Aké sú trendy vo výzdobe pre Vianoce 2023? Stavte na tieto TOP farby

Vianočné trhy s voňavým punčom, zázračná vianočná atmosféra so sviečkami, prípravy na Štedrý deň, vianočné pečivo - už o pár týždňov budeme všetci nasávať sviatočnú náladu, ktorú si prinesieme aj do svojich domovov.

Tento rok nadšenci interiérového dizajnu predstavujú nádhernú zmes nadčasovej elegancie a hravého rozmaru, čím vytvárajú slávnostnú atmosféru, ktorá je útulná, elegantná a veľmi sofistikovaná. Najkrajšie vianočné trendy vám pripomenú čarovnú nostalgiu predchádzajúcich Vianoc, navodia pocit zimnej rozprávky a takisto zútulnia každú domácnosť.

Aké sú tohtoročné vianočné trendy? Na ktoré vianočné farby pre rok 2023 by ste mali vsadiť, aby ste si vytvorili krásne a kráľovské Vianoce? Aké farby by ste mali tento rok zvoliť pre vianočný stromček?

Neprehliadni: Aróma difuzér vo vašej domácnosti – vytvorte si vďaka nemu z domova voňavú oázu a objavte účinky aromaterapie

Význam vianočných dekorácií

Klasické vianočné ozdoby, vianočné stolové dekorácie, vianočná výzdoba stola, vianočné osvetlenie, biele vianočné ozdoby, ružová vianočná výzdoba, moderná vianočná dekorácia, veľké červené mašle, pestrofarebná výzdoba, papierové vianočné ozdoby, vianočné ozdoby na americký štýl, luxusná čierna či prírodné tóny - dnes je výber vianočných dekorácií a ozdôb skutočne široký. Zamysleli ste sa však niekedy nad tým, aký je význam vianočných dekorácií?

Jedným z najdôležitejších symbolov Vianoc je vianočný stromček a jeho zdobenie. Vianočný stromček k nám prišiel okolo 16.storočia z Nemecka. Zelené vianočné stromčeky bývajú najviac zastúpené borovicou, jedličkou alebo smrekom. Posledné obdobie klasický vianočný stromček nahrádzajú aj umelé vianočné stromčeky. V dnešnej modernej dobe si môžete zaobstarať i biele vianočné stromčeky, led stromčeky či ďalšie rôzne farby či štýly stromčekov.

História vianočných dekorácií a zdobenia siaha až k Martinovi Lutherovi. Sviečky na stromčeku symbolizujú hviezdy a veľká hviezda na špici stelesňuje betlehemskú hviezdu. Postupne sa stromčeky začali zdobiť ozdobami ako sušené ovocie a orechy. Zlaté orechy a iné zrná sú symbolom hojnosti.

Neoddeliteľnou súčasťou vianočnej výzdoby sú aj vianočné gule. Ich história sa začala písať v roku 1889, kedy si ich výrobu dal patentovať Francúz Pierre Dupont. Od dvadsiateho storočia sa okrem vianočných gúľ začali vyrábať aj iné fúkané vianočné ozdoby ako hviezdičky, srdiečka, šišky či anjeli. V súčasnosti je sortiment široký, zaobstarať si môžete metalické vianočné dekorácie, štýlové vianočné dekorácie, rôzne tvary, motívy či farby vianočných ozdôb. Vyrobiť a vytvoriť vianočné ozdoby si môžete aj sami doma. 

Farby pre Vianoce 2023 - trendy pre Vianoce

Každý z nás má svoju obľúbenú farbu, do ktorej odieva i svoj vianočný stromček a celkovú sviatočnú výzdobu. Mnohí z nás rok čo rok vytiahnú zo škatúľ minuloročné ozdoby, prípadne nejaké prikúpia. Cena vianočnej výzdoby je niekedy naozaj prehnaná a aj tak je to len na pár týždňov - týmto pravidlom sa riadi väčšina domácností.

Avšak tí najväčší milovníci Vianoc neváhajú minúť stovky eur na dekoráciu a vianočné osvetlenie, preto každý rok výber farieb vianočných ozdôb podmieňujú najnovším trendom. Aký vianočný štýl je hitom tohto roka? Ktoré farby sú top pre Vianoce 2023?

1. Tradičné vianočné farby

Tradičné farby spájané s Vianocami, červená a zelená, nikdy nevyjdú z módy. Ak milujete klasiku, vytiahnite zo šatníkov či z podkrovia retro vianočné ozdoby v týchto farbách a vyzdobte si nimi vianočný stromček či vianočný stôl.

Samozrejme k tradičným farbám môžete pridať moderný nádych tým, že použijete stuhu alebo kvety vianočnej ruže a primiešate k nim zlaté prvky pre žiarivý vzhľad.

2. Pastelové farby

Tohtoročné vianočné trendy pre vianočné ozdoby zahŕňajú aj jemné pastelové farby, ktoré dokážu dotvoriť slávnostnú náladu. Tento rok budú dominovať broskyňové ružové a koralové tóny doplnené o šampanské zlaté, orgovánové či mätovo zelené akcenty. 

Pozri aj: Neporiadok nemá šancu! Stavte na kreatívne úložne priestory do detskej izby

Modrá

Zdroj: PINTEREST/tidbitsandtwine.com

3. Škandinávske Vianoce - ľadovo modrá

Milujete pohľad na zasneženú krajinu? Tak tento trend pre Vianoce 2023 inšpirovaný škandinávskou zimnou krajinou a slávnou Snehovou kráľovnou Hansa Christiana Andersena by ste určite mali začleniť do svojej sviatočnej výzdoby.

Bledá ľadovo modrá a námornícke tóny kombinované s bielou, striebornou, svetlozlatou a krémovou vytvárajú rozprávkovú scénu zimnej krajiny. Prírodná výzdoba, vianočné vence, adventné vence, plyšové polárne medvede, papierové snehové vločky či svetelné reťaze v podobe cencúľov vám priblížia atmosféru mrazivej a čarovnej Škandinávie. Ak je to práve škandinávsky štýl to, čo obľubujete, určite naň vsaďte.

4. Zemité tóny

„Woodland" vibrácie zostávajú jedným z najhorúcejších vianočných trendov pre rok 2023. Niet teda divu, že tento rok budú opäť kľúčovými prvkami zemité tóny.

Okrem prirodzenejších hnedých a zelených paliet si zaobstarajte ozdoby na vianočný stromček vo farbách hrdzavej, terakotovej a medenej. Zahrňte do vašej výzdoby aj vianočné motívy lesných zvierat či rastlín v podobe húb alebo šišiek. Skvelou voľbou sú aj rustikálne vianočné ozdoby v zemitých odtieňoch.

Zaujme Ťa: Ako správne umiestniť posteľ a dopriať si kvalitný spánok? Tieto zásady treba dodržať!

Burungy

Zdroj: PINTEREST/instagram.com

5. Farba Vianoc - burgundy

Burgundy farba je späť! Zatiaľ čo v posledných rokoch boli v popredí svetlejšie, jasnejšie červené, hlbší vínny tón minulých Vianoc sa opäť vracia a prináša so sebou nákazlivú nostalgiu. Tento výrazný odtieň môžete zahrnúť do vianočnej výzdoby v podobe zamatových stúh, mašlí či tradičných symbolov Vianoc, ako sú Luskáčik, vianočné gule, vianočná ruža alebo hviezda.

6. Zlatá farba

Aké by to boli Vianoce bez trochu lesku a trblietavého pôvabu? Aj keď všade vidíme striebornú farbu, tá zlatá jednoducho neoddeliteľne patrí k tej správnej vianočnej atmosfére. Skombinujte túto typickú sviatočnú farbu s čiernou pre skutočne luxusný dizajn, bielou a krémovou pre jemnejší vzhľad alebo s odtieňmi zelenej pre vytvorenie elegancie a prirodzenej estetiky.

INŠPIRUJTE SA: Trendy pre Vianoce 2023

Medzi ďalšie moderné farby pre Vianoce 2023 patrí ružová, kombinácia bielej a čiernej, levanduľová a strieborná či čisto biela. Tohtoročné vianočné trendy zahŕňajú aj jemný minimalizmus, alternatívne vianočné stromčeky, vintage dekorácie či vianočné ozdoby v tvare húb a muchotrávok. Napríklad taký vianočný stromček s metalickými ozdobami pôsobi tiež veľmi štýlovo a zároveň slávnostne.

Tradičný vianočný stôl

Stôl

Zdroj: PINTEREST/westwing.nl

Zlaté ozdoby na vianočný stromček

Ozdoby

Zdroj: PINTEREST/coxandcox.co.uk

Moderná vianočná dekorácia v podobe zlatého Luskáčika

Dekorácia

Zdroj: PINTEREST/instagram.com

Elegantná ružová vianočná výzdoba

Výzdoba

Zdroj: PINTEREST/nataliegisborne.com

Vianočné vence v škandinávskom štýle

Vence

Zdroj: PINTEREST/homecrux.com

Minimalistický vianočný stôl

Stôl

Zdroj: PINTEREST/thesefourwallsblog.com

Biela vianočná výzdoba s nádychom zasneženej krajiny

Výzdoba

Zdroj: PINTEREST/liketk.it

Pestrofarebné Vianoce pre odvážnych

Vianoce

Zdroj: PINTEREST/tatertotsandjello.com

Maximalistický vianočný stôl

Stôl

Zdroj: PINTEREST/loveproperty.com

Moderný minimalizmus s rustikálnymi prvkami

Ozdoby

Zdroj: PINTEREST/brit.co

Čierna a biela vianočná výzdoba

Biela a čierna

Zdroj: PINTEREST/maisondepax.com

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE