Rastliny do vertikálnej záhrady: Podľa čoho ich vyberať a ktoré patria medzi tie najobľúbenejšie?

Rastliny do vertikálnej záhrady: Podľa čoho ich vyberať a ktoré patria medzi tie najobľúbenejšie?
  • 05.06.2023
  • Michaela Kožáková

Vertikálna záhrada, vertikálny kvetináč, živá stena či zelené steny už nie sú uviaznuté v zašlej sláve legendárnych visutých záhrad Babylonu. Vertikálne záhrady dnes využívajú majitelia domov aj vedci na pestovanie rastlín v domácnostiach, na dvoroch a v bezpôdnych pestovateľských zariadeniach.

Vertikálna záhrada predstavuje moderný, praktický a aj na oko veľmi pútavý spôsob záhradničenia. Vertikálny záhon sa hodí najmä na miesta, ktoré nedisponujú veľkorysými rozmermi. Vďaka nim môžete mať záhradu na balkóne, pestovať bylinky priamo v kuchyni či prekryť nepekný múr pri vašom dome. 

Samozrejme, nie všetky rastliny sú vhodné do vertikálnych záhrad. Rastliny na priame slnko, rastliny do tieňa, kvety znášajúce slnko či popínavé rastliny – ktoré z rastlín sa najviac hodia do týchto typov záhrad? 

Neprehliadni: Ako si vytvoriť súkromie na terase? Týmito šikovnými spôsobmi sa vyhnete neželaným pohľadom

Čo je to vertikálna záhrada?

Vertikálna záhrada je špeciálna technika pestovania rastlín. Rastliny sú umiestnené na vertikálnej ploche. Celá konštrukcia takejto zelenej záhrady môže byť samostatne stojaca alebo upevnená k stene.

Vertikálne pestovanie rastlín je jedným z najhorúcejších záhradných trendov, ale na druhej strane žiadnou novinkou. Vertikálne záhrady boli využívané už od starodávnych civilizácií. Ich výhodou je aj to, že pri správnej voľbe rastlín a vhodnej starostlivosti môžu vydržať niekoľko desiatok rokov. Tento štýl záhradničenia je dokonalým riešením pre takmer každú záhradu – v exteriéri alebo interiéri.

Aké rastliny pestovať vo vertikálnej záhrade?

Výber rastlín do vašej vertikálnej záhrady nepodceňujte, ak chcete, aby vám zdobila priestory čo najdlhšie. Výber rastlín záleží najmä od toho, či vyberáte rastliny do interiéru alebo exteriéru. Zvážte tiež umiestnenie zelenej steny s ohľadom na svetlo, ale aj spôsob pestovania rastlín – na báze vody, v pôde.

Zelenina do vertikálnej záhrady

Vedeli ste, že vo vašej vertikálnej záhrade v kuchyni či na dvore môžete pestovať aj zeleninu či bylinky? Takáto záhrada spĺňa estetickú funkciu a zároveň si môžete ísť z nej kedykoľvek odtrhnúť vlastnú úrodu. Zeleninu do vertikálnych záhrad delíme do dvoch skupín:

Rastliny, ktoré majú plytké korene:

  • jednoročné bylinky – koriander, kôpor, bazalka, petržlen,
  • špenát,
  • kel,
  • šalát,
  • reďkovka.

Rastliny, ktoré sa môžu natrvalo zakoreniť v kvetináči:

  • zakrpatená fazuľa,
  • hrach,
  • uhorky,
  • sladké zemiaky,
  • Malabarský špenát,
  • cherry paradajky.

Kvitnúce rastliny do vertikálnej záhrady

Do vertikálnej záhrady sa najlepšie hodia jednoročné kvety. Je to preto, že si nevyžadujú špeciálnu starostlivosť, pravidelné hnojenie či presádzanie. Pri výbere si však dajte pozor na to, či sa vaša zelená stena nachádza v tieni alebo na ňu svieti slnko.

Vďaka bohato kvitnúcim rastlinám bude vertikálna záhrada hrať pestrými farbami. Vyskúšajte do nej nasadiť jemnú lobelku modrú, krásne begónie, petúnie, netýkavku či zaujímavé fuksie. 

Sukulenty do vertikálnej záhrady

Sukulenty predstavujú rastliny, ktoré zaujmú svojimi tvarmi, farbami a dokonca i kvetmi a nie sú vôbec náročné na starostlivosť. Ak sa vaša vertikálna záhrada nachádza na slnečnom stanovišti, tak sukulentné rastliny sú ideálnou voľbou. Medzi tie najkrajšie patrí napríklad skalná ruža, rýchlo rastúci sedum adolphii či graptoveria Fred Ives s mäsitými purpurovými listami.

Pozri aj: Záhrada v stredomorskom štýle: Ako si ju vytvoriť a čo by v nej nemalo chýbať?

Zelené rastliny do vertikálnej záhrady

Zelené rastliny so zaujímavými listami sa stali obľúbenými vďaka svojmu vzhľadu a nenáročnosti. Do vertikálnej záhrady sú najideálnejšie preto, lebo po výbere správnych druhov rastlín dokážu spolu vytvoriť súvislú zelenú plochu.

Suchšie podmienky hravo zvládne rozchodník, potosovec zlatý či bromélia. V tieni sa najviac darí rastlinám ako zelenec, filodendron, africká žihľava – koleus alebo paprade. 

Z čoho všetkého si môžete urobiť vertikálnu záhradu?

Na výrobu alebo realizáciu vertikálnej záhrady u vás doma nepotrebujete profesionálov. Môžete si ju vytvoriť i sami. Dokonca existuje viacero možností, z čoho si ju zmajstrovať:

  • Špeciálne textilné vrecká so zasadenými rastlinami môžete zavesiť vedľa seba na stenu v interiéri, na balkónovú stenu alebo na vonkajšiu stenu domu.
  • Drevené palety, ktoré sa v poslednej dobe používajú na výrobu záhradného nábytku, poslúžia tiež na vytvorenie vertikálnej záhrady. 
  • Konštrukcie z bambusových palíc, lieskové tyče alebo akékoľvek iné dlhé, rovné konáre, či kovové prúty predstavujú výborný základ pre vertikálnu záhradu.
  • Použiť môžete aj rebrík, na ktorý pomocou háčikov zavesíte kvetináče či kovové prúty v tvare oblúka.
  • Na internete či v obchodoch nájdete i špeciálne kvetináče, v ktorých môžete pestovať napríklad jahody.
Záhrada

Zdroj: PINTEREST/apartmenttherapy.com

Záhrada

Zdroj: PINTEREST/collectivegen.com

Záhrada

Zdroj: PINTEREST/Matilde

Záhrada

Zdroj: PINTEREST/thegardeningcook.com

Záhrada

Zdroj: PINTEREST/apartmenttherapy.com

Záhrada

Zdroj: PINTEREST/greenstalkgarden.com

Záhrada

Zdroj: PINTEREST/qldpropertyinvestor.com.au

Záhrada

Zdroj: PINTEREST/thekeeperofthecheerios.com


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní