Sklo alebo plast - ako skladovať potraviny správne?

Sklo alebo plast - ako skladovať potraviny správne?
  • 13.02.2023
  • Michaela Kožáková

Správne skladovanie potravín je základom, pretože vďaka nemu sa jednotlivé výrobky nepokazia a vydržia dlhšie. Na skladovanie potravín môžeme využívať hneď niekoľko miest, skriniek či nádob.

Práve preto si každý z nás môže nájsť spôsob ochrany a uskladnenia potravín – či už bývame v dome alebo v menšom byte. Samozrejme, nie všetky potraviny môžeme skladovať v chladničke, v potravinovej skrinke, v pivnici či špajze. Každý výrobok má svoje špecifické požiadavky na to, aby sa nepokazil.

Nielen miesto, ale aj jednotlivé obaly či nádoby určujú, ako dlho nám potraviny vydržia čerstvé. Dnes na trhu môžeme nájsť množstvo druhov a možností uskladnenia potravín, ako sú napríklad nádoby na múku, rôzne koreničky, dózy na cukor a soľ, dózy na sypké potraviny, dózy na cestoviny, plastové nádoby s vrchnákom, plastové dózy na jedlo či rôzne sklenené nádoby.

Dôležitým faktorom, ktorý ovplyvňuje kvalitu, výdrž, ale aj chuť potravín je materiál, v ktorom sú potraviny uskladnené. Aké sú výhody skla a čím sa vyznačuje plast?

Neprehliadni: 5 babských rád, ako zlikvidovať červotoče: Fungujú všetky!

Skladovanie potravín v sklenenej nádobe

Klasické sklenené nádoby možno pôsobia trochu robustne. Moderné sklenené nádoby sú však až o 40 percent ľahšie. Moderné sklo, ktoré dnes nájdete v ponuke obchodov, umožňuje pracovať s potravinami pri rôznych teplotách, takže v ňom môžete zapekať, ale i variť do 150 stupňov, a dokonca i mraziť až do teplôt mínus 40 stupňov.

Sklo je prírodným materiálom, čo v praxi znamená, že sa vyrába z piesku, vápenca a sódy. Znamená to, že sa z neho neuvoľňujú žiadne chemické látky, neznečisťuje a nepoškodzuje prírodu ani naše ľudské zdravie, a dá sa tiež recyklovať. Sklo má neporézny povrch, ktorý neabsorbuje pachy ako plast a možno ho bezpečne umývať pri vyšších teplotách v umývačke riadu bez toho, aby sa roztopil alebo zdeformoval.

Výskumy dokonca potvrdili, že pokrmy či nápoje uchovávané v skle si udržia svoju pôvodnú chuť i vôňu o niekoľko dní dlhšie ako pri skladovaní v plaste.

Aké sú výhody skla?

  • sklenená nádoba sa menej poškodzuje. Umelohmotné nádoby sa ľahko poškriabú, deformujú, ale aj praskajú,
  • sklenené dózy sa dnes vyrábajú v najrôznejších veľkostiach a tvaroch, sú vzduchotesné a vodotesné, s praktickým uzáverom,
  • stopercentne recyklovateľný materiál,
  • sklenené nádoby nezapáchajú, neabsorbujú pachy ako tie plastové, nezostávajú na nich škvrny po jedle,
  • estetická funkcia – potraviny skladované v skle pôsobia krajšie ako v nádobách z plastu.

Pozri aj: Ako sa zbaviť mastnoty v kuchyni? Stavte na tieto osvedčené triky našich babičiek

Skladovanie potravín v plaste

Plasty predstavujú syntetické materiály, ktoré majú množstvo výhod – sú ľahké, ohybné, odolné, nevodivé, lacné a majú všestranné využitie. Plasty zahŕňajú širokú skupinu materiálov. Obaly z plastov bývajú označené symbolom, ktorý hovorí o materiálovom zložení daného obalu alebo výrobku. Ide o číselný alebo písomný znak, ktorý je súčasťou trojšípkového symbolu. Trojuholník zložený z troch šípok znamená, že obal je možné recyklovať, neznamená to však, že bol alebo bude recyklovaný. Podľa jednej vedeckej štúdie sa do roku 2015 vyprodukovalo približne 6 300 metrických ton plastového odpadu, z toho 9 percent bolo recyklovaných.

Plastové dózy sú pohodlnou možnosťou na prepravu potravín. Sú oveľa ľahšie ako sklo a nerozbijú sa na milión malých kúskov, ak sa vám náhodou vyšmyknú z ruky. 

Výhodou plastových nádob je, že sú ľahšie skladovateľné, či už naplnené potravinami alebo prázdne. Chystáte sa na piknik, kempovať alebo na výlet? Plastové nádoby sú jasnou voľbou. 

Pozor na nádoby a fľaše vyrobené z plastu bez BPA, toxické chemikálie narúšajúce endokrinný systém môžu migrovať do jedla počas mikrovlnného ohrevu. Bezpečné plastové fľaše, vhodné na opakované používanie sú tie s označením 2 (LDPE), 4 (HDPE) a 5 (PP).


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní