Ako ochladiť byt alebo dom bez klimatizácie? Vyskúšajte tieto účinné triky

Leto okrem dlhých večerov, príjemných grilovačiek na záhrade a obdobia dovoleniek so sebou prináša i vysoké teploty, ťažký vzduch, spálenú pokožku a kropaje potu.

Často sa pred neznesiteľnými slnečnými lúčmi skrývame do tieňa alebo unikáme do interiéru. Ak však doma nemáme klimatizáciu, je skutočne ťažké tráviť čas v miestnosti s prehriatym vzduchom.

 

Ako chladiť byt bez klimatizácie? Ako schladiť dom, aby sme v ňom dokázali prečkať tie najhorúcejšie dni a dopriali si kvalitný spánok bez neustáleho sa prehadzovania na posteli? Máme pre vás zopár trikov, ktoré stoja za vyskúšanie.

Neprehliadni: Čo s izbovými rastlinami počas dovolenky? TAKTO prežijú bez ujmy

Zabráňte prenikaniu slnečných lúčov do interiéru

Stiahnite si cez deň žalúzie, závesy alebo spustite rolety - jednoducho zabráňte slnečnému žiareniu, aby prenikalo do interiéru a zohrievalo ho. Tento trik pomáha udržať priestor o niečo chladnejší.

Účinnejšie ako bežné vnútorné žalúzie či závesy sú vonkajšie žalúzie alebo rôzne tieniace prvky, ktoré zabránia prehrievaniu fasád a okenných tabúľ.

Vlhká plachta na okno

Výborným pomocníkom je tiež vlhká plachta. Skúste ju zavesiť do okna, ktorým vetráte. Keď vzduch prechádza vlhkou látkou, ochladzuje ho to. Podobne môžete zvlhčiť aj sieťku proti hmyzu, ktorá sa najčastejšie nachádza na okne, ktoré pravidelne otvárame.

Vetrajte len v noci

Ak premýšľate nad tým, ako ochladiť miestnosť, vetrajte iba v noci. V noci je totiž vzduch najchladnejší. Vetrajte teda celú noc a hneď ráno okná zatvorte. Ak by ste vyvetrali cez deň, všetok chladný vzduch by sa vymenil za teplý a interiér vášho domu či bytu by sa prehrial.

Použite ventilátor

Ako klíma do bytu či domu, skvele poslúži i ventilátor, ktorý dokáže rozvíriť stojatý vzduch, zaistí správnu cirkuláciu vzduchu a príjemne ochladí. Skúste však ventilátor otočiť smerom von. Horúci vzduch tak dostanete z domu. Ak máte stropný ventilátor, otočte ho tak, aby sa otáčal v opačnom smere a horúci vzduch fúkal smerom nahor a von.

Pred ventilátor môžete tiež postaviť misu ľadu a priestorom tak bude prúdiť chladný vzduch.

Pozri aj: Ako vybrať vešiak do predsiene? Na čo si dávať pozor?

Spotrebiče

Zdroj: Depositphotos

Odpojte domáce spotrebiče

Zo zapnutého počítača, televízie, nabíjačky či iných domácich spotrebičov sála do priestoru teplo. Veľa tepla sa do miestnosti dostane aj tým, keď otvoríte dvere umývačky, ktorá práve skončila svoj program. Vypnite alebo úplne odpojte domáce spotrebiče a týmto spôsobom prispejete k ochladeniu vašich vnútorných priestorov.

Klasické žiarovky vymeňte za LED

Prechod na úspornejšie svetelné zdroje tiež znamená, že sa do osvetľovanej miestnosti šíri aj menej tepla. Okrem nižšej spotreby elektriny sa vďaka nim bude vaša domácnosť aj menej zahrievať.

Kúpte si chladiaci matrac

Ako schladiť posteľ? Ak máte i vy radi spanie vo vychladenej posteli, tak pri výbere matraca si zaobstarajte chladiaci variant. Dokonca existujú i chladiace prestieradlá aj vankúše, ktoré nefungujú ako izolácia, ale naopak sú z priedušných materiálov a skvele odvádzajú teplo. Vďaka nim sa vám bude príjemne spať aj pri vysokých teplotách bez toho, aby ste museli zo seba stále odhadzovať prehoz alebo prikrývku.

Tip: Vložte svoje pyžamo pred spaním na chvíľu do mrazničky.

Nechajte si zatepliť dom

Zateplenie domu pomáha nielen v zime, aby vám neunikalo teplo, ale aj v lete. Horúci vzduch totiž neprenikne cez steny a chladný vzduch v interiéri sa zase len tak ľahko neohreje. Zateplenie domu teda predstavuje výhody v každom ročnom období. 

Vymeňte strešnú krytinu

Ak sú v lete vaše vnútorné priestory pravidelne veľmi vyhriate, zvážte aj výmenu strešnej krytiny. Svetlá krytina pohltí oveľa menej tepla a váš dom sa nebude tak rýchlo ohrievať. Ekologickým a účinným spôsobom, ktorý tiež prispieva k ochladzovaniu domu sú zelené strechy. Ide o zelenú vegetáciu, ktorá pohltí teplo a slnečné lúče a dom sa vám neprehreje.

Zaujme Ťa: Poschodový dom alebo bungalov? Pre ktorý z nich sa rozhodnúť?

Schladenie

Zdroj: Depositphotos

Ako sa schladiť bez klimatizácie?

  • Najrýchlejším spôsobom, ako sa ochladiť v horúcich dňoch, je jednoznačne kúpanie v bazéne, vírívke či v jazere. Ak nemáte k dispozícii tieto vodné plochy, postačí vám sprcha.
  • Dodržujte pitný režim. Vyhnite sa však sladkým minerálkam, šťavám a limonádam.
  • Počas horúcich dní si doprajte zeleninové šaláty s čerstvou bagetou alebo rýchlo uvarené jedlá.
  • Vyskúšajte ľadové alebo mokré obklady.
  • Choďte na prechádzku do lesa alebo tam, kde je možnosť skryť sa pred všadeprítomnými slnečnými lúčmi. 

Tip: Skvelým spôsobom, ako ochladiť domácnosť bez klimatizácie, je zeleň. Niektoré izbové rastliny dokážu interiér ochladiť tým, že v nej zvýšia vlhkosť. Ktoré to sú? Zistite to v článku - Izbové rastliny ako lacná klimatizácia do bytu? Týchto 5 kúskov musíš mať!

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE