Ako namontovať televízor na stenu? Podľa tohto návodu to hravo zvládnete

Kedysi si ľudia vo väčšine domácností umiestňovali televízor do jednej z políc obývacej steny. V moderných interiéroch sa už však s niečím podobným stretneme veľmi zriedka. S nástupom moderných plochých televízorov umiestňovanie televízorov do veľkých priestorov v obývacích stenách už nemá význam, ako to bolo pri tých starých rozmerných. Uchytenie či vešanie televízora na stenu sa v súčasnosti javí ako najlepšie riešenie a má i niekoľko výhod.

Ako vybrať držiak a zavesiť televízor na stenu? Ako inštalovať televízor na stenu s použitím držiaka? 

Pozri aj: Tipy, ako premeniť spálňu na modernú a okúzľujúcu podľa trendov na rok 2023

Prečo umiestniť televízor na stenu?

Zavesenie televízora na stenu má hneď niekoľko výhod. Tou najväčšou je praktická stránka - nemusíte kupovať nábytok na mieru k televízoru. V minulosti sa totiž často stávalo, že uhlopriečka moderných televízorov rástla, ale z dôvodu veľkosti ich nebolo možné postaviť do pôvodnej obývačkovej steny. 

Určite oceníte i ďalšie výhody umiestnenia televízora na stenu:

  • Estetickosť televízora: Nespochybniteľnou výhodou zavesenia televízora na stenu je estetickosť. Takáto inštalácia televízora na stene pôsobi veľmi moderne, dizajnovo a nadčasovo.
  • Televízor na stenu bezpečnosť detí: Zavesiť televízor na stenu je z hľadiska bezpečnosti lepšie, pretože je zavesený vyššie a pevne, blízko pri stene. Bezpečný televízor na stene ocenia majitelia domácich miláčikov či rodičia detí.
  • Držiak televízora: Drahšie držiaky na televízor umožňujú rôznu úpravu sklonov po všetkých osiach, a tak si ho vždy môžete natočiť podľa vašich aktuálnych potrieb. Takto môžete dosiahnuť ideálny uhol pre komfortné pozeranie televízora. 
  • Úspora miesta: Medzi výhody zavesenia televízora na stenu patrí aj šetrenie priestorom.
  • Výška zavesenia televízora: Vďaka presne vymeranému priestoru dokážete umiestniť televízor do optimálnej výšky a získať tak plnohodnotný zážitok zo sledovania televízora. 

Ako vybrať držiak na televízor na stenu?

Pri výbere a kúpe držiaka na televízor na stenu sa riaďte najmä hmotnosťou televízora a tiež jeho uhlopriečkou. Každý držiak na TV má špecifikované, pre aký rozsah uhlopriečok je vhodný. Výber držiaka televízora tiež zahŕňa i výber typu a VESA štandardu.

Rozhodujúce je aj miesto, kam sa chystáte zavesiť televízor. Napríklad montáž televízora na sadrokartónovú stenu si vyžaduje preverenie šírky inštalačného plátu. 

Na čo si pri výbere držiaka dať pozor? Ako na výber držiaka televízora?

  • Výber VESA držiaka - VESA štandard: Tento výraz označuje normu vzdialenosti dier na zadnej strane televízora. Sú to diery, ktoré slúžia k uchyteniu TV na držiak. Hodnota VESA býva väčšinou udávaná na zadnej strane televízora alebo v návode (špecifikácie produktu).
  • Nosnosť držiaka: Držiak na TV s maximálnou nosnosťou 25 kg by mal uniesť televízor, ktorý aj váži 25 kg. Je však lepšie zaobstarať si držiak s vyššou ako maximálnou nosnosťou televízora.
  • Typ držiaka na stenu: Vyberať si môžete z nasledujúcich možností: pevný/fixný (najlacnejšia varianta, nie je polohovateľný), sklopný/výklopný (obmedzená manipulácia s televízorom), kĺbový/otočný (vyžaduje väčší priestor medzi TV a stenou), stropný držiak (ponúka kompletnú polohovateľnosť, výškovú nastaviteľnosť, možnosť prispôsobenia náklonu a aj otáčania TV).

Vzdialenosť medzi televízorom a stenou

Akú chcete mať vzdialenosť medzi televízorom a stenou? Pri výbere držiaka netreba zabúdať aj na charakter vášho interiéru a umiestnenie televízora. Ak chcete, aby váš televízor čo najlepšie priliehal k stene, môžete si zaobstarať modely, ktoré zaručujú minimálnu vzdialenosť (5 centimetrov). S pokročilým nastavením uhlov obrazovky však v takomto prípade nerátajte, pretože držiaky majú v tomto smere veľmi obmedzené možnosti. 

Tie držiaky, ktoré disponujú funkciou regulácie do 90 stupňov horizontálne zase potrebujú viac miesta. Ich vzdialenosť od steny môže byť až 40 centimetrov.

Neprehliadni: Najčastejšie chyby pri plánovaní kúpeľne - TÝMTO sa určite vyhnite!

Telka

Zdroj: Depositphotos

Montáž televízora na stenu - správna pozorovacia vzdialenosť

Pozorovacia vzdialenosť (vhodná vzdialenosť televízora od sedačky) by mala byť optimálna preto, aby ste mali zo sledovania televízora čo najlepší zážitok. Keby bola pozorovacia vzdialenosť veľmi veľká, na televízor by ste zle videli. Keby bola pozorovacia vzdialenosť naopak príliš krátka, televízor by zle vošiel do vášho zorného poľa, takže by ste museli pri jeho sledovaní často otáčať hlavou, čo vôbec nie je pohodlné.

Napríklad, pozorovacia vzdialenosť pri uhlopriečke 100 cm (40“) by mala byť 1,7 m, pri uhlopriečke veľkosti 108 cm (43“) zase 1,9 m.

Ako nainštalovať televízor na stenu?

Pri každom držiaku nájdete v balení aj návod na montáž, najlepšie je preto postupovať presne podľa odporúčaných krokov v návode. Vo všeobecnosti prebieha montáž televízora na stenu nasledovne: 

1. Kam s televízorom - výber vhodného miesta na zavesenie televízora, umiestnenie televízora

Pri výbere vhodného miesta berte do úvahy dva parametre - výška umiestnenia televízora a optimálna pozorovacia vzdialenosť. Ideálna výška je tá, pri ktorej máte stred televízora presne vo výške vašich očí.

2. Kontrola steny

Pozor na poškodenie rozvodov elektriny, plynu či vody, na ktoré by ste mohli pri inštalácií televízora natrafiť.

3. Označenie, vzdialenosť dier na stene

Predtým, ako sa odhodláte nainštalovať televízor na stenu priložte na ňu diel držiaka, ktorý je určený na montáž na stenu. Vyrovnajte ho vodováhou a pomocou ceruzky si označte na stene diery na skrutky.

4. Vyvŕtanie dier do steny

Následne vezmite vŕtačku a na označených miestach vyvŕtajte diery do steny.

Tip: Uľahčite si upratovanie tak, že počas vŕtania pridržíte vysávač pod vŕtanou dierou.

5. Vloženie hmoždiniek do vyvŕtaných dier

Vezmite hmoždinky určené pre daný typ muriva. Tie môžu byť súčasťou balenia, ale môže sa stať, že nie sú vhodné pre materiál vašej steny.

6. Pripevnenie držiaka na tv

Priložte držiak k stene a pripevnite ho pomocou skrutiek.

7. Vešanie televízora

Nakoniec televízor zaveste na držiak na stene. Radšej to nerobte sami, najmä ak ide o montáž veľkého televízora.

Zaujme Ťa: Šesť dôvodov, prečo investovať do nových plastových okien

Televízor

Zdroj: Depositphotos

Zavesenie televízora na stenu - ako si poradiť s káblami od televízora?

Ako zakamuflovať káble od televízora? Keď už je televízor na stene, z estetických dôvodov je potrebné skryť všetky káble od televízora a podobných elektronických zariadení. Najjednoduchším spôsobom je použitie krycej lišty. Tie sú v obchodoch dostupné v rôznych rozmeroch, farbách a aj v rozličných prierezoch. Krycie lišty dokážu skryť aj hrubšie káble a zároveň splynúť so stenou. Stačí ich nalepiť na stenu alebo priskrutkovať.

Druhou alternatívou je zaobstaranie si organizéra na káble. Ide o dizajnovú vychytávku v podobe kociek z pevného plastu, ktoré okrem káblov dokážu skryť aj elektrické zásuvky. Ide o stabilné, variabilné a elegantné riešenie s nenáročnou montážou.

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE