Kľúčové chyby pri zariaďovaní domácnosti, ktoré robíme všetci

Zariaďovanie domácnosti nie je tou najjednoduchšou úlohou. Vyžaduje si to poriadnu dávku trpezlivosti, dôkladné plánovanie, premyslenie všetkých detailov, stanovenie si rozpočtu a správny výber zariadenia a nábytku. Vďaka týmto krokom si tak vytvoríte domácnosť, v ktorej sa budete cítiť príjemne a pohodlne.

Pri zariaďovaní domácnosti je veľmi ľahké urobiť i zopár chýb, ktoré môžu ovplyvniť celkový vzhľad a funkčnosť vášho domova. Aké sú najčastejšie chyby pri zariaďovaní domácnosti? Ktoré základné pravidlá dodržiavať pri zariaďovaní interiéru

Neprehliadni: Tipy, ako premeniť spálňu na modernú a okúzľujúcu podľa trendov na rok 2023

Zariaďovanie domácnosti - zariaďovanie bez plánu

Ako zariadiť domácnosť bez chýb? Predtým, ako sa pustíte do zariaďovania vašej domácnosti, mali by ste mať predstavu o tom, ako by mal váš interiér po realizácií vyzerať. Tejto bežnej chyby sa ľudia dopúšťaju veľmi často - ponáhľajú sa do premeny miestnosti a nakupujú veci bez jasnej vízie konečného výsledku. Nikdy sa nepúšťajte do prerábania či zariaďovania bez plánu. Takýmto spôsobom sa vám podarí minimalizovať chyby, ktoré by ste neskôr mohli ľutovať. 

Nerešpektovanie priestoru, nelogické usporiadanie nábytku, nedostatok úložného priestoru, nevhodná podlaha, veľa vecí a preplnené priestory, nesprávne umiestnenie postele, precenenie rozpočtu, zastavanie stien, nedostatok personalizácie vo vašom interiéri, nevhodné umiestnenie televízora, obývačka bez osobnosti, málo alebo naopak veľa dekorácií, neladiace bytové doplnky, nevyužitý roh, nevhodná farebná schéma - vyhnite sa týmto chybám a zariaďte si svoju domácnosť tak, aby ste sa v nej cítili príijemne. Ak si sami na to netrúfate, spoľahnite sa radšej na skúsenosti odborníkov.

1. Nesprávne rozmiestnenie nábytku - všetok nábytok pri stene

Snehobiela pohovka k jednej stene, šatníková skriňa k druhej a ďalší nábytok vpravo a vľavo. Väčšina ľudí má tendenciu umiestňovať všetok svoj nábytok k stene, čo však často vytvára monotónny efekt, ktorý ponecháva v strede veľa miesta, s ktorým nevedia, čo robiť.

Ako sa vyhnúť tejto chybe a správne zariadiť svoju obývačku či inú miestnosť? Nájdite stred miestnosti. Umiestnite dve pohovky tak, aby v strede vytvorili malý priestor. Ak to veľkosť miestnosti dovolí, za jednu z pohoviek dajte policu. Takto môžete jednoducho predeliť miestnosť na zóny a vyčleniť tak napríklad jedálenský kút. Aj kreslo, ktoré je mierne odsunuté od steny, môže pôsobiť v malých miestnostiach veľmi efektívne. Na rozdiel od všeobecného presvedčenia, ani posteľ sa nemusí umiestňovať k stene.

2. Málo svetla v interiéri - nedostatok prirodzeného svetla

Osvetlenie by malo byť jednou z prvých vecí, ktoré je potrebné zvážiť pri plánovaní interiéru. Ak máte fantastické, pekné a funkčné osvetlenie, váš priestor bude pôsobiť presvetlene, útulne a štýlovo. Naopak slabé osvetlenie či zlé osvetlenie miestnosti môže mať úplne opačný efekt.

Trikom je vrstviť osvetlenie. Stavte na viac rôznych svetelných zdrojov, ktoré majú rôzne použitie, ale zároveň všetky spolu ladia za účelom vytvorenia krásnej svetelnej schémy. Začnite napríklad tým, že maximálne využijete prirodzené svetlo v miestnosti. Použite zrkadlá na odrážanie svetla a uistite sa, že cez okná, dvere či akékoľvek iné zasklenie, prechádza optimálne množstvo svetla.

Následne si zvoľte vhodné hlavné osvetlenie miestnosti. Ďalej pridajte i stolné lampy do pracovných priestorov, závesné osvetlenie nad kuchynský ostrov, svetlo nad kuchynskú linku, stojacie lampy do kútika na čítanie, efektné LED pásové osvetlenie či iné ďalšie dekoratívne osvetlenie.

Pozri aj: Najčastejšie chyby pri plánovaní kúpeľne - TÝMTO sa určite vyhnite!

 

Gauč

Zdroj: Depositphotos

3. Nepraktické rozmiestnenie - zlý rozvrh interiéru

Nielen správne zariadenie, ale aj jeho rozmiestnenie je dôležitým krokom pri zariaďovaní domácnosti. Pri plánovaní a zariaďovaní si dávajte pozor na veľkosť priestoru a veľkosť vybavenia.

Usporiadanie nábytku a jeho kvalita zohráva dôležitú úlohu vo funkčnosti miestnosti. Nesprávne umiestnený nábytok môže miestnosť premeniť na sklad a pôsobiť stiesnene a nepohodlne. Či už máte gauč v strede, pri stene, pracovný priestor v spálni, úložný priestor v každej miestnosti, usporiadajte nábytok tak, aby vám umožňoval plynulý a ľahký pohyb a dokopy vytváral harmonický priestor a jednotný štýl.

4. Nedostatok úložného priestoru, preplnená domácnosť

Jedno zo základných pravidiel pri usporiadaní domácnosti - nepoužívať spálňu ako skladisko. Spálňa totiž predstavuje intímnu zónu, kde väčšinou svojich hostí nepozývate. Preto je to aj perfektný priestor na uloženie sezónnych predmetov a vecí, ktoré nám je ľúto vyhodiť.

Aj vám sa určite stáva, že nerešpektujete veľkosť bytu alebo domu a zrazu zistíte, že vaša domácnosť je preplnená, zahádzaná zbytočnosťami.

Plánovanie interiéru zahŕňa i rozvrhnutie úložných priestorov bez ktorých sa nikto nezaobíde. Dnes existuje množstvo efektívnych a funkčných riešení. Určite to však s úložnými priestormi nepreháňajte. Ak sa vám stáva, že police praskajú pod náporom vecí a do šatníkových skríň sa už skutočne nič nezmestí, existuje len jedno riešenie - organizácia a poriadok. Preberte všetky vaše veci a zredukujte ich.

5. Nepohodlný nábytok, príliš veľa nábytku

Nábytok by mal mať nielen estetickú funkciu, ale mal by byť aj pohodlný. Nepohodlný nábytok môže spôsobiť fyzické a psychické nepohodlie. Naopak pohodlný nábytok vám spríjemní chvíle vo vašej domácnosti. Aby bol váš nábytok pohodlnejší a atraktívnejší, pridajte i vankúše, prehozy a deky.

S nábytkom to však veľmi nepreháňajte. Zmena alebo modernizácia interiéru neznamená len, že musíte prikúpiť nové kusy nábytku. Skúste sa zamerať skôr na redukciu. Ponechajte si nábytok, ktorý má pre vás určitú hodnotu alebo ten starý vymeňte za nový. Avšak pozor na funkcionalitu, ktorá prevláda nad preplnenými priestormi tak, ako aj minimalizmus.

6. Farby a vzory, lipnutie na ladení

Vyberajte farby s citom. Farby a vzory na stenách a nábytku majú silný vplyv na celú atmosféru v domácnosti. Výskumy ukazujú, že jasné farby môžu zvýšiť energiu, zatiaľ čo tlmené tóny prinášajú uvoľnenie.

Kombinujte, načrtnite si, premýšľajte a vyberte si vyváženú farebnú schému, ktorá vyhovuje vašim preferenciám a potrebám. Dávajte si pozor na divoké farby a vzory. Stavte na farby, ktoré sú vám príjemné a odrážajú váš osobný štýl.

Zaujme Ťa: Izbové rastliny pre začínajúce pestovateľky: Týchto 8 prežije aj u vás doma!

Farby

Zdroj: Depositphotos

7. Lacné neznamená ušetriť, impulzívne a predčasné nákupy

Medzi najväčšie chyby pri zariaďovaní domácnosti patria bezhlavé, nepremyslené, predčasné nákupy. Vyhraďte si čas na hľadanie a porovnávanie rôznych dekoratívnych predmetov, nábytku, farieb do interiéru a vyhnite sa impulzívnym nákupom. Zamerajte sa na primárne kusy nábytku a potom k nim dolaďte ostatné detaily.

Ďalším pravidlom je nespoliehať sa na odhad. Dvakrát meraj a raz strihaj - toto ste už určite počuli. Radšej si poriadne všetko premyslite, premerajte, predstavte, načrtnite a zabudnite na impulzívne nákupy.

Či už je váš rozpočet na zariadenie domácnosti štedrý alebo naopak obmedzený, nekupujte lacné kusy nábytku. Šetrenie na dôležitých veciach sa nevypláca. Radšej si niečo odpustite alebo odložte na neskôr, ako by ste mali investovať do lacného, nevkusného alebo nekvalitného nábytku či iných doplnkov.

Lacná a nekvalitná posteľ, chýbajúce osvetlenie, nekvalitné prebytočné spotrebiče, nedokončené detaily, farebný chaos, neladiaci interiér - ak chcete vytvoriť harmonický celok a nadčasový dizajn vo vašom interiéri, pri zariaďovaní domu alebo bytu sa vyhnite rýchlym a nepremysleným rozhodnutiam.

8. Nedostatok personalizácie, nedokončené detaily

Váš interiér by mal odrážať vašu osobnosť a vaše preferencie. Nevhodné prostredie môže ovplyvniť vašu náladu i duševné zdravie. Zosobnite svoje priestory rodinnými fotografiami, obrázkami vašich detí, suvenírmi z dovoleniek, dekoratívnými predmetmi súvisiacimi s vašimi záľubami.

Každý jeden detail dotiahnite do konca. Premyslite si aké doplnky sú vhodné do vstupnej miestnosti, aký obklad v kúpelni bude ladiť so sprchovým kútom, aký kuchynský ostrov je najvhodnejší, koľko vankúšov je tak akurát.

0 komentárov

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE