Cukor je skvelým pomocníkom! Spoznajte 15 tipov, ako ho využiť netradične

Cukor je skvelým pomocníkom! Spoznajte 15 tipov, ako ho využiť netradične
  • 06.11.2023
  • Veronika Nemčeková

Cukor je z hľadiska výživy mnohokrát zatracovaný. Jeho konzumácia vo väčších množstvách totiž ľudskému telu neprospieva. Zvyšuje riziko vzniku zubného kazu, prispieva k nadváhe a celkovo preťažuje organizmus. No napriek tomu si bez tohto dochucovadla mnohí z nás nevieme predstaviť svoj život.

Vedeli ste však, že táto sladká látka dokáže nájsť uplatnenie ako skvelý pomocník v domácnosti i na záhrade? A to hneď niekoľkými zaujímavými spôsobmi. Keď nabudúce pôjdete na nákup, vhoďte do svojho nákupného košíka i balík cukru navyše. 

Ako využiť biely či hnedý cukor nezvyčajným spôsobom? Prinášame vám niekoľko skvelých tipov, ktoré stoja za vyskúšanie.

Neprehliadni: 5 babských rád, ako zlikvidovať červotoče: Fungujú všetky!

1. Cukor a hmyz

Ako na muchy, osy a ďalší lietavý otravný hmyzu? Všetkým milovníkom letných záhradných grilovačiek pomôže doma vyrobená sladká pasca, ktorá predstavuje účinný lapač na tento nepríjemný hmyz.

Príprava je veľmi jednoduchá: 

  • V hrnci zmiešajte 2 šálky mlieka, 100 g cukru a 60 g mletej pálivej papriky.
  • Povarte asi 10 minút, občas premiešajte.

Po vychladnutí nalejte zmes na plytšie taniere alebo misky, ktoré umiestnite na rôzne miesta v záhrade a v domácnosti. Hmyz neodolá tomuto sladkému lákadlu. Tekutinu vždy po pár dňoch vymeňte za čerstvú. Uvidíte, že táto prírodná mucholapka vás účinne zbaví nežiadúceho hmyzu.

2. Práškový cukor zatočí s mravcami

Ako sa zbaviť mravcov? Ako sa zbaviť švábov? Všestranný cukor je skvelým pomocníkom aj v prípade, že sa u vás doma vyskytli mravce. Ideálne je použiť práškový cukor zmiešaný s práškom do pečiva v pomere 1:1.

Posypte ním miesta s výskytom mravcov aj ich cestičky. Mravce bude priťahovať cukor. Prášok do pečiva je však pre mravce toxický a po ochutnaní ich zabije.

3. Všestranný cukor ako odstraňovač škvŕn

Každý, kto sa niekedy snažil vyprať škvrny od trávy vie, že občas ide takmer o nemožnú misiu. Aj v tomto prípade však môže byť osožný cukor. Jeho enzýmy totiž pomáhajú štiepiť zlúčeniny chlorofylu, ktorý tráva obsahuje.

Skúste zmiešať teplú vodu s cukrom tak, že vytvoríte hustú kašičku, ktorú následne nanesiete na zelené škvrny. Nechajte pôsobiť približne dve hodiny. Následne oblečenie bežným spôsobom vyperte v práčke.

4. Obyčajný cukor a kvety

Ak milujete rastliny, isto ste sa už niekedy zamysleli nad tým, ako udržať rezané kvety čerstvé čo najdlhšie. Odpoveďou je opäť cukor, ktorý sa dá využiť na prípravu výživného roztoku.

V jednom litri teplej vody rozpustite 3 lyžice cukru a 2 lyžice bieleho octu. Roztok dôkladne premiešajte, nechajte vychladnúť a nalejte do vázy.

Stonky kvetov by mali byť ponorené do výšky zhruba 7 až 10 cm. Cukor dodá kvetom výživu. Ocot zlikviduje množiace sa baktérie.

5. Cukor a hnojenie

Cukor sa dá využiť ako životabudič pre izbové rastliny. Cukrom môžete jemne posypať povrch zeminy. Druhou možnosťou je rozpustiť v 1 l vody lyžicu cukru a lyžicu jablčného octu. Roztok v malých množstvách nalejte do kvetináčov.  

Cukor v záhrade má tiež svoje využitie. Môžete ho pridať i do kompostu a podporiť tak rozklad organických zvyškov a vývoj užitočných mikroorganizmov.

Pozri aj: Nevyhadzujte staré hlinené kvetináče - TAKTO ich ešte využijete

6. Cukor ako prvá pomoc

Azda každý už zažil, aké je to mať spálený jazyk. Horúca polievka, kaša, pizza, čaj či káva dokážu jazyk poriadne podráždiť. Od bolesti a nepríjemného pocitu uľaví kocka cukru, ktorú jemne položíte na jazyk alebo naň nasypte cukor. Cukor nechajte prirodzene rozpustiť a po chvíľke by sa vám malo uľaviť.

7. Kryštálový cukor ako kozmetika - cukor ako kozmetický zázrak

Ako využiť cukor netradične? No predsa v podobe domácej kozmetiky. Všestranný cukor zmiešajte s olejom na telo a prípravte si prírodný peeling alebo domáci píling na telo. Ďalšie využitie cukru oceníte i v podobe cukrovej depilačnej pasty, vďaka ktorej dosiahnete hladkú pokožku.

Cukor ako píling

Použiť cukor mimo kuchyne môžete aj v podobe pílingu na čierne bodky. Zmiešajte dve lyžice hnedého cukru a štyri lyžice citrónovej šťavy. Túto zmes si naneste na tvár a jemne masírujte, až kým sa cukrové kryštáliky úplne nerozpustia. Následne si tvár opláchnite vlažnou vodou. Pravidelné používanie vás zbaví čiernych bodiek, drobných pigmentových škvŕn a dokonca vyhladí vašu pleť.

Cukor ako balzam

Domáci balzam na pery si pripravíte z lyžice kokosového oleja, lyžice medu a dvoch lyžíc hnedého cukru. Zmes dôkladne premiešajte a skladujte v uzatvárateľnej nádobe. I takýmto spôsobom sa dá využiť cukor v kozmetike.

Cukor a rúž

Túžite po tom, aby váš rúž vydržal na perách dlhšie? Máme pre vás jednoduché riešenie. Po nanesení rúžu poprášte pery cukrom. Nechajte ho chvíľu pôsobiť a potom ho olížte. Cukor odvádza vlhkosť z pier, zanecháva rúž nedotknutý a odolnejší. Dokonca vďaka cukru nebudete nechávať stopy po rúži na pohároch či šálkach.

Zaujme Ťa: Sklo alebo plast - ako skladovať potraviny správne?

8. Cukor na predĺženie čerstvosti potravín

Ako využiť cukor v domácnosti a v kuchyni? Tvrdé a vyschnuté kekse alebo chlieb chutí len málokomu. Vyskúšajte ich dať do misy s uzáverom spolu s pár kockami cukru a určite postrehnete rozdiel. 

Tento trik oceníte aj pri syroch. Ak ich uzavriete do nádobky s cukrom, nesplesnivejú tak skoro ako ten, ktorý ste nechali voľne položený v chladničke. 

9. Kryštálový cukor ako liek - cukor a hojenie

Vedeli ste o tom, že biely cukor urýchli hojenie rán a dokonca by mal zmierniť aj bolesť? Trochu cukru vám dokáže zaručiť rýchlejšie uzdravovanie. Ak sa vám vytvorí malá ranka, stačí si ju vraj opláchnuť, nasypať na ňu trochu cukru a prelepiť leukoplastom. 

10. Obyčajný cukor ako čistič

Cukor môžete použiť i ako spoľahlivý čistič na rôzne povrchy:

  • Čistenie kávovaru: Ak máte kávovar alebo kávový mlynček, z ktorého nemôžete odstrániť zvyšky kávy, pripravte si cukrovú pastu. Zmiešajte cukor s vodou a vytvorte si pastu. Použite ju na čistenie vnútorných častí zariadenia.
  • Čistenie skla: Cukor je prekvapivo výborným pomocníkom i pri čistení a umývaní skla alebo zrkadiel. Zmiešajte ho s trochou vody a vytvorte pastu, ktorú potom použite na čistenie povrchu skla. Následne zvyšky cukru utrite handrou.

11. Cukor ako odmasťovač

Cukor v kuchyni môžete použiť aj ako prírodný odmasťovač, a to nasledovne:

  • Čistenie rúry: Ak máte mastnú alebo olejovú škvrnu na rúre v kuchyni, môžete ju odstrániť týmto spôsobom: Zmiešajte cukor s trochou vody, aby ste vytvorili pastu. Túto pastu následne naneste na mastnú škvrnu na rúre a nechajte ju pôsobiť aspoň 15 minút. Použite špongiu alebo handru na odstránenie škvrny.
  • Odstránenie mastnoty zo smaltovaného riadu: Všestranný cukor môžete použiť aj na odstránenie mastnoty zo smaltovaného riadu. Zmiešajte cukor s trochou vody pre vytvorenie pasty a naneste ju na mastný povrch riadu. Nechajte ju pôsobiť pár minút a potom otrite hubkou alebo špongiou.
  • Čistenie plynového sporáka: Ak máte mastný plynový sporák, môžete použiť cukor na jeho vyčistenie. Zmiešajte cukor s malým množstvom vody a pastou vyčistite váš sporák.
  • Mastnota na rukách: Zmyť mastnotu z rúk môžete za pomoci cukrovej vody.

12. Obyčajný cukor ako osviežovač

Ako využiť cukor v kuchyni okrem sladenia? Nasypte cukor do nádoby, v ktorej skladujete kávu, aromatické koreniny alebo do mlynčeka. Po pár dňoch budú ako nové. Neverili by ste, ale tento biely zázrak dokáže absorbovať pachy po koreninách a káve.

13. Cukor ako konzervant

Cukor sa v minulosti často používal ako prirodzený konzervant na zachovanie potravín. Tento spôsob konzervovania bol bežný pred vynálezom modernej chladničky a iných chemických konzervantov. Cukor funguje ako konzervant hlavne vďaka svojej schopnosti ťahať vodu z mikroorganizmov a zabraňovať ich rastu a množeniu.

Všetky gazdinky vedia, že cukor hrá dôležitú úlohu pri výrobe džemov, želé a marmelád, pretože pomáha zachovať ovocnú zmes a predlžuje jej trvanlivosť. Pri sušení ovocia, zeleniny a húb sa tiež často používa na zlepšenie chuťových vlastností a trvanlivosti.

Odporúčame: Čistiace prípravky: Ktoré by ste nemali kombinovať a prečo?

14. Cukor ako lákadlo pre prospešný hmyz

Cukor v záhrade môžete využiť aj na prilákanie prospešného hmyzu. Vaša záhrada je rušný ekosystém a je nevyhnutné podporovať usilovné tvory živiace sa nektárom. Zriadením stanice s cukrovou vodou môžete týmto opeľovačom poskytnúť potrebný zdroj potravy. Ako si ju vyrobiť?

  • Pripravte si roztok cukru a vody: V nádobe zmiešajte jednu časť cukru so štyrmi časťami vody. Napríklad, ak použijete jednu šálku cukru, pridajte štyri šálky vody. Zmes cukru a vody dôkladne premiešajte, aby sa cukor úplne rozpustil.
  • Umiestnenie nádoby: Umiestnite plytkú nádobu alebo misku na miesto, kde sa často vyskytuje užitočný hmyz. Najlepšie je položiť ju v blízkosti kvitnúcich rastlín, aby ste upútali jeho pozornosť.

15. Cukor a mulč proti burine

Už vás nebaví neustále bojovať s nepríjemnou burinou vo vašej záhrade? Zatočte s ňou pomocou kryštálového cukru a mulče. Ako na to:

Na každý štvorcový meter záhradného záhona naneste tenkú vrstvu pol kilogramu bieleho cukru. Na cukor následne umiestnite vrstvu mulče. V priebehu niekoľkých týždňov si budete môcť všimnúť úbytok buriny v záhrade.

Kryštálový cukor v kuchyni, kokosový cukor, práškový cukor, hnedý či biely - ako skladovať cukor?

Cukor je jednou zo základných potravín v našej kuchyni. Ako ho správne skladovať?

  • Uchovávajte ho v suchu: Cukor je hygroskopický, čo znamená, že absorbuje vlhkosť z okolia. Preto by mal byť skladovaný v suchom prostredí, aby sa zabránilo jeho zhrudnutiu.
  • Skladujte ho uzavretý: Cukor by mal byť uchovávaný v dobre uzatvárateľnej, vzduchotesnej nádobe, aby sa minimalizoval kontakt so vzduchom, ktorý môže spôsobiť zhrudnutie alebo tvrdnutie cukru.
  • Uchovávajte ho v chlade: Cukor môžete skladovať v chladnej miestnosti pri teplote medzi 18 a 21 stupňami celzia. Príliš vysoká teplota môže spôsobiť tvrdnutie cukru. Vyhýbajte sa chladničke, pretože melasa v cukre pri nízkych teplotách tuhne.
  • Uistite sa, že nádoba, v ktorom skladujete cukor, je čistá a bez zvyškov iných potravín, pretože cudzie látky môžu ovplyvniť chuť a kvalitu cukru.

Ako nahradiť cukor?

Ak radi a veľa sladíte, vymeňte cukor za zdravšie alternatívy:

  • čakankový sirup - má veľmi nízky glykemický index, obsahuje minimum kalórií a podiel cukru 
  • stévia - neobsahuje žiadne kalórie ani cukry
  • xylitol - obsahuje približne o 40 % menej kalórií ako cukor
  • erytritol - nezvyšuje hladinu krvného cukru alebo inzulínu, ani neovplyvňuje hladinu krvných tukov

Med síce obsahuje stopové množstvo vitamínov, minerálnych látok a antioxidantov, ale kaloricky je na tom skoro ako cukor, takže nie je oveľa zdravšou alternatívou. Podobne je na tom aj javorový sirup, ktorý obsahuje niektoré prospešné živiny a antioxidanty, stále má však veľmi vysoký obsah cukru.

Agávový sirup je jedným z najmenej zdravých sladidiel vôbec kvôli vysokému obsahu koncentrovanej fruktózy. Kokosový cukor je dobrým zdrojom vápnika a môže sa pochváliť nízkym glykemickým indexom, ale obsahuje až 90% cukru.

Aktualizované na 06. 11. 2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní