7 zlatých pravidiel na udržanie poriadku v domácnosti. A bude stále upratané!

Udržiavanie domácnosti a organizovaný domov si vyžaduje pravidelnú starostlivosť a údržbu. Je to nepretržitý proces a najdôležitejšie je mať disciplínu a trpezlivosť. Pre mnohých z nás, najmä s kopou detí a domácimi zvieratkami je uprataný domov hádankou. 

Poďme teda túto hádanku vyriešiť za pomoci týchto tipov a zlatých pravidiel práve tých, pre ktorých je čistá domácnosť životným štýlom. Ako teda udržať poriadok v domácnosti? Musíte si stanoviť nové domáce pravidlá pre udržanie poriadku!

Bude vás zaujímať: Máte zlé návyky pri upratovaní? Zbavte sa ich čo najskôr!

Jednoduché tipy, ako dať veci do poriadku vo vašej domácnosti:

1. Vyhoďte staré nepotrebné veci

Minimalizujte a zbavte sa nepotrebných veci v domácnosti. Pravidelne prehodnocujte, či veci ktoré máte, skutočne potrebujete. A ak nie, posuňte ich ďalej niekomu, kto ich využije, alebo ak už sú nepoužiteľné, tak ich vyhoďte!

Pravidelne sa zbavujte vecí, ktoré nepoužívate. Je to skvelý začiatok, ako udržiavať poriadok v domácnosti. Prostredníctvom toho dokážete vo svojej domácnosti predchádzať hromadeniu vecí.

2. Upratovanie ako váš denný zvyk 

Príprava! Zaraďte upratovanie do svojho denného režimu. Vytvorte si systém údržby a naplánujte si ho buď denne alebo týždenne. Drobné úlohy, ako je upratovanie po jedle, umývanie riadu, ustlatie postele a pravidelné odkladanie nepotrebných predmetov na svoje miesto sa môžu stať veľmi jednoducho vašou dennou rutinou. 

Odporúčame: Ako sa zbaviť mastnoty v kuchyni? Stavte na tieto osvedčené triky

Vyhoďte staré nepotrebné veci

Zdroj: Depositphotos

3. Riešte veci okamžite

K neporiadku môže viesť aj to, že máte vo zvyku odkladať veci na neskôr. Účinnou stratégiou môže byť tzv. pravidlo jednej minúty. Je to efektívne upratovanie takže po použití vecí napr. ako sú kuchynské spotrebiče, riady, znečistené povrchy a menej náročné úlohy riešte hneď. Tým predídete, že sa neskôr stanú väčšími a náročnejšími úlohami. Týmto spôsobom dokážete efektívne udržať uprataný byt alebo dom a zbavovanie sa neporiadku bude časovo menej náročné.

Odporúčame: Umiestnite toto pod posteľ a pritiahnite si podľa Feng shui peniaze v norom roku 2024!

upratovanie kuchyne

Zdroj: Depositphotos

4. Všetko má svoje miesto

Medzi jednoduché tipy patrí organizovaný interiér! Dbajte nato, aby každá vec mala svoje jedno miesto. Zorganizujte si systém odkladania vecí a vytvorte z toho každodenný zvyk. Používajte organizéry, regále, úložné priestory. Nabíjačky na jednom mieste, krabice na usporiadanie vecí a iné organizačné pomôcky. Buďte systematickí a a pravidelní v starostlivosti o svoju domácnosť. Nie je nič lepšie, ako organizovaný domov.

Vyskúšaj: TOP tipy, ako zorganizovať chladničku – daj zbohom neporiadku!

čistiace pomôcky a prostriedky

Zdroj: Depositphotos

5. Správne pomôcky pri upratovaní 

Výber správnych pomôcok pre upratovanie domácnosti závisí od veľkosti vášho domu, typu povrchov, ktoré musíte čistiť a vašich osobných preferencií. Dôležité je mať k dispozícii kvalitné pomôcky, ktoré vám uľahčia udržiavanie čistoty a poriadku vo vašej domácnosti. Pomôckami pri upratovaní domácnosti sú:

  1. Vysávač, metla a smetná lopatka - Vysávač je nevyhnutnou pomôckou pre čistenie podláh a kobercov. Pomocou metly a smetnej lopatky vieme rýchle vyčistiť drobné nečistoty. 

  2. Vedro a mop - sú určené na umývanie podláh. Existuje rôzne typy mopov. Pomocou nich vieme ľahko udržať podlahu v domácnosti čistú.

  3. Utierky, handry, vlhčené utierky - slúžia na zbavovanie sa neporiadku z povrchov nábytku, okien a iných povrchov. 

  4. Čističe a dezinfekčné prostriedky - máte k dispozícií rôzne čističe a dezinfekčné prostriedky, ktoré pomáhajú odstrániť nečistoty a baktérie z rôznych povrchov. Bez nich si už upratovanie nevieme predstaviť a čoraz častejšie sa využívajú tie na prírodnej báze.

  5. Kefky a hubky na riad - kefky a hubky pomáhajú pri umývaní riadu, kuchynských spotrebičov a pomocou nich vieme efektívne udržať poriadok na kuchynskej linke. Alebo sa aj zbaviť zažratej špiny na iných miestach v dome.

  6. Kartáče na čistenie povrchov - existujú špeciálne kartáče na čistenie rôznych povrchov.

  7. Rukavice - pri používaní čistiacich prostriedkov by sme mali chrániť svoje ruky pred agresívnymi chemikáliami. 

  8. Kôš na odpadky - je nevyhnutný pre správne triedenie a likvidáciu odpadu. Zbavte s odpadu tým, že ho vyhodíte do zorganizovaného koša. Tak si budete odpad hneď triediť a nebude vás to čakať neskôr.

postup upratovania domácnosti

Zdroj: Depositphotos

6. Pracujte zdola nahor 

Začnite upratovať miestnosť od podlahy, teda od najnižšej úrovne domácnosti a postupujte smerom na hor. Princíp "zdola nahor" vám umožní dôkladne a efektívne poupratovať každú miestnosť. Týmto spôsobom nebudete šíriť prach alebo špinu z jedného miesta na druhé.

Pokračujte nábytkom, stenami až sa dostanete k predmetom, ktoré mame nad hlavou v hornej časti miestnosti. Na záver sa ale vráťte k podlahe a dôkladne ju ešte raz zotrite, aby ste sa zbavili prípadnej spadnutej špiny a prachu.

Toto vyskúšaj: Top potraviny na upratovanie v domácnosti: Tak toto musíš vedieť!

spolupráca pri upratovaní

Zdroj: Depositphotos

7. Spolupráca

Poďme z toho spraviť tímovú prácu pri ktorej sa dokážeme zabaviť a spoločne vytvoriť príjemný domov. Určite si domáce pravidlá pre dodržanie poriadku. "To-do list" na ktorom sa každý člen domácnosti podieľa na spoločnom udržovaní poriadku. Vytvorte si vaše rituály čistenia a snažte sa vždy udržať upratanýú domácnosť.

Stanovte si ciele, rozdeľte si medzi sebou úlohy a vzájomne sa zapájajte do procesu, tým prispejete k udržaní čistoty. A hlavne spolu to zvládnete oveľa rýchlejšie. No a pokiaľ zapájate aj deti, zároveň im vštepujete správne návyky a pripravujete ich na udržiavanie ich vlastnej domácnosti, keď dospejú.

Poriadok prináša mnoho výhod, vrátane pohodlia a lepšej kvality života. Nie je len povinnosť, ale aj spôsob ako vytvoriť príjemné a zdravé prostredie pre seba a svoju rodinu.

Pozri aj:  Ako sa zbaviť myší? Vyskúšajte tieto účinné spôsoby

0 komentárov

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE