Vlastné bývanie: Ako ho financovať a bývať čo najskôr?

Vlastné bývanie je snom mnohých ľudí. Najčastejšie po ňom túžia mladí, ktorí sa chcú osamostatniť a postaviť na vlastné nohy.

Prečítajte si, aké alternatívy ponúka realitný trh. Dozviete sa viac aj o možnostiach ako financovať vlastné bývanie.

Nájomné bývanie a vlastný byt

Jedným z najčastejších riešení vlastného bývania je kúpa bytu. U viacerých tomu predchádza nájomné bývanie, kde izby v byte i náklady na prenájom zdieľajú s inými ľuďmi. Nájom je výhodný v tom, že viaceré veci za vás rieši prenajímateľ a vy sa, takpovediac, o nič nemusíte starať.

Súčasťou vybavenia bytu býva nábytok i spotrebiče. Niektorým ľuďom však prekáža, že v istom zmysle dávajú peniaze do vrecka cudzím ľuďom. Pred tým, ako sa človek rozhodne, že chce mať byt, ktorý bude v jeho súkromnom vlastníctve, mal by sa zamyslieť nad pozitívami a negatívami.

Bývanie v bytovom dome, či už tehlovom alebo panelovom, sa väčšinou viaže k bývaniu v meste. To znamená, že to pravdepodobne budete mať bližšie do práce, obchodov i rôznych iných zariadení, ktoré potrebujete pre život. Byt pre mnohých tiež znamená návratnú investíciu.

Môžete ho zrekonštruovať a predať za vyššiu cenu, ako ste ho kúpili. Ako sa ukazuje, ceny bytov už niekoľko rokov výrazne rastú. Kúpu bytu veľa ľudí financuje prostredníctvom hypotekárneho úveru. Pre mnohých je to najjednoduchšia cesta, ako bývať vo vlastnom.

Na to, aby človek získal hypotéku, je potrebné, aby mal istý obnos vlastných peňazí, ich nedostatok sa však dá vykryť spotrebným úverom. Pozor treba dávať pri kúpe apartmánov. Podmienky pre získanie hypotéky sa môžu mierne líšiť.

Nevýhodou bývania v byte môže byť menej priestoru. Štartovacie byty pre mladých mávajú zvyčajne menšiu podlahovú plochu. V bytovke sa tiež môžete stretnúť s hlučnými prejavmi susedov či problémami s parkovaním.

Odporúčame: TOP 5 tipov ako správne vetrať, kúriť a zároveň šetriť peniaze!

bytový dom

Zdroj: Depositphotos

Murovaný dom a drevodom

Vysnívané nové bývanie pre niektorých ľudí stelesňuje rodinný dom. Aj tento spôsob bývania je možné financovať prostredníctvom hypotéky. Tú môžete dostať nielen na kúpu už existujúceho domu, ale aj na kúpu pozemku a stavbu domu.

Na Slovensku majú bohatú tradíciu murované domy. Ich výstavba však môže byť pomerne časovo náročná a tak niektorí radšej volia alternatívu v podobe montovaného drevodomu. Medzi jeho výhody patria o niečo nižšia cena, rýchlosť stavby a ekologickosť.

Kontajnerové bývanie

Ďalšou možnosťou, ako bývať vo vlastnom, je investícia do kontajnerového domu. Toto riešenie je ideálne pre tých, ktorí majú k dispozícii pozemok, na ktorom by mohol príbytok stáť. Celkovo však ide o riešenie s pomerne nízkymi finančnými nákladmi.

Kontajnerové bývanie a jeho štandardy sú dnes na vysokej úrovni a prinášajú komfortné riešenie. Nevýhodou je, že ide o alternatívny spôsob bývania, a tak banky neumožňujú financovať kúpu kontajnerového domu prostredníctvom hypotéky. Zákazníkom však vychádzajú v ústrety firmy, ktoré kontajnery vyrábajú a ponúkajú možnosť kúpy na splátky.

Inšpirujte sa: Ako vybrať dom podľa Feng Šuej? Dôležitá je poloha i tvar pozemku

vlastné bývanie

Zdroj: Depositphotos

Príspevok na bývanie

Príspevok na bývanie je formou ako vám štát dokáže pomôcť, ak sa nachádzate v hmotnej núdzi a potrebujete získať financie na bývanie. Aby ste ho získali, musíte splniť niekoľko podmienok.

Hmotná núdza je stav, keď príjem človeka vzhľadom na jeho podmienky zarábať nedosahuje životné minimum. Ak sa nachádzate v hmotnej núdzi, máte nárok na príspevok na bývanie od úradu práce. Musíte byť ale vlastníkom alebo nájomcom bytu alebo rodinného domu či nájomcom obytnej miestnosti v zariadení pre trvalé bývanie.

Súčasťou žiadosti je dokladovanie úhrady nákladov spojených s bývaním za predošlé mesiace. Žiadateľ musí mať trvalé alebo prechodné bydlisko na území Slovenskej republiky. Miesto, kde daný človek býva, sa musí nachádzať tiež na Slovensku. Ohľadom presných podmienok je najlepšie sa informovať priamo na oddelení pomoci hmotnej núdzi UPSVaR v mieste vášho trvalého bydliska.

Pozri aj: Ako opticky zväčšiť malú izbu? Držte sa overených tipov a trikov!

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE