Vermikompostér: Počuli ste už o tomto výraze a viete, ako si ho vyrobiť?

Vermikompostér: Počuli ste už o tomto výraze a viete, ako si ho vyrobiť?
  • 25.07.2022
  • Michaela Kožáková

Možno tomu neuveríte, ale odpad, ktorý v našich domácnostiach denne vyprodukujeme, je takmer z polovice tvorený biologicky rozložiteľným odpadom. Podľa prieskumov jeden Slovák vyprodukuje v priemere až 329 kilogramov komunálneho odpadu ročne. Minimálne 165 kilogramov tvorí biologicky rozložiteľný odpad. To sú poriadne vysoké čísla. A skúste si to ešte vynásobiť počtom členov vo vašej rodine. 

Samozrejme, produkcia bioodpadu sa líši v závislosti od ročného obdobia, stravovacích návykov v domácnosti a veku človeka. Ak ste napríklad vegetarián, podiel vášho bioodpadu môže dosahovať až 70-80 %. Nemali by sme byť teda ľahostajní a mali by sme bioodpadu venovať určitú pozornosť.

Mnohí záhradkári majú na svojich pozemkoch zriadené kompostéry, kde zhromažďujú pokosenú trávu, ostrihané konáre stromov, burinu či bioodpad z domácnosti. Aj napriek tomu, že záhradu nemáte, môžete kompostovať i v paneláku. Odpoveďou je vermikompostér. Už ste o ňom počuli? Viete, o čo ide?

Neprehliadni: Úhlavní nepriatelia záhradkárov – slizniaky. Takto sa ich zbavíte!

Vermikompostovanie - čo to je?

Vermikompostovanie alebo dážďovkové kompostovanie predstavuje metódu kompostovania, jednoduchú technológiu na premenu biologicky rozložiteľného odpadu na organické hnojivo za pomoci dážďoviek. Dážďovky sú skvelými pomocníkmi, pretože okrem prevzdušňovania pôdy trávia organickú hmotu a produkujú substrát bohatý na živiny. Slovo “ vermikompostovanie “ vychádza z latinského vermes – červ, dážďovka.

Vermikompostovanie sa považuje za udržateľný a bezodpadový prístup na nakladanie s organickým odpadom. Je to tiež jedna z najlepších možností recyklácie organických látok, pretože ponúka ekologicky a ekonomicky prijateľný spôsob na získanie produktu obohateného o všetky druhy bioaktívnych zlúčenín.
 

Vermikompostovanie

Zdroj: shutterstock

Dážďovkový kompostér

Dážďovkový kompostér alebo vermikompostér môžete mať dokonca i v panelákovom byte. Svoj biologický kuchynský odpad môžete teda rýchlo a efektívne premeniť na hnojivo, ktoré obsahuje veľké množstvo živín a dopriať tak vašim rastlinám prospešné látky. 

Na kompostovanie v bytovom kompostéri je nevyhnutné použiť druh dážďoviek, ktoré sa nazývajú kalifornské dážďovky. Je pravda, že mnohým z nás sa tieto stvorenia hnusia. Ale okrem toho, že sú neoceniteľní pomocníci sú i nenáročnými domácimi miláčikmi - neplznú, nesmrdia, netreba ich venčiť ani kúpať, nie sú náročné na stravu, nemajú radi svetlo. Nemusíte sa báť, dážďovky z kompostéra nevylezú, len ak by im išlo o život. 

Za vašu starostlivosť vás dážďovky odmenia 100 % bio hnojivom buď tuhým alebo tekutým, tzv. dážďovkovým čajom. Ide o drenážnu tekutinu, výluh z vermikompostu, ktorý je plný živín. Zriedený výluh z vermikompostu s vodou v pomere 1:10  slúži aj ako ochrana pred hubovitými ochoreniami a škodcami.

Prečo by ste mali mať aj vy doma vermikompostér?

- kompostovanie bez nepríjemného zápachu 
- domáce hnojivo v tuhom aj tekutom stave, ktoré máte zadarmo a hneď po ruke
- dážďovky ako praktickí pomocníci a aj novodobí domáci miláčikovia
- vermikompostér môže byť i originálnym doplnkom vašej domácnosti, máte na výber z niekoľkých dizajnov a farieb

Vermikompostéry sú ľahko dostupné a môžete si ich zakúpiť v záhradkárskych potrebách alebo jednoducho na internete. Ide o nádoby, ktoré sú vyrobené z kvalitného plastu. V základnej výbave vermikompostéra nájdete 2 kompostovacie poschodia s perforovanými dnami, veko s rukoväťou, praktickú pípu na vypúšťanie tekutého hnojiva, lopatku, filtračné sito a odmerku na dážďovkový čaj. Medzi najpredávanejšie varianty patria tzv. štartovacie balíky, ktoré okrem kompostéra obsahujú aj dážďovky a podstielku. 

Vermikomposter

Zdroj: pinterest.com/plastia.eu, pinterest.com/urbangardensweb.com

Kam umiestniť vermikompostér?

Váš dážďovkový kompostér je najvhodnejšie umiestniť celoročne v interiéri - do kuchyne, špajze, technickej miestnosti, na chodbu, do spoločných priestoroch, pivnice alebo garáže. Môže byť i súčasťou triedy alebo kancelárie. Na terase či balkóne môže byť vermikompostér pri vonkajšej teplote od 15 do 30 ℃.

Ako funguje vermikompostér?

Usilovné dážďovky v spolupráci s mikroorganizmami rozkladajú kuchynský bioodpad. Na to, aby sa im dobre pracovalo a žilo, potrebujú tmu, primeranú teplotu a stabilné vetranie. Keď sa naplní prvé poschodie, pridá a plní sa druhé.

Po naplnení druhého, môžete pridať tretie alebo vyprázdniť prvé, v ktorom po 3-6 mesiacoch získate hotový vermikompost - kvalitné, domáce bio hnojivo. Priebežne môžete odoberať už spomínaný dážďovkový čaj a používať ho ako výživnú zálievku pre vaše izbové rastliny.

Čím dážďovky kŕmiť?

Potrava pre obyvateľov vermikompostéru musí byť biologická a pre dážďovky zdravotne nezávadná. Keďže vo vermikompostéri neprebieha fermetovacia fáza, pri ktorej sa ničia choroboplodné zárodky, dávajte dážďovkám iba zdravý bioodpad. Dážďovky si radi pochutnajú na šupkách a zvyškoch zeleniny a ovocia, čajových lístkoch, podrvených vajcových škrupinách, zvädnutých kvetoch, obaloch z recyklovaného papiera či na zvyškoch cestovín a obilnín. Ako výborná potrava poslúži aj kávová usadenina, škrupiny z orechov, hobliny a piliny.

Do vermikompostéra určite nepatrí nerozložiteľný materiál ako je plast, sklo alebo kov, šupky z cibule a citrusov, mäso, kosti, ryby, výkaly, zvyšky mastných jedál, oleje, tuky, mlieko a mliečne výrobky, ani väčšie množstvo zelených rastlín pretože by mohlo dôjsť k tepelnej fáze. 

Všetko, čo dávate do vermikompostéra, dôkladne prezrite a skontrolujte. Dážďovky kŕmte len zdravým odpadom bez plesne, hniloby a semien.

Dážďovky kŕmte zhruba raz - dvakrát týždenne vždy len zhora, odpad navrstvite na štyri až päť centimetrov a zakryte podstielkou. Ďalšiu dávku pridajte, až keď je prvá spracovaná. Nezabúdajte na to, že vo vermikomposte musí byť vlhko. Ak je vyschnutý, jemne ho postriekajte vodou. Dajte však pozor na premočenie, aby sa vám dážďovky neutopili.

Vermikompost

Zdroj: shutterstock

Problémy, ktoré sa môžu vyskytnúť pri vermikompostovaní

Pri vermikompostovaní sa môžu vyskytnúť aj určité problémy. Tieto sú najčastejšie:

- z kompostéra vylietavajú vínne mušky: skúste skontrolovať, či je kompostér naozaj dobre zatvorený

- vermikompost zapácha: kompost môže byť príliš vlhký alebo dávate priveľa bioodpadu. Primiešajte do substrátu suchý materiál a keď to nepomôže, začnite kŕmiť dážďovky menšími dávkami

- dážďovky vyliezajú na povrch: osvetľujte substrát v kompostéri, až kým nezalezú dostatočne hlboko

- dážďovky hynú: môže ísť o viacero problémov - neprimeraná vlhosť, zlá teplota, pH, málo priestoru, nevhodná strava, priveľa kompostu, ktorý je pre dážďovky toxický

na bioodpade sa vyskytla pleseň: plesnivé zvyšky ihneď odstráňte a bioodpad poriadne zahrabávajte do podstielky

Dážďovkový kompostér

Zdroj: shutterstock

DIY dážďovkový kompostér

Viete, že si môžete vermikompostér vyrobiť aj sami? Nie je to nič náročné. Na jeho výrobu budete potrebovať:

- kalifornské dážďovky, prípadne dážďovky hnojové
- drevená alebo plastová nádoba s vekom, ktorá musí byť tmavá resp. by nemala prepúšťať svetlo
- zberná nádoba pod kompostér (napríklad plech)
- materiál na podstielku: tráva, lístie, roztrhaný a navlhčený kartónový papier z vajec, natrhané rolky z toaletného papiera, pôda, kompost, rašelina, hobliny alebo kokosové vlákno
- kúsky bioodpadov menšie ako 5 centimetrov (zvyšky ovocia a zeleniny, rozdrvené škrupiny od vajec, zvyšky pečiva, cestovín)

Do stien debničky, nádoby spravte dierky, ktorými bude prúdiť dnu vzduch a na dno drenážne otvory, cez ktoré bude vytekať prebytočná voda a výluh z vermikompostu. Pod vermikompostér položte dostatočne hlbokú misu.

Na dno kompostéra umiestnite 2 – 3 centimetre podstielky z organického odpadu. Materiál mierne navlhčite, aby sa dážďovkám lepšie plazilo. Na dne vermikompostéra môžete spraviť aj drenážnu vrstvu z netkanej textílie a asi troch centimetrov kamienkov a pôdy, na ktorú dáte podstielku. Nakoniec do kompostéra uložte dážďovky a prekryte ich tenkou vrstvou podstielky. Dážďovky sa potrebujú najskôr aklimatizovať, čo môže trvať približne týždeň. Dovtedy ich však nekŕmte.

Vo videu nižšie môžete nájsť inšpiráciu na výrobu vlastného dážďovkového kompostéra.

Pozri aj: Vyrobte si domáci mini skleník. Rastlinky ho budú zbožňovať!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní