. Možno ste premýšľali nad tým, že koreňom kostihoja nahradíte koreňovú zeleninu v polievke. Skúste ho radšej vysušiť a pomlieť. Takto ho môžete používať namiesto škrobu na zahustenie. Má dokonca bohatší obsah než klasický škrob.

Pastierka kapsička

Zdroj: shutterstock

Kapsička pastierska

Kapsička pastierska je známym ľudovým liekom na zastavenie krvácania. Táto nenápadná rastlina obsahuje zlúčeniny s antioxidačným, protizápalovým a antibakteriálnym pôsobením. Niektoré výskumy tiež potvrdili, že rastlina by mohla byť nápomocná aj v boji proti rakovine, spomaľovať rast a šírenie zmutovaných buniek.

Kapsička pastierka sa konzumuje v podobe čaju alebo tinktúry, ktorá sa nakvapká do vody a zmieša s tekutinou. Jej listy chuťovo pripomínajú žeruchu, korene zase zázvor.

Do svojho jedálnička by ho však nemali zaraďovať tehotné ženy. Pri vysokom príjme rastliny alebo výťažkov z nej tiež hrozí otrava.

Hviezdica prostredná

Hviezdica prostredná rastie hojne v záhradách, na poliach, v sadoch a parkoch. Táto burina obsahuje značné množstvo vitamínu C a E. Je tiež bohatá na fosfor, meď, vápnik, draslík, organické kyseliny, saponíny a horčiny.

Hviezdica má močopudné účinky, používa sa pri liečbe obličiek, močového mechúra a močových ciest. Pôsobí priaznivo taktiež na dýchacie cesty. Jej účinky sa vyžívajú i pri liečbe vyrážok, ekzémov, psoriázy a popálenín.

Hviezdica má jemné tenké lístky, ktoré chutia ako mladá čerstvá kukurica. Je výborná do šalátov, pomazánok, sendvičov či smoothies. 

Zádušník brečtanový

Zdroj: shutterstock

Kvety ako jedlá dekorácia

Kvety divokorastúcich rastlín môžete použiť ako dekoráciu. Napríklad sedmokráska obsahuje veľa vápnika a dokáže krásne jedlo ozdobiť. Kvety sa dajú jesť takmer zo všetkého, okrem rastlín, ktoré sú jedovaté. Zaujímavú chuť majú kapucínky, ktoré chutia ako reďkovka. Výborné sú aj kvety rukoly, ktoré chutia presne tak ako listy.

Kvety veroniky perzskej poslúžia ako vkusná dekorácia v šaláte či v bylinkovom masle, ale aj ako ozdoba dezertov a pohárov. Listy s trpkou príchuťou výborne ladia aj so syrom či orechmi. 

Medzi ďalšie jedlé buriny patrí kozonoha hostcová. Jej mladé výhonky chuťou pripomínajú zeler a petržlen a dajú sa využiť v šalátoch alebo pri príprave pesta. Zádušník brečtanovitý môžete zase použiť v omeletách, nákypoch, na bylinkový tvaroh aj maslo.

Jemné listy mrlíka bieleho sú vynikajúce do šalátu, špenátu či do syrovej náplne slaných palaciniek. Jeho semená môžete nechať vyklíčiť a klíčky konzumovať surové aj varené. 

Neprehliadni: Vyrobte si domáci mini skleník. Rastlinky ho budú zbožňovať!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní