Čistiace prípravky: Ktoré by ste nemali kombinovať a prečo?

Motivovaní videami a radami z internetu sa všetci premieňame na chemikov v snahe vyrobiť si ekologické čistiace prostriedky, ktoré nám rýchlo a účinne pomôžu pri neobľúbených domácich prácach. Od umývania okien cez čistenie toalety až po vodovodné batérie v kúpeľni, odborníci aj neodborníci radia, ako nahradiť profesionálne čistiace prostriedky.

Aj keď sa kombinácie rôznych látok a ingrediencií, ktoré máme doma môžu zdať ako výborné riešenie, miešanie chemikálií môže produkovať vysoko toxické výpary alebo vytvárať extrémne korozívne produkty. Kombinovanie určitých čistiacich prostriedkov môže mať negatívne účinky na naše zdravie.

Ktoré chemické látky a prostriedky by sa nemali miešať a prečo?

Neprehliadni: Ako sa zbaviť mastnoty v kuchyni? Stavte na tieto osvedčené triky našich babičiek

Ocot a bielidlo

Táto kombinácia znie ako silný dezinfekčný prostriedok, ktorý je skvelým pomocníkom pri upratovaní domácnosti. Zmiešaním čistého chlórového bielidla alebo produktov na báze bielidla a bieleho octu však vzniká plynný chlór, ktorý aj pri nízkych hladinách môže spôsobiť kašeľ, problémy s dýchaním a pálenie či slzenie očí. 

Plynný chlór a voda pri zmiešaní tiež vytvárajú kyselinu chlorovodíkovú, ktorá patrí medzi veľmi silné žieraviny. Ak sa vám to stane, otvorte všetky okná a choďte na čerstvý vzduch. Sledujte na sebe príznaky a určite ich nepodceňujte.

Ocot

Zdroj: Depositphotos

Ocot a sóda

Kombinácia sódy a octu tiež znie ako jeden z výborných domácich čistiacich prostriedkov, ktorý si poradí s každým problémom. Jedlá sóda je zásaditá a ocot je kyslý. Keď ich dáte dokopy, dostanete väčšinou vodu a octan sodný. Navyše ocot spôsobuje penenie sódy bikarbóny. Pri skladovaní v uzavretej nádobe môže zmes explodovať, preto jednotlivé zložky skladujte osobitne.

Ak plánujete použiť sódu bikarbónu a ocot spolu, spravte to tak, že najskôr na povrch nasypete pár lyžičiek sódy a potom ju zalejte octom. Jednou z metód využitia tejto kombinácie je nasypať trochu jedlej sódy do sifónu a následne doňho naliať trochu octu. Nakoniec prelejte sódu s octom a vriacou vodou. 

Bielidlo a amoniak

Jedným z najbežnejších príkladov kombinovania chemických látok v domácnosti je použitie bielidla a amoniaku. Bielidlo a amoniak produkujú toxický plyn nazývaný chlóramín. Ten vyvoláva rovnaké príznaky ako bielidlo a ocot, navyše spôsobuje dýchavičnosť a bolesť na hrudi. Mnoho čistiacich prostriedkov na sklo a okná obsahuje amoniak, preto ich nikdy nemiešajte s bielidlom.

Peroxid vodíka a ocot

Možno ste už počuli o tom, že na pracovné dosky v kuchyni je dobré použiť roztok z peroxidu vodíka a octu. Odborníci tvrdia, že táto metóda je bezpečná, čo však nie je pravda. Kombináciou týchto dvoch prvkov totiž vzniká kyselina peroctová, ktorá je toxická a môže dráždiť pokožku, oči a dýchací systém.

Bielidlo a alkohol

Každý z nás asi pozná chloroform. Túto chemickú látku používajú únoscovia vo filmoch, aby omámili svoje obete. Aj keď v skutočnosti vás kombinácia alkoholu a bielidla nedostane do bezvedomia, je veľmi dráždivá a toxická. Zmes týchto dvoch látok môže poškodiť kožu, oči, pečeň, obličky a nervový systém.

Aj keď na čistenie nepoužívate čistý alkohol, niektoré čistiace prostriedky (na okná či a záchodové misy) túto zložku obsahujú, preto buďte opatrní a skontrolujte etikety.

Pozri aj: Smútivky: Ako sa ich spoľahlivo a nadobro zbaviť?

 

Záchod

Zdroj: Depositphotos

Bielidlo a čistič toalety

Niekedy pri umývaní toalety nepostačí bežný prípravok a kefa. Vtedy často siahame po bielidle. Tomuto pokušeniu sa však určite vyhnite. Kombinácia čističa toalety a bielidla je nebezpečná, pretože vytvára plynný chlór. Ako bolo už vyššie uvedené, u zdravých ľudí môže vdýchnutie tejto chemickej látky spôsobiť kašeľ, podráždenie nosa a hrdla. U tých, ktorí trpia astmou alebo iným pľúcnym ochorení, môžu po vdýchnutí týchto chemikálií nastať vážne dýchacie problémy. 

Rôzne značky čistiacich prostriedkov

Vyhnite sa tiež používaniu viacerých čistiacich prostriedkov od rôznych predajcov naraz. Nikdy neviete, či zmes nespôsobí podráždenie alebo iné zdravotné problémy. Jednotlivé prostriedky sa môžu dokonca navzájom neutralizovať. Neriskujte teda nebezpečné chemické reakcie a radšej nekombinujte jednotlivé komerčné čistiace prostriedky, či už ich značky alebo ich účel.

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE