Trendy v domácnosti pre rok 2024: Naberte inšpiráciu a skrášlite svoj domov

Tak ako každý rok i tento dizajnéri odhalili trendy, ktoré by nemali v žiadnej modernej domácnosti chýbať. Nie sú to len inteligentné domáce zariadenia, domáci asistenti, integrácia technológií, multifunkčný nábytok či ďalšie ultra moderné výdobytky dnešnej doby. Interiérový dizajn sa v roku 2024 opiera o jedinečnosť, individualitu, udržateľnosť a recyklovateľnosť. 

Či už plánujete renováciu svojho príbytku alebo jednoducho chcete oživiť a skrášliť svoje priestory cenovo dostupnými či modernými doplnkami, prinášame vám najväčšíe trendy v domácnosti pre rok 2024. 

Bez ohľadu na to, na akej úrovni je vaše dizajnérske cítenie, v tomto zhrnutí určite nájdete dávku inšpirácie. Zvážte prerobenie celej miestnosti alebo premaľujte steny či kúpte si nový nábytok, aby ste vytvorili spálňu alebo obývaciu izbu svojich snov.

Neprehliadni: Objavte 9 spôsobov, ako prevoňať celý váš domov bez chémie

Personalizované priestory

Jedným z najdôležitejších trendov pre rok 2024 je „nebyť v trende" - jednoducho povedané riadiť sa tým, čo sa páči vám. Vytváranie teplých, personalizovaných priestorov je v tomto roku kľúčovým zameraním dizajnu. Sterilné biele izby a kláštorné sivé priestory sú dávno preč, naopak, domovy sa stávajú plátnom na vyjadrenie seba samého. Vintage a jedinečné kúsky, rodinné predmety so silnými spomienkami a prvky na mieru budú v roku 2024 naďalej kraľovať.

Ľudia začali pripisovať vyššiu hodnotu dedičným kúskom, starožitnostiam a predmetom, ktoré majú dušu, interiéry sa stanú eklektickejšími a personalizovanými, najmä ak sa takéto kúsky zmiešajú s novým výrobným nábytkom.

Sklenené tehly

Zdroj: PINTEREST/planete-deco.fr

Sklenené tehly

Pamätáte si na sklenené tehly, ktoré boli v 80. rokoch súčasťou takmer každého bytu či domu? A možno niektorí z nás alebo naši starí rodičia ich stále majú. Sklenené tvárnice sa považovali za dômyselné riešenie na naplnenie miestnosti svetlom bez kompromisov v oblasti súkromia alebo ako súčasť sprchového kúta. Celé vonkajšie steny boli postavené z týchto tehál, a tak vo veľa bytoch predstavovali predel, ktorý udržiaval priestor otvorený, ale zároveň rozdelený.

Sklenené tehly, ktoré raz vyšli z módy, sa vracajú vo veľkom štýle. Dizajnéri, ktorí ich považujú za výrazné moderné interiérové trendy, ich milujú a je ľahké pochopiť prečo. Sklenené tehly prepúšťajú svetlo a zachovávajú veci trochu v súkromí.

V správnom priestore a so správnym štýlom môžu skutočne fungovať. Tieto tehly sú ideálne tam, kde chcete svetlo bez toho, aby ste sa vzdali súkromia, napríklad v kúpeľniach alebo v častiach väčších, otvorených izieb. Skvele sa hodia k jednoduchému a priemyselnému vzhľadu, ale dokážu okoreniť aj tradičné priestory.

Výhody sklenených tehál:

  • Hra so svetlom: Sklenené bloky rozžiaria miestnosti jedinečným spôsobom.
  • Súkromie: Zakrývajú veci, ale úplne nevylučujú pohľady.
  • Vyzerajú skvele: Dodajú zaujímavý nádych aj fádnym miestnostiam.

Nevýhody sklenených tehál:

  • Teplo: Neudržiavajú teplo tak dobre ako bežné steny.
  • Čistenie: Vyžadujú pravidelné čistenie.
  • Prehnané začlenenie: Sklenené tehly v interiéri môžu pôsobiť prehnane, ak sú použité vo veľkom množstve.
Trendy oblý nábytok

Zdroj: PINTEREST/blog.sampleboard.com

Moderná obývačka - oblé tvary

Je moderná obývačka to, po čom túžite? Alebo chcete mať nadčasovú kuchyňu? Tak sa začnite pozerať po kúskoch s oblými tvarmi. Moderný nábytok ako sedacia súprava, jedálenský stôl, stoličky, televízna skrinka či dokonca kuchynská linka - v roku 2024 sú oblé kúsky podľa interiérových dizajnérov jedným z najvýraznejších trendov. Začlenenie týchto jedinečných tvarov dodáva priestoru kontrast a hĺbku, čím vytvára veľmi moderný pocit a zároveň funkčné priestory.

Majte však na pamäti, že krásne, oblé pohovky nie sú vždy tou najpohodlnejšou voľbou. Skúste zvoliť klasický tvar sedadiel a doplňte ich oblým konferenčným stolíkom alebo zaujímavým kúskom nábytku .

Biofilný dizajn

Zdroj: PINTEREST/artfasad.com

Biofilný dizajn

Všetci milovníci prírody a rastlín by mali zbystriť pozornosť. Biofilný dizajn vťahuje do priestorov všetko, čo definuje prírodu, ako sú rastliny, slnečné svetlo, prírodné materiály a čerstvý vzduch. Tento trend sa sústreďuje na prenesenie exteriéru dovnútra, vytváranie priestorov, ktoré podporujú silnejšie spojenie s prírodou. Čoraz viac izbových rastlín, živé zelené steny, prírodné prvky, prírodné materiály ako kameň a drevo a veľké okná pre maximalizáciu prirodzeného svetla a zmenšovanie bariéry medzi interiérom a exteriérom sa tento rok stávajú obľúbenými medzi trendmi v interiéroch. 

Pozri aj: Ako odstrániť pleseň v kúpeľni? Stačí vám odstraňovač, ktorý naozaj funguje

Tichý luxus v interiérovom dizajne

Zdroj: PINTEREST/blog.sampleboard.com

Tichý luxus

Na prehliadkových mólach módnych značiek ako Khaite, Totême a The Row sa objavili kolekcie inšpirované „tichým luxusom“, tiež známym ako „estetický vzhľad starých peňazí“. Ako pri väčšine trendov, tak aj tento tichý luxus si razí cestu do interiérového dizajnu. Nákup investičných kúskov s nadčasovou príťažlivosťou a kvalitným remeselným spracovaním je to, čo tento dizajn s minimalistickým, nenápadným, no luxusným estetickým dojmom vystihuje.

Aj keď sa za týmto výrazom skrýva vysoká cena, určite sa oplatí do zopár kúskov investovať. Jadrom tohto trendu je zdržanlivosť a výber investičných kúskov na rozdiel od zmeny s každým novým trendom. Jedálenský stôl z masívneho dreva sa môže hodiť do rovnakej formy vo vašej domácnosti po celé generácie. Nádherná knižnica, dizajnové kreslo či vintage kvetinová stena sú ďalšími vzácnymi kúskami, ktoré majú svoju hmotnú, ale aj duchovnú hodnotu.

domáca pracovňa

Zdroj: PINTEREST/behance.net

Domáca kancelária

Jeden z interiérových trendov roku 2024, ktorý bude i naďalej na vzostupe je domáca kancelária. Tá sa stáva stálou súčasťou domácností. Počas pandémie mnoho ľudí začalo pracovať z domu a často firmy tento spôsob práce aj naďalej zachovali, preto ľudia začali investovať do ergonomického nábytku, zvukovej izolácie a štýlového dizajnu, aby boli ich pracovné priestory funkčnejšie a inšpiratívne. Ak k nim patríte aj vy, vymeňte narýchlo kupované stoličky, lacné pracovné stoly či nevzhľadné police za moderné a praktické kúsky, ktoré sa stanú príjemnou súčasťou vašej domácnosti.

Zaujme Ťa: Kľúčové chyby pri zariaďovaní domácnosti, ktoré robíme všetci

Vintage osvetlenie

Zdroj: PINTEREST/lampsmodern.com

Vintage osvetlenie

Teraz sa možno chytáte za hlavu, prečo ste vyhodili ten starý luster po vašej babičke. Vintage osvetlenie sa totiž stalo veľkým trendom v tomto roku. Je to z toho dôvodu, že dodáva obytným priestorom požadovaný šmrnc a nenapodobiteľnú estetiku. Správny kúsok dokáže miestnosť skutočne zladiť a navodiť pocit, že v nej už nič viac nechýba. 

Oslávte i vy príťažlivosť a krásu minulých rokov a zaobstarajte si vintage luster, svietidlo alebo lampu. Skúste zájsť do obchodu so starožitnosťami, poobzerajte sa po rôznych bazároch alebo urobte inventúru v pivnici u starých rodičov.

Žltá farba v interiéri

Zdroj: PINTEREST/Nordic Sofia

Trendové palety farieb - farba roka 2024

Výrazné farby, teplé farby, jemné farby, jemné tóny, pastelové farby, zemité farby, jemné zemité odtiene, zdržanlivé palety, prírodné farby, tón v tóne - ktoré farby sú trendom pre tento rok? Celebrity ako Meghan Markle a Jennifer Lawrence si obľúbili farbu „latte dressing“. V móde a na prehliadkových mólach tento odtieň hnedej sa už udomácnil a teraz ho uvidíme v interiéroch od lakovaných stien cez zamatové závesy až po ťažké textúrované ľanové pohovky. 

Ďalšou módnou farbou pre rok 2024 je žltá farba. Táto výrazná a veselá farba je ideálna do miestností s dostatkom prirodzeného svetla, kde vnáša do interiéru jarný nádych.

Neprehliadnuteľnou sa stane aj čerešňovo červená farba, ktorá sa už objavila na zimných svetroch módnych značiek a pomaly sa vkráda aj do interiérového dizajnu.

Sklenené tehly

Zdroj: PINTEREST/homedit.com

Tichý luxus

Zdroj: PINTEREST/icecreamandneondreams.com

Tichý luxus

Zdroj: PINTEREST/brit.co

Biofilný dizajn

Zdroj: PINTEREST/tapis-studio.com

Oblý nábytok

Zdroj: PINTEREST/apple.news

Domáca pracovňa

Zdroj: PINTEREST/espritlaita.fr

Žltá v interiéri

Zdroj: PINTEREST/daysinspired.com

Vintage osvetlenie

Zdroj: PINTEREST/bornandbredstudio.com

Oblá sedačka

Zdroj: PINTEREST/caffelattehome.com

Rady a tipy redakcie: Obohaťte svoj domov o solárnu energiu

V roku 2024 je udržateľný životný štýl naďalej v popredí záujmu, a preto vám redakcia prináša tip na ekologické a finančne efektívne riešenie pre váš domov – fotovoltaický panel. Táto technológia predstavuje kľúč k dosiahnutiu energetické nezávislosti a k znižovaniu ekologickej stopy.

Fotovoltaické panely prevádzajú slnečné svetlo priamo na elektrinu, čím vám umožňujú vyrobiť čistú energiu práve na vašej streche. Okrem zníženia vašej uhlíkovej stopy tak môžete výrazne ušetriť na nákladoch za elektrinu. A čo viac, moderné fotovoltaické systémy môžu byť esteticky príťažlivé a pridať vašej nehnuteľnosti na hodnote.

Pri výbere fotovoltaických panelov je kľúčové zamerať sa na ich účinnosť, veľkosť a to, ako sa hodia na vašu strechu. Taktiež je dôležité zvážiť možnosti financovania, vrátane prípadných štátnych dotácií či stimulov, ktoré môžu pomôcť pokryť časť nákladov na inštaláciu.

Nezabúdajte, že výber správneho fotovoltaického panela a systému pre vašu domácnosť môže mať dlhodobo pozitívny vplyv nielen na životné prostredie, ale aj na vašu peňaženku. V roku 2024 nechajte svoj domov svietiť príkladom udržateľnosti a inovácie s pomocou fotovoltaických panelov.

Zdroj foto - úvodná koláž: PINTEREST/mydomaine.com, PINTEREST/eye-swoon.com

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE